Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (28-31)

Τυποποιημένη κερήθρα

Το φύλλο τυποποιημένης κερήθρας που χρησιμοποιούμαι στις κυψέλες Dadant είναι ακριβό.Τα αξεσουάρ που χρειάζονται για την τοποθέτησή του είναι ακριβά.Η τοποθέτησή του είναι πολύπλοκη και χρειάζεται χρόνο.Έτσι η τυποποιημένη κερήθρα είναι ένας σημαντικός καταναλωτής χρόνου και χρημάτων ο οποίος μεγαλώνει το αρχικό κόστος της κυψέλης και με την σειρά του το κόστος του παραγόμενου μελιού.
Αλλά εκτός από την περίοδο με την μεγάλη ροή από νέκταρ, η τυποποιημένη κερήθρα μας επιστρέφει πολύ λίγα, μας κάνει οικονομία μονό σε μια μικρή ποσότητα μελιού, που χρειάζεται για το χτίσιμό της,και ακόμη λιγότερη με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι μέλισσες δεν αφήνουν πάντα τα κελιά όπως τους τα παραδώσαμε.
Κατά την διάρκεια της νεκταροέκκρισης,τον μοναδικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κερήθρες μπορούν να χτιστούν, η τυποποιημένη κερήθρα είναι ποιο πολύ επιζήμια από χρήσιμη.Το κερί δεν είναι τίποτα άλλο από τον ιδρώτα των μελισσών.Και κατά την διάρκεια της νεκταροέκκισης οι μέλισσες ιδρώνουν πολύ, γιατί βάζουν την μεγαλύτερη προσπάθεια στην δουλειά τους.Έτσι το τυποποιημένο φύλλο κεριού είναι άχρηστο αυτόν τον καιρό , και ακόμη επιβλαβές γιατί αποτρέπει τις μέλισσες να χτίσουν την δική τους κερήθρα κάθετη και ομοιόμορφη.
Το πλαίσιο με το άχτιστο φύλλο κεριού που βάζουμε στην κυψέλη, δημιουργεί μια διαφορά θερμοκρασίας από την βάση στην κορφή.
Επίσης οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο άχτιστο φύλλο καθώς και το μεταλλικό σύρμα που το υποστηρίζει έχει σαν αποτέλεσμα ανωμαλιών στην χτισμένη κερήθρα.Χωρίς το τυποποιημένο φύλλο οι μέλισσες κατασκευάζουν την κερήθρα σύμφωνα με τις ανάγκες τους,με το καλύτερο κερί (το δικό τους) και με το φυσικό πάχος της κερήθρας.Έτσι αυτές το σταθεροποιούν καθώς το χτίζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς δεν χρησιμοποιούμε τυποποιημένα φύλλα.Είμαστε ικανοποιημένοι με το να τοποθετούμε μόνο σαν οδηγό μια μικρή λουρίδα αγνού κεριού με φάρδος 5 μμ.
Και εμείς δεν υπολογίζουμε αυτόν τον οδηγό από κερί σαν εξοικονόμηση μελιού,αλλά σαν μια ενθάρρυνση προς τις μέλισσες ώστε να κατασκευάσουν τις κερήθρες στην ίδια κατεύθυνση για την διευκόλυνση του μελισσοκόμου.

Εποίκηση της κυψέλης

Για να εποικήσουμε μια κυψέλη Dadant ένα σμήνος των 2 κιλών δεν είναι αρκετό,ακόμη λιγότερο είναι ένα σμήνος 1,5 κιλού.Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ένα σμήνος 4 κιλών,και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προμηθευτούμε από το εμπόριο.Ένα σμήνος 2 κιλών χρειάζεται δυο χρόνια για να εγκατασταθεί και να μας δώσει παραγωγή.
Στην κυψέλη μας ένα σμήνος των 2 κιλών εγκαθιστάτε τον πρώτο χρόνο και μας δίνει μέλι μέσα σε τρεις μήνες μετά από την τοποθέτηση του.

Τα καπάκια

Η γονοφωλιά της κυψέλης Dadant σκεπάζετε ή με ξύλινο καπάκι ή με ελαιόπανο.Αλλά σε κάθε κυψέλη υπάρχει υγρασία που παράγετε από την εξάτμιση του νέκταρος και από την αναπνοή του σμήνους.
Και αυτή η υγρασία καθώς θερμαίνετε από την μπάλα του σμήνους, ανεβαίνει στην κορυφή της κυψέλης όπου και σταματά στο ξύλινο καπάκι και καθώς δεν μπορεί να το διαπεράσει απλώνετε στα πλευρά της κυψέλης όπου καθώς ψύχεται πέφτει σαν ομίχλη στα εξωτερικά πλαίσια καταστρέφοντας τις κερήθρες.
Εξ ου και η απώλεια. Αυτή η ομίχλη κρατά και τις μέλισσες σε ένα υγρό περιβάλλον το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία τους.
Το δικό μας σκέπασμα προφυλάσσει τα κεριά από μούχλιασμα και τις μέλισσες από αρρώστιες.

Το πάπλωμα

Το πάπλωμα που σκεπάζει την γονοφωλιά της κυψέλης Dadant είναι μόνο μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατοστών και περιλαμβάνει και από ένα ύφασμα , επάνω και κάτω.Αυτό το πάχος δεν είναι αρκετό για το πάπλωμα ώστε να εκπληρώσει τον ρόλο του σαν μονωτικό.Επιπλέον το ύφασμα που βρίσκετε επάνω δεν επιτρέπει σε κάποιον να δει αν το περιεχόμενο του συνεχίζει να μονώνει, γιατί αργά ή γρήγορα η υγρασία που μαζεύει του απαγορεύει να το κάνει.
Εμείς προτιμάμε ένα πάπλωμα με πάχος 10 εκατοστά και χωρίς κάλυμμα.Είναι ποιό αποτελεσματικό και η αλλαγή του περιεχομένου γίνετε ποιο εύκολα και ποιο γρήγορα.

Η Ανοιξιάτικη επίσκεψη

Είναι ανάγκη να ανοίξουμε την κυψέλη Dadant, όπως και όλες τις κυψέλες πλαισίων,την Άνοιξη,τον Απρίλιο στην περιοχή του Παρισιού, από τις 12 έως τις 2 η ώρα, και μόνο όταν έχει καλό καιρό.
Και αυτό είναι βασικό γιατί μπορεί λόγο εποχής η αποικία να μην είναι καλά αναπτυγμένη ή η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή.Η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάντα χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης.Γι'αυτό συνίσταται να γίνονται οι εργασίες της επιθεωρήσεως γρήγορα και με προσοχή.
Σε αυτό το άνοιγμα της κυψέλης,κατά αρχάς είναι αναγκαίο να καθαρίσουμε τα πλαίσια και τα εσωτερικά τοιχώματα.
Μετά όλα τα παλιά πλαίσια πρέπει να βγούνε.Η μέλισσες απεχθάνονται τους καινούς χώρους.
Οι μέλισσες προσπαθούν συνέχεια να γεμίσουν τα καινά μεταξύ των πλαισίων και των πλαϊνών τοιχωμάτων. Αν αυτή η πρόπολης, τόσο από τα πλαίσια όσο και από τα πλαϊνά δεν αφαιρείται κάθε χρόνο από το πρώτο έτος και μετά, τότε ο χειρισμός των πλαισίων γίνετε δύσκολος, και καταντά αδύνατος από το δεύτερο ή τρίτο χρόνο.
Γι'αυτό όταν ανοίγουμε την κυψέλη για την πρώτη επιθεώρηση είναι αναγκαίο να βγάλουμε ένα-ένα όλα τα πλαίσια έξω και να τα καθαρίσουμε με προσοχή από την πρόπολη.
Τα πλαίσια πρέπει επίσης να τραβηχτούν στο πλάι για να μπορέσουμε να ξύσουμε και τα τοιχώματα.Μετά από αυτήν την διαδικασία πρέπει να αφαιρέσουμε και όλες τις μαύρες κερήθρες.Στις παλιές κερήθρες,τα κελιά είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κουκούλια που απομένουν μετά από εκκόλαψη των μελισσών.Εάν κρατήσουμε τις παλιές κερήθρες, οι μέλισσες που θα εκκολάπτονται από αυτές θα βγαίνουν όλο και μικρότερες, ασθενέστερες για δουλειά και ανίκανες να αντισταθούν στις ασθένειες.Τώρα, αυτά τα πλαίσια μερικές φορές έχουν γόνο.Είναι αναγκαίο να τα μετακινίσουμε στην περιφέρεια της γονοφωλιάς μέχρι να εκκολαφθούν και μετά να ξαναεπιστρέψουμε για να τα αφαιρέσουμε.
Όλες αυτές οι εργασίες ενοχλούν τις μέλισσες των οποίων ο γόνος ψύχεται, και χρειάζεται να καταναλώσουν από τις προμήθειες για να ξαναζεστάνουν την γονοφωλιά. Καθώς επίσης είναι και σπατάλη χρόνου από την μεριά του μελισσοκόμου.Επίσης δεν διστάσουμε να τονίσουμε ότι ένας μοναχικός μελισσοκόμος θα δυσκολευτεί να κάνει όλες αυτές τις εργασίες κάθε χρόνο για περισσότερες από σαράντα κυψέλες.
Αλλά η δική μας μέθοδο υποβιβάζει την ανοιξιάτικη επίσκεψη σε μια ασήμαντη εργασία η οποία,επιπλέον, θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε χρόνο και θερμοκρασία,γιατί δεν χρειάζεται να ανοίξουμε τη κυψέλη.Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι λένε για τις κυψέλες Dadant ότι είναι αυτόματες,αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτόματες μόνο στο ξυλουργείο.Στο μελισσοκομείο δεν είναι έτσι.

Η επέκτασή της

Ενώ τον χειμώνα ο όγκος της κυψέλης θα πρέπει να περιορισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, το Καλοκαίρι θα πρέπει να παρέχει στις μέλισσες έναν αρκετά μεγάλο χώρο ώστε να αναπτυχθεί το μελίσσι και συγχρόνως να μπορούν αποθηκεύσουν το εισερχόμενο νέκταρ.Αυτό σημένει την προσθήκη μελιτοθαλάμων (ρηχά κουτιά).Αλλά για να αποφύγουμε να κρυώσουμε τον γόνο και να σταματήσουμε την γέννα, δεν πρέπει να τα βάλουμε πολύ νωρίς.Και για να καταφέρουμε να αποφύγουμε την σμηνουργία που έχει σαν επακόλουθο την μειωμένη παραγωγή, δεν πρέπει να τα βάλουμε ούτε πολύ αργά.Κατά κανόνα εμείς μπορούμε να προσθέσουμε ένα μελιτοθάλαμο τότε μόνο όταν όλα τα πλαίσια είναι καταλυμένα εκτός από ένα σε κάθε πλευρά της γονοφωλιάς.Είναι συχνά αναγκαίο να προσθέσουμε και δεύτερο μελιτοθάλαμο όταν ο πρώτος γεμίσει κατά τα τρία τέταρτα.Και για να το κάνουμε αυτό είναι αναγκαίο να επιθεωρούμε συχνά τις κυψέλες για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.Και ακόμη όλες οι κυψέλες δεν βρίσκονται στον ίδιο βαθμό ανάπτυξης.Έτσι πρέπει να ανοίγουμε τις κυψέλες αρκετές φορές με αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου, κρύωμα της γονοφωλιάς,κατανάλωση των προμηθειών,στρεσάρισμα και ενόχληση των μελισσών.
Ωστόσο με την δική μας μέθοδο προσθέτουμε τα κουτιά κάτω από την γονοφωλιά και χωρίς να ανοίξουμε την κυψέλη.Εμείς μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από ένα πάτωμα κάθε φορά όποτε το επιθυμούμε, ακόμη και κατά την Ανοιξιάτικη επιθεώρηση, και με οποιανδήποτε θερμοκρασία.Κατά συνέπεια έχουμε μεγάλη οικονομία χρόνου.

Οι προμήθειες

Βλέποντας το μέγεθός της και το πλήθος των επιθεωρήσεων που επιβάλλονται,η κυψέλη Dadant χρειάζεται 18 κιλά προμηθειών για τον Χειμώνα.Κάποιοι λένε 20 κιλά.
Στην δική μας κυψέλη 12 κιλά είναι αρκετά.Η διαφορά είναι σημαντική.
Μετά την παραπάνω παρουσίαση, δεν χρειάζονται γνώσεις μελισσοκομίας για να καταλάβουμε ότι κατά την διαχείριση της κυψέλης Dadant, οι μέλισσες περιορίζονται ακατάπαυστα από της επιθυμίες τους, σπρώχνονται ανελέητα για μια υπερπροσπάθεια σε έναν δρόμο που δεν συμβαδίζει με την φύση τους,και στο να καταναλώνουν μέλι άσκοπα.Έτσι οι μέλισσες γίνονται ποιο επιθετικές και λιγότερο ανθεκτικές στις ασθένειες.Από την μεριά του ο μελισσοκόμος χάνει αρκετά κιλά από μέλι και από χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου