Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (41-42)

Κατασκευή της Κυψέλης του Λαού με σταθερή κερήθρα

Η Κυψέλη του Λαού με σταθερή κερήθρα αποτελείτε από το πάτωμα, τρία ομοιόμορφα κουτιά (θάλαμοι)και την σκεπή.
Το πάτωμα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τις εξωτερικές διαστάσεις των κουτιών της κυψέλης,και πάχος 15-20 χιλ.Η είσοδος της κυψέλης έχει ύψος όσο και το πάχος του πατώματος.
Αυτή η είσοδος με ύψος το πάχος του πατώματος είναι 120 χιλ, φαρδιά και έχει βάθος 40 χιλ, όταν το πάχος των τοιχωμάτων των κουτιών είναι 20 χιλ.Η εγκοπή που δημιουργείτε στο πάτωμα σκεπάζετε με ένα κομμάτι σανίδας 160 χ 160 χιλ.(σανίδα προσγειώσεως).
Η σανίδα προσγειώσεως καρφώνετε κάτω από το πάτωμα με τέτοιο τρόπο ώστε ένα κομμάτι με διαστάσεις 70 χ 160 να προεξέχει από μπροστά.Κάποιος θα μπορούσε να κάνει την σανίδα προσγειώσεως 410 χιλ, μακριά ώστε να δυναμώσει το πάτωμα.
Τα κουτιά τοποθετούνται άμεσα πάνω στο πάτωμα και το ένα πάνω στο άλλο χωρίς μηχανισμό εμπλοκής.
Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρία κουτιά.Τα δυο κουτιά περιέχουν την γονοφωλιά τον Χειμώνα και την Άνοιξη.Το τρίτο προστίθεται μόνο την περίοδο της νεκταροέκκρισης.Αλλά και τα τρία κουτιά έχουν τις ίδιες διαστάσεις.Οι εσωτερικές διαστάσεις αυτών είναι, 210 χιλ, βάθος και 300 Χ 300 χιλ,(μήκος, πλάτος)
Από την μέσα πλευρά, στο χείλος των κουτιών,σε δυο αντίθετες πλευρές,πρέπει να κάνουμε εγκοπές για να κρατάν τους κερηθροφορείς (top-bars).Αυτές οι εγκοπές πρέπει να έχουν 10 χιλ, φάρδος και 10 χιλ, βάθος.Το πάχος των πλευρών των κουτιών πρέπει να είναι το λιγότερο 20 χιλ.
Σε δυο εξωτερικές πλευρές, στο κάθε κουτί. βάζουμε χερούλια για ευκολία χειρισμών.
Κάθε κουτί πρέπει να έχει οκτώ κερηθροφορείς.Οι κερηθροφορείς πρέπει να έχουν διαστάσεις 9 Χ 24 Χ 315 χιλ.
Οι κερηθροφορείς στερεώνονται στις εγκοπές με μικρά καρφιά.Επιπλέον οι κερηθροφορείς πρέπει από κέντρο σε κέντρο να έχουν μια απόσταση 36 χιλ.Ως εκ τούτου αφήνουν μεταξύ τους ένα καινό 12 χιλ, για να περνούν οι μέλισσες.Υπάρχει επίσης και ένα καινό 12 χιλ,μεταξύ των εξωτερικών κερηθροφορέων και των πλευρών του κουτιού.Αυτό το καινό επιτρέπει την ολοκλήρωση του χτισίματος της κερήθρας.
Η σκεπή περιβάλει το επάνω κουτί με ένα παίξιμο 10 χιλ.Η σκεπή περιέχει ένα κομμάτι υφάσματος που σκεπάζει τους κερηθροφορείς και ένα πάπλωμα.
Το πάπλωμα έχει το ίδιο μήκος και πλάτος με τις εξωτερικές διαστάσεις των κουτιών,και βάθος 100 χιλ.Κάτω από το πάπλωμα είναι ένα κομμάτι από χονδρό ύφασμα.Το τετράγωνο κομμάτι της σκεπής πρέπει να έχει το ίδιο βάθος με το κουτί του παπλώματος συν 20 χιλ.Το τετράγωνο κομμάτι της οροφής καλύπτετε με σανίδες που την ίδια στιγμή προστατεύουν και το πάπλωμα.
Το υπό γωνία κομμάτι της οροφής είναι καινό και ανοιχτό από τις τέσσερις πλευρές.Υπάρχει ελεύθερο πέρασμα του αέρα στην κορφή των αετωμάτων Α (σκιασμένη περιοχή)και στην κορυφή των μαρκίζων (σκιασμένη περιοχή)..(Φωτογραφία σελίδας 41)
Έχουμε πει ότι η σκεπή περιέχει ένα κομμάτι υφάσματος που σκεπάζει τους κερηθροφορείς του επάνω κουτιού με σκοπό να εμποδίσει τις μέλισσες να κολλήσουν τους κερηθροφορείς στο πάπλωμα.
Αυτό το κομμάτι υφάσματος μπορεί να κοπεί από παλιά καννάβινα τσουβάλια.
Για να εμποδίσουμε τις μέλισσες να ξεφτίσουν το ύφασμα το μουσκεύουμε με χυλό από αλεύρι.
Και για να δώσουμε σε αυτό το ύφασμα το αναγκαίο σχήμα και μέγεθος το τοποθετούμε όταν είναι ακόμη υγρό πάνω στους κερηθροφορείς.Όταν στεγνώσει κόβετε πρόσωπο με τις εξωτερικές επιφάνειες του κουτιού.Εάν το είχαμε κόψει πριν το υγράνουμε,θα είχαμε σαν συνέπεια να μην μπορούμε να έχουμε το αναγκαίο μέγεθος.

Φωτογραφία σελ.42

Λεζάντα
Κουτί κυψέλης από την Κυψέλη του Λαού
G- οκτώ κερηθροφορείς ακουμπούν στις εγκοπές των δυο πλευρών.Έχουν πλάτος 24 χιλ, και αφήνουν ένα καινό μεταξύ τους 12 χιλ.
Η-Ένα χονδρό ύφασμα σκεπάζει το επάνω κουτί πάντα.
Ι=Ένα μεταλλικό πλέγμα καλύπτει ένα άνοιγμα στο Η.
J-Ακόμη ένα κομμάτι από χονδρό ύφασμα που καλύπτει το Ι,Αυτό το άνοιγμα επιτρέπει την τροφοδότηση από επάνω με ένα αντεστραμμένο βάζο.Εμείς προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τον μεγάλο τροφοδότη.
Κ-Χερούλι για να μας διευκολύνει στους χειρισμούς. Απέφυγε να το αντικαταστήσεις με μια εσοχή γιατί οι χειρισμοί θα δυσκολέψουν.

Χυλός από αλεύρι

Για να κάνεις τον χυλό ανακάτεψε ένα λίτρο νερού με πέντε κουταλιές (σούπας) αλεύρι σιταριού ή καλύτερα σίκαλης.Βράστω, με συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια παχιά ομοιογενής πάστα.Ειναι καλό εάν προσθέσεις μια μικρή ποσότητα από άμυλο.

1 σχόλιο:

  1. Σχέδια για την κατασκευή της κυψέλης Warre υπάρχουν εδώ http://warre.biobees.com/plans.htm

    Ο χυλός από αλεύρι δουλεύεται με πινέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή