Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (50-51)

Κερήθρες

Οι κερήθρες μπορεί να είναι κινητές ή σταθερές. Αναφέρονται ως κινητές όταν περικλείονται από ένα ξύλινο πλαίσιο, όπως στις μοντέρνες κυψέλες.Αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές παραμένουν κινητές όταν καθαρίζονται κάθε χρόνο.
Οι κερήθρες περιγράφονται σαν σταθερές όταν δεν περικλείονται από ένα ξύλινο πλαίσιο, και οι μέλισσες τις στερεώνουν κατευθείαν στα τοιχώματα της κυψέλης.Αλλά επειδή αυτές στερεώνονται με κερί, στην πραγματικότητα είναι ποιο κινητές από τα πλαίσια που έχουν αφεθεί ακαθάριστα και έχουν σταθεροποιηθεί με πρόπολη.
Εμείς προτιμούμε την σταθερή κερήθρα για διάφορους λόγους.Πρώτον,τα πλαίσια κοστίζουν, και όπως έχουμε ήδη πει συχνά είναι άχρηστα.Επί πλέον τα πλαίσια μεγαλώνουν τον όγκο της γονοφωλιάς. Προηγουμένως εμείς παρουσιάσαμε δυο εκδοχές της Κυψέλης του Λαού,μια με σταθερή κερήθρα και μια χωρίς.Και οι δυο είχαν τον ίδιο αριθμό τετραγωνικών δεκατόμετρων από κερήθρα.Αλλά αυτή με τα πλαίσια είχε όγκο 44 λίτρα,ενώ αυτή με την σταθερή κερήθρα είχε 36 λίτρα,διότι τα πλαίσια μεγάλωναν τον όγκο.Και έχουμε αναφέρει ότι μεγάλες γονοφωλιές κάνουν κακό και στις μέλισσες και στους μελισσοκόμους.Σε κυψέλες πλαισίων είχαμε Χειμερινή κατανάλωση 3 κιλά περισσότερο από ότι σε αυτές με σταθερή κερήθρα.
Οι κερήθρες, μέσα στα πλαίσια,μπορεί να διαφέρουν στο σχήμα.Αυτές μπορεί να είναι ρηχές όπως στην κυψέλη Dadant,ή βαθιές, όπως στην Layens,ή τετράγωνες όπως στην Voirnot.
Σε πολλά κοφίνια, όπου οι μέλισσες ζούσαν για αιώνες,συχνά βρίσκουμε κερήθρες με φάρδος 300 χιλ, και βάθος που παίζει από 600 έως 800 χιλ.Το πλαίσιο Layens και το βαθύ πλαίσιο της Congrès μας έδωσαν καλά αποτελέσματα.Αυτά είχαν ένα φάρδος 310 και 300 χιλ.Επιπλέον ένα φάρδος των 300 χιλ, μας επιτρέπει να δώσουμε στον γονοθάλαμο τετράγωνο σχήμα.Και το τετράγωνο σχήμα,μετά από το κυκλικό,είναι αυτό που επιτρέπει την καλύτερη διανομή της θερμοκρασίας.Αυτό το φάρδος επίσης μας επιτρέπει να δώσουμε στην κυψέλη ένα επίμηκες σχήμα,(κάθετα)όπως η σφαίρα που σχηματίζουν οι μέλισσες.Αυτό το σχήμα δίνει την δυνατότητα στις μέλισσες να αποθηκεύσουν το μέλι στην κορυφή της κυψέλης και αυτές να εγκατασταθούν κάτω από το μέλι,επιτρέποντας τες να τοποθετήσουν την κεφαλή του συμπλέγματος τους στις προμήθειες μελιού,ακριβός όπως τοποθετούμε το κεφάλι μας μέσα στο καπέλο.Αυτή είναι η καλύτερη διευθέτηση για τον Χειμώνα.
Στο Χειμερινό σύμπλεγμα των μελισσών,υπάρχει πραγματικά ζωή στην κορηφή και στο κέντρο,γιατί μόνο εκεί υπάρχει αρκετή ζεστασιά.Στην περιφέρεια του συμπλέγματος οι μέλισσες είναι ναρκωμένες,σαν μισοπεθαμένες.
Όλες οι μέλισσες, είναι αλήθεια,περνούν με την σειρά τους από το κέντρο του συμπλέγματος για να ζεσταθούν και να φάνε.Αλλά αυτές δεν έχουν αρκετή δύναμη για να αφήσουν το σύμπλεγμα.Αυτό μας εξηγεί γιατί οι μέλισσες σε φαρδιά και ρηχά πλαίσια μπορεί να πεθάνουν από την πείνα δίπλα σε αφθονία τροφών.Κατά την διάρκεια μιας ψυχρής περιόδου,αυτές δεν μπορούν εύκολα να κινηθούν οριζόντια,είτε από το ένα πλαίσιο στο άλλο,ή και ακόμη στο ίδιο πλαίσιο.Αλλά από την άλλη αυτές μετακινούνται εύκολα κάθετα, από το πάτο στην κορυφή,καθώς αυτό τις φέρνει προς στην ζεστασιά η οποία είναι μεγαλύτερη στην κορυφή της κυψέλης.
Ο Abbé Voirnot δεν κατάφερε να βελτίωση το πλαίσιο Dadant.Αυτός κατέληξε σε ένα τετράγωνο πλαίσιο των 330 χιλ, γιατί έδωσε υπερβολική σημασία στο κυβικό σχήμα της γονοφωλιάς.
Το εξωτερικό κυβικό σχήμα της κυψέλης θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε, γιατί με τον ίδιο όγκο μας δίνει μικρότερη εξωτερική επιφάνεια (εκτός της σφαίρας),και έχει ως αποτέλεσμα τις μικρότερες θερμικές απώλειες.
Αλλά η απώλεια είναι λιγοστή στο εσωτερικό της κυψέλης.Στον γονοθάλαμο,αυτό που έχει ενδιαφέρον να υπολογίσουμε πάνω από όλα, είναι η θερμοκρασία που περικλείετε.Τώρα η θερμοκρασία παρουσιάζεται εκεί σε στρώσεις,η μια πάνω από την άλλη,με την ποιο ζεστή στρώση να είναι στο κέντρο.Και όσο αυτές οι στρώσεις είναι προς το κέντρο τόσο και ποιο μικρή επιφάνεια έχουν,έτσι οι μέλισσες ζεσταίνονται καλύτερα όσο τα πλαίσια δεν είναι τόσο φαρδιά.
Τα βαθιά πλαίσια είναι καλύτερα όχι μόνο για τον Χειμώνα αλλά και για την Άνοιξη.Όταν το σμήνος επιμηκύνει την γονοφωλιά κατά ένα εκατοστό,πρέπει να ζεστάνει αυτό το εκατοστό σε όλη την επιφάνεια που βρίσκετε από πάνω.Έχει να ζεστάνει 2000 κυβικά εκατοστά στην κυψέλη Dadant, ενώ για την Κυψέλη του Λαού μόνο 900.Και αυτός είναι ο λόγος που εγώ υιοθέτησα για φάρδος κερήθρας τα 300 χιλ, και για βάθος δυο των 200 χιλ.Αυτά τα δυο βάθη το ένα επάνω στο άλλο έχει το πλεονέκτημα του μονού βάθους των 400 χιλ.Αυτή η διευθέτηση μας δίνει ένα διάστημα 13 χιλ, μεταξύ των κουτιών.Αυτά τα 13 χιλ, περιλαμβάνουν το πάχος των 9 χιλ, του κερηθροφορέα και 4 χιλ, κενό που αφήνουν οι μέλισσες στο κάτω μέρος της κερήθρας,και το οποίο αντιπροσωπεύει το πάχος του σώματος της μέλισσας,γιατί η μέλισσα δουλεύοντας με το κάτω μέρος του σώματος της στον αέρα δεν μπορεί να επιμηκύνει την κερήθρα και στο μέρος που βρίσκετε το σώμα της.
Αυτό το κενό βολεύει τις μέλισσες και τον Χειμώνα καθώς τις διευκολύνει να επικοινωνούν μέσα στο σύμπλεγμα.Εάν το κενό δεν υπήρχε οι ίδιες οι μέλισσες θα άνοιγαν τρύπες κατά μήκος της κερήθρας όπως κάνουν και στα πλαίσια των άλλων κυψελών.
Ωστόσο, θεωρώ το κενό σαν ελάττωμα, γιατί οι μέλισσες έχουν να το ζεστάνουν σχεδόν σπάταλα την Άνοιξη. Είναι μόνο ένα λάθος, και επιπλέον μικρό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που έχουμε από αυτόν τον διακανονισμό,και ακόμη μικρότερο λάθος από αυτά των μοντέρνων κυψελών όπου οι μέλισσες έχουν να θερμάνουν χωρίς λόγο πολύ μεγαλύτερα κενά.
Ωστόσο για να αποφύγω δυσκολίες για τον μελισσοκόμο την στιγμή που τακτοποιεί τα εργαλεία του, καθώς επίσης και για να αποφύγω τα επιπλέον κενά για τις μέλισσες, στον γονοθάλαμο,υιοθέτησα κερήθρα των 200 χιλ και όχι ποιο ρηχή, όπως κατά κανόνα γίνεται στις σύγχρονες κυψέλες με τους ρηχούς μελιτοθαλάμους.
Εάν η βαθιά κυψέλη έχει προτερήματα τον Χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη,ίσως μας παρουσιάσει μερικά μειονεκτήματα κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού.Εάν υπάρχουν υπολείμματα μελιού από κάποια μικρή ποσότητα νέκταρος που μάζεψαν στην κυψέλη ίσως να έχουν δημιουργήσει μια λωρίδα από μέλι στην κορυφή του πλαισίου.Αλλά καθώς στις μέλισσες δεν αρέσει να περνούν πάνω από το αποθηκευμένο μέλι,αυτές ανεβαίνουν πολύ δύσκολα στους μελιτοθαλάμους και πολύ συχνά προτιμούν να σμηνουργίσουν.Γι'αυτόν το λόγο αυτές προτιμούν να ανέβουν σε μελιτοθαλάμους με ρηχά πλαίσια.
Στην Κυψέλη του Λαού έχουμε τα πλεονεκτήματα της βαθιάς κερήθρας χωρίς τα μειονεκτήματα,γιατί η διεύρυση γίνετε προς τα κάτω.

2 σχόλια:

  1. Πηγαίνοντας στην παρακάτω διεύθυνση

    http://bee-talk.blogspot.com/2008/12/blog-post_25.html

    θα βρείτε μια μετάφραση σχετικά με το μέγεθος των κελιών και την επιρροή τους στην ζωή των μελισσών που νομίζω ότι συμπληρώνει αυτήν την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, καταρχάς χρόνια πολλά και καλή χρονιά να 'χουμε. Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου. Και επειδή είδα πως πειραματίζεσαι με τη συγκεκριμένη κυψέλη, κάποια στιγμή στο μέλλον -όποτε μπορέσεις- θα ήθελα να μας αναφέρεις και τις εως τώρα εμπειρίες και παρατηρήσεις σου για την κυψέλη warre.

    ΑπάντησηΔιαγραφή