Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (48-50)

Το πάτωμα

Το πάτωμα είναι για να κλίνει το κάτω μέρος της κυψέλης, ενώ την ίδια στιγμή να επιτρέπει το πέρασμα των μελισσών και του φρέσκου αέρα.
Τι είδος ξύλου πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή του πατώματος?Όσο ποιο χονδρό είναι τόσο περισσότερο θα αντέξει. Ωστόσο εάν είναι πολύ χονδρό θα είναι και βαρύτερο,από την άλλη εάν είναι πολύ λεπτό δεν θα αντέξει για πολύ στον κακό καιρό και στα χτυπήματα.
Ένα πάχος μεταξύ 15 και 20 χιλ,είναι καλό και ικανοποιητικό, και θα είναι καλύτερο εάν το ενισχύσουμε με κανδρονάκια από κάτω.
Πως θα είναι η είσοδος της κυψέλης? Μερικοί έχουν δώσει ένα μήκος όσο και το μήκος της κυψέλης και ένα ύψος μεταξύ 10 και 20 χιλ.Έχω την γνώμη ότι ένα τέτοιο μήκος που μερικές φορές υπερβαίνει τα 400 χιλ, είναι σίγουρα επιζήμιο. Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού ο πληθυσμός μπορεί να λιγοστέψει και να μην μπορεί να υπερασπιστεί μια τόσο μεγάλη είσοδο.Οι υποστηρικτές της μεγάλης εισόδου λένε ότι έχουν την δυνατότητα να την μικρύνουν όταν παρουσιαστεί η ανάγκη.Αλλά ίσως ξεχάσουν να την επιθεωρήσουν.Σε κάθε περίπτωση είναι επιπλέον εργασία την οποία εμείς δεν επιθυμούμε.Δεν είναι χωρίς λόγο το ότι εμείς δώσαμε στην είσοδο της Κυψέλης του Λαού τις παρακάτω διαστάσεις. 120 Χ 15 χιλ.Πρέπει να σημειώσουμε ότι προτιμάμε μια είσοδο με διαστάσεις 200 Χ 10 χιλ, το οποίο μας δίνει περίπου το ίδιο άνοιγμα.Αλλά με μια είσοδο 120 Χ 15 χιλ,οι μέλισσες έχουν μικρότερη απόσταση να καλύψουν,και έτσι ένα αδύνατο σμήνος θα υπερασπίζεται την φωλιά του ποιο εύκολα.
Φυσικά τον Χειμώνα μικραίνουμε την είσοδο ακόμη περισσότερο, με μια μεταλλική λάμα που αφήνει άνοιγμα 70 Χ 7,5 χιλ, και έτσι αποτρέπει την είσοδο τρωκτικών.Επίσης τον Χειμώνα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κίνηση από μέλισσες.Αυτό το άνοιγμα είναι περισσότερο για να εξαερίζετε η κυψέλη.
Επιπλέον η είσοδος των 120 Χ 15 χιλ, είναι αρκετή ώστε να επιτρέπει την διέλευση των μελισσών ακόμη και από ένα μεγάλο σμήνος.Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό είναι αρκετό να παρακολουθήσουμε την κίνηση της εισόδου κατά την διάρκεια της νεκταροέκκρισης.Το άνοιγμα είναι επίσης αρκετό για τον εξαερισμό της κυψέλης,πέρασμα για φρέσκο αέρα ο οποίος αντικαθιστά τον ελαφρότερο που διαφεύγει από τα ανοίγματα της οροφής.Μην ξεχνάς ότι ακόμη και το Καλοκαίρι η κυψέλη περιέχει 30 με 35 λίτρα αέρα.Για να δώσεις πρόσβαση σε ένα τέτοιον όγκο αέρος, δεν είναι ανάγκη να δώσεις ένα μεγάλο άνοιγμα, τουναντίον αυτός ο όγκος αέρος δεν πρέπει να αντικαθιστάτε χωρίς αιτία.Αυτό θα το ξανασυζητήσουμε αργότερα με τίτλο "Εξαερισμός".
Γιατί τότε να αφήνουμε ανοίγματα στο πάτωμα καλυμμένα με πλέγμα,ή ανοίγματα στην απέναντι πλευρά της εισόδου?Όλα αυτά τα ανοίγματα δυσκολεύουν την κατασκευή και αυξάνουν το κόστος της.
Αυτά είναι άχρηστα, γιατί η είσοδος που περιέγραψα προηγουμένως είναι αρκετή για τον εξαερισμό της κυψέλης.Επιπλέον αυτά είναι και επιζήμια.
Ένα άνοιγμα, στην αντίθετη πλευρά της εισόδου, κάνει το έργο της υπεράσπισης δυσκολότερο.Αυτό ίσως και να δημιουργήσει ένα ρεύμα αέρα το οποίο κατά την διάρκεια του Χειμώνα να αποσπάσει μέλισσες από το σύμπλεγμα και να βρουν έναν σίγουρο θάνατο πάνω στο κρύο πάτωμα.
Ένα άνοιγμα στο πάτωμα είναι πάντα ένα μέρος όπου μαζεύονται κομματάκια από κερί και διάφορα σκουπίδια της κυψέλης, ένα σίγουρο μέρος για να βρουν καταφύγιο διάφορα έντομα και πάνω από όλα ο κηρόσκορος.Τέτοια ανοίγματα επιτρέπουν την υγρασία να ανέβει πόιο εύκολα από το έδαφος στην κυψέλη.
Όταν εξετάζουμε διάφορους τύπους από κυψέλες βλέπουμε ότι το πάτωμα στερεώνεται στην κυψέλη με διαφορετικούς τρόπους.
Τα πατώματα είναι πάντα δύσκολα να καθαριστούν ακόμη και σε κυψέλες που ισχυρίζονται ότι είναι αυτόματες.
Για την Κυψέλη του Λαού εμείς προτιμάμε το πάτωμα του οποίου την περιγραφή σας έχουμε δώσει.
Το σώμα της κυψέλης περιέχει δυο ευκόλως ελισσόμενα κουτιά, που χωρίς να τα ξεσκεπάσουμε μπορούμε να τα αποσπάσουμε από το πάτωμα και τοποθετώντας τα δίπλα, πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη βάση,να ασχοληθούμε με το καθάρισμα του πατώματος,την οριζοντίωση και τον καθαρισμό της βλάστησης.κάτω από αυτό.
Τα δυο κουτιά μετά από αυτές τις εργασίες ξανατοποθετούνται πάνω στο πάτωμα χωρίς το φόβο τις συμπίεσης των μελισσών και του κρυώματος της γονοφωλιάς.

Ο θάλαμος του γόνου

Ο θάλαμος του γόνου σε μια κυψέλη είναι αυτός που περιέχει την γονοφωλιά και τις Χειμερινές προμήθειες. Εδώ ο θάλαμος της γονοφωλιάς αποτελείται από δυο κουτιά.
Είναι βασικό να εξετάσουμε καταρχήν τον όγκο της γονοφωλιάς, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις προμήθειες, γιατί οι μέλισσες δεν τρώναι μόνο για να τραφούν αλλά και για να ζεσταθούν.Ο όγκος της γονοφωλιάς παίζει μεταξύ των 36 λίτρων για την Κυψέλη του Λαού και τα 55 λίτρα για την κυψέλη Dadant.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέλισσες καταναλώνουν περισσότερες τροφές στους μεγαλύτερους γονοθαλάμους από ότι στους μικρότερους.Ακόμη τολμώ να πω ότι η διαφορά είναι μεταξύ 3 και 5 κιλών. Και αυτό σε κάθε χρόνια.Για τον μελισσοκόμο είναι μια απώλεια η οποία σύντομα διπλασιάζει το κόστος της κυψέλης.
Μια μεγάλη κυψέλη έχει το μειονέκτημα να κρατά τις μέλισσες μέσα κατά τις πρώτες καλές ημέρες,τότε που θα μπορούσαν να συλλέξουν πολύ γύρη και λίγο νέκταρ.Και έτσι οι μεγάλες κυψέλες δεν δημιουργούν μεγάλα μελίσσια,αυτές επενεργούν αρνητικά στην γονιμότητα της βασίλισσας καθυστερώντας την γέννα.
Χωρίσματα θα μπορούσαν φυσικά να τοποθετηθούν στις μεγάλες κυψέλες ώστε να μικρύνουν τον όγκο τους.Αλλά αυτά τα χωρίσματα είναι άβολα για διαφόρους λόγους.
Τον Φθινόπωρο αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη διανομή των Χειμερινών προμηθειών.Εάν δεν εφαρμόζουν καλά είναι άχρηστα, αν εφαρμόζουν καλά τότε οι μέλισσες τα κολλάνε με πρόπολη και χρειάζεται μεγάλη ανακατωσούρα κάθε φορά που θέλουμε να τα ξεκολλήσουμε.Και εδώ οι μέλισσες ανταποδίδουν την ενόχληση με τσιμπήματα.Επιπλέον όλη αυτή η εργασία σπαταλά τον χρόνο του μελισσοκόμου και κρυώνει τον γόνο,ένας παραπάνω λόγος για την ενόχληση των μελισσών.
Το μέγεθος του γονοθαλάμου θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι επαρκής.Θα πρέπει να έχει χώρο για την αποθήκευση του μελιού που χρειάζεται ένα μελίσσι για τον Χειμώνα,χώρο για τις μέλισσες κάτω από το μέλι, και κελιά για την γέννα της βασίλισσας την Άνοιξη.
Αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι ανάγκες των σμηνών κατά τον Χειμώνα και τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης είναι αισθητά όμοιες σε όλες τις κυψέλες,γιατί τα σμήνη διαφέρουν πολύ λίγο στο μέγεθος.Η διάμετρος του συμπλέγματος δύσκολα διαφέρει περισσότερο από δυο εκατοστά από την μια κυψέλη στην άλλη.
Και ο Abbé Voirnot,που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα περισσότερο, συμπέρανε ότι 100 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρα, είναι αρκετά για τον Χειμώνα και τις αρχές της Άνοιξης.
Ο Dr. Duvauchelle, ο πρώτος μας μέντορας στην τέχνη της μελισσοκομίας, πίστευε ότι οι μικρές κυψέλες ήταν καλύτερες, έχοντας κατασκευάσει μια κυψέλη 280 Χ 360 χιλ, με 80 τετραγωνικά δεκάτομετρα από κερήθρα.Αργότερα αυτός μεγάλωσε την κυψέλη του και τις έδωσε 9 πλαίσια των 300 Χ 400 χιλ, με 96 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρα.Αυτό έδειχνε την αποδοχή του στα συμπεράσματα του Abbé Voirnot.Και εμείς έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι δυο μεγάλοι δάσκαλοι ήταν σωστοί σε αυτό το σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου