Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (46-48)

Συζήτηση για την Κυψέλη του Λαού

Τα πόδια

Υπάρχει αιτία για να εξετάσουμε το ύψος και το σχήμα των ποδιών.Και τα δύο είναι σημαντικά.
Πρώτα το ύψος.Οι μελισσοκόμοι κάνουν συχνά τις βάσεις των κυψελών τους ψηλές.Σε όλους αρέσει να αισθάνονται άνετα. Προτιμούν να μην σκύβουν.Αλλά εκτιμώ ότι οι κυψέλες δεν χρειάζεται να ανοίγονται συχνά,πολύ λιγότερο από ότι πιστεύουμε.
Σαν αποτέλεσμα,είναι πολύ μικρότερη η θυσία που ζητώ από τους αναγνώστες μου,και αυτό για κάποιο σημαντικό λόγο,όταν τους συμβουλεύω να τοποθετούν τις κυψέλες τους 100 με 150 χιλ, ψηλότερα από το έδαφος,Τοποθετημένες σε υπερυψωμένες βάσεις, υποφέρουν από διαφορά θερμοκρασίας και ριπές του αέρα.
Επιπλέον, αγοράζοντας ή κάνοντας τέτοιες βάσεις αυξάνουμε το κόστος κατασκευής.Έχω δει τέτοιες βάσεις να γίνονται από ξυλεία τις οποίας η ποσότητα θα ήταν αρκετή για την κατασκευή μιας κυψέλης με διπλά τοιχώματα.
Γνωρίζω ότι κάποιος μπορεί να γλυτώσει χρήματα χρησιμοποιώντας δυο ελαφριά ξύλινα δοκάρια ή μεταλλικούς σωλήνες, τοποθετημένα πάνω σε τούβλα,όπου μπορεί να τοποθετήσει μια σειρά από κυψέλες κολλημένες η μια δίπλα στην άλλη.Οι κυψέλες πρέπει να τοποθετούνται στην απόσταση των 750 χιλ. μεταξύ κέντρων,η μια από την άλλη. Δυστυχώς αυτό δεν είναι βολικό για σκεπασμένα μελισσοκομεία.Μόλις αγγίξουμε μια κυψέλη οι άλλες το αντιλαμβάνονται και αρχίζουν το βουητό.Και έτσι υπάρχει σε κάθε άνοιγμα μία πρόωρη κατανάλωση μελιού, που σε μερικές περιπτώσεις ενεργοποιεί την λεηλασία και θυμώνει τις μέλισσες.
Όταν τοποθετούμε τις κυψέλες ψηλά είναι επίσης μια αιτία για μια μεγάλη απώλεια από συλλέκτριες.Δεν είναι σπάνιο, αυτές οι άξιες εργάτριες γυρνώντας βαριά φορτωμένες, να χάσουν την είσοδο τις κυψέλης και να πέσουν στο έδαφος.Τότε σκαρφαλώνουν πολύ δύσκολα σε μια υπερυψωμένη κυψέλη.
Κάποιος μπορεί φυσικά για να τις διευκολύνει να βάλει ένα φαρδύ μαδέρι από την είσοδο μέχρι το έδαφος.Είναι ένα επιπλέον έξοδο και δεν προστατεύει τις μέλισσες από το να πέσουν από τα πλάγια.
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπερυψώνοντας την κυψέλη την προστατεύουμε αυτήν και το σμήνος από την υγρασία του εδάφους και την βλάστηση.Αλλά πρέπει να πω ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να υπάρχουν ψηλά χόρτα γύρω από την κυψέλη.Τα χόρτα γύρο από την κυψέλη είναι όλεθρος για τις μέλισσες.Όταν μια μέλισσα πέφτει μέσα σε αυτά φορτωμένη με το βαρύ φορτίο, βρίσκει σκοτάδι και παγωνιά χωρίς να έχει τίποτα να την ζεστάνει και να την ενδυναμώσει. Στο γυμνό έδαφος ωστόσο,η μέλισσα μπορεί να ζεσταθεί με τις ακτίνες του ήλιου. Έχει τον χρόνο να ξεκουραστεί αρκετά ώστε να μπορεί να επιστρέψει στην κυψέλη.
Αλλά τι γίνετε με την υγρασία του εδάφους?Μια κυψέλη υπερυψωμένη κατά 100 χιλ,από το έδαφος προστατεύεται τέλεια από την υγρασία,εάν η βλάστηση έχει αφαιρεθεί και η κυψέλη δεν έχει άλλα ανοίγματα από κάτω.
Είναι φανερό ότι τα κοντά πόδια κάνουν ποιο εύκολη την επιστροφή στις μέλισσες που έχουν πέσει στο έδαφος.
Είναι ως εκ τούτου αρκετό και προτιμότερο να μην κάνουμε τα πόδια ψηλότερα από 100 χιλ.
Αλλά αυτά τα πόδια τι σχήμα πρέπει να έχουν?Δεν υπολογίζουμε να έχουμε δοκάρια τα οποία να υποστηρίζουν πολλές κυψέλες συγχρόνως.Έχουμε αναφερθεί σε αυτό προηγουμένως.Μαντεμένια πόδια μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο.Με αυτά το πάτωμα τις κυψέλης προστατεύεται καλά από το έδαφος,αλλά αυτά τα πόδια χρειάζεται να πατούν πάνω σε ένα πλακάκι γιατί αλλιώς θα βουλιάξουν.
Εμείς έχουμε βρει ένα πόδι κυψέλης που έχει το σχήμα του ποδιού της πάπιας και δεν βουλιάζει. Διευκολύνει τους χειρισμούς και δυναμώνει την βάση της κυψέλης.
Έχουμε επίσης σχεδιάσει ένα ξύλινο πόδι με τα ίδια χαρακτηριστικά,εκτός από την αντοχή του όπως τα μαντεμένια.Επιπλέον είναι ποιο φτηνό και μπορεί να γίνει από περισσεύματα ξυλείας.
Αυτά τα πόδια μπορούν να αντικατασταθούν από ένα τούβλο με τρύπες.
Αυτό το είδος του τούβλου, με 110 χιλ,και στις τέσσερις πλευρές, μονώνει το πάτωμα από το έδαφος ικανοποιητικά και κοστίζει λιγότερο. Αυτό το τούβλο μπορεί να αντικατασταθεί από δυο κανονικά τούβλα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.Αλλά τα τούβλα επιτρέπουν σε μια μικρή ποσότητα υγρασίας να ανέβει και χρειάζονται περισσότερη δουλειά.Επιπλέον χρειάζεται να τα ξαναπροσαρμόζουμε από καιρό σε καιρό.Φανερά τα τούβλα δεν κάνουν την δουλειά μας ευκολότερη όπως την κάνουν τα σιδερένια πόδια που έχουμε κατασκευάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου