Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (26-28)

Η κυψέλη Dadant

Η κυψέλη Dadant έχει 12 πλαίσια.Τα πλαίσια της έχουν τις παρακάτω διαστάσεις-βάθος 266μμ, και μάκρος 420μμ.Οι μελιτοθάλαμοι έχουν μισά πλαίσια.

Η δημοτικότητα της

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η κυψέλη Dadant είχε μεγάλη επιτυχία.
Ένας πολύ απογοητευμένος άνθρωπος είπε για τους Γάλλους, "Ασέλγεια, αστάθεια, επιθυμία για μοντερνισμό και μόδα, ακολουθούν στα τυφλά κάθε τι καινούργιο με τον ποιο επιπόλαιο τρόπο".
Ένας διπλωμάτης το έθεσε αλλιώς, "Οι Γάλλοι είναι μεγάλα παιδιά που δέχονται χωρίς δισταγμό κάτι που κάποιος άλλος είπε, και πολύ περισσότερο όταν αυτός που το είπε είναι ξένος".
Ένας ιστορικός έγραψε, "Οι Γάλλοι έχουν την μανία να παινεύουν ότι προέρχεται από το εξωτερικό εις βάρος αυτόν που έχουν στην χώρα τους".
Παρ'όλο που ο Dadant ήταν Γάλλος, αυτός ζούσε στην Αμερική. Επιπλέον η κυψέλη Dadant που εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα δεν είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούσε ο Dadant.Και επιπλέον ο Dadant ήταν περισσότερο ένας κατασκευαστής κυψελών από ότι μελισσοκόμος. Κανείς δεν ενδιαφέρετε για αυτό.
Ας αναλογιστούμε ότι ο Dadant ήταν ένας επιχειρηματίας και ήταν λογικό να προωθεί με κάθε τρόπο τα προϊόντα του γιατί από αυτά ζούσε.Αν υποστήριζε τα κοφίνια δεν θα είχε και πολλά πράγματα να κατασκευάσει.
Τελικά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κυψέλη Dadant επέτρεπε την χρησιμοποίηση ενός μελιτοεξαγωγέα του οποίου η χρησιμότητα είναι αδιαμφισβήτητη.Δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι με λίγες παραλλαγές ο μελιτοεξαγωγέας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τις κυψέλες με σταθερές κερήθρες.

Το μέγεθός της

Το μέγεθος της κυψέλης Dadant μας κάνει προφανές ότι για την κατασκευή της θα χρειαστούμε περισσότερη ξυλεία από ότι για την κατασκευή μιας κυψέλης με διαστάσεις 300 Χ 300μμ.Το ξύλο είναι ακριβό.
Επιπρόσθετα την Άνοιξη όταν το μελίσσι θα θέλει να μεγαλώσει την γονοφωλιά θα πρέπει να ζεστάνει μια οριζόντια επιφάνεια μεγαλύτερη από 2000 τετραγωνικά εκατοστά αντί τα 900 της δικής μου κυψέλης.Και ακόμη καθώς το μέλι είναι το μοναδικό καύσιμο, οι μέλισσες θα καταναλώσουν περισσότερο για να καταφέρουν να ζεστάνουν την επιπλέον επιφάνεια.

Το πλαίσιο

Πολλοί μελισσοκόμοι θεωρούν τα πλαίσια σαν βασικά στοιχεία για την διαχείριση της κυψέλης, για να θεραπεύουν τις αρρώστιες και να βγάζουν το μέλι.
Αλλά εγώ θεωρώ τα πλαίσια σαν μια από τις κύριες αιτίες δημιουργίας των ασθενειών.
Διευκολύνοντας τις επισκέψεις στην κυψέλη αυξάνουμε και τον αριθμό των επισκέψεων κάτι που στρεσάρει και να κουράζει το μελίσσι καθώς προσπαθεί να ξανασταθεροποιήσει την θερμοκρασία με επακόλουθο να το αδυνατίζει και να μεγαλώνει έτσι τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ασθένεια.
Δεν μας χρειάζονται τα κινητά πλαίσια για να εκτιμήσουμε την ποσότητα των προμηθειών. Εάν τον Φθινόπωρο κάποιος αφήσει τις αναγκαίες προμήθειες δεν υπάρχει λόγος να ξαναασχοληθούμε με αυτές.
Δεν έχουμε ανάγκη των πλαισίων για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκετε το μελίσσι.Εάν η μέλισσες κουβαλούν γύρη τότε υπάρχει βασίλισσα και γόνος. Όλα πάνε καλά.
Ο αριθμός των αφίξεων και των αναχωρήσεων από την είσοδο μας δείχνει την δύναμη του μελισσιού.
Εάν υπάρχει μεγάλη πτώση στην κίνηση της εισόδου τότε είναι καλό να καταργήσουμε το μελίσσι και να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο.Εάν κατά την διαδικασία παρατηρήσουμε κάποια άσχημη μυρωδιά ή αποσύνθεση του γόνου, τότε είναι αναγκαίο να απολυμάνουμε την κυψέλη ή με φλόγα ή με χλωρίνη. Αυτό είναι ποιο οικονομικό από όλες τις προτεινόμενες θεραπείες, οι οποίες είναι κατάλληλες μόνο για τους ειδικούς που ασχολούνται με έρευνες.
Δεν υπάρχει επιπλέον ανάγκη από πλαίσια για να εξάγουμε το μέλι από την κερήθρα.Έχουμε κατασκευάσει κλουβιά για αυτόν το σκοπό που μας επιτρέπουν να εξάγουμε το μέλι από τις σταθερές κερήθρες χωρίς να τις σπάσουμε.Από αυτήν την άποψη οι επιδόσεις είναι τόσο καλές όσο και με τα πλαίσια.
Και για τους οπαδούς των κινητών πλαισίων, θα πρέπει να αναρωτηθούν για πόσο καιρό μια κυψέλη κρατά τα κινητά της πλαίσια μετά τη απομάκρυνσή τους από το εργαστήρι?Δυο χρόνια το περισσότερο.
Καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν κάνουν τον Ανοιξιάτικο καθαρισμό, με αποτέλεσμα και να κολλούν τα πλαίσια μεταξύ τους αλλά και με το σώμα της κυψέλης. Και έτσι για ποιο λόγο να χρησιμοποιούμε πλαίσια?
Σε κάθε περίπτωση όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους τω πλαισίων,έτσι και το πλαίσιο Dadant χρειάζεται ένα πολύ καλό φινίρισμα για να διευκολύνει τον καθαρισμό του κατά την Ανοιξιάτικη επίσκεψη.Επιπρόσθετα απαιτεί ένα μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας κατά την κατασκευή του.
Είναι ανάγκη να αφήνει ένα διάστημα 7,5μμ μεταξύ των εσωτερικών τοίχων της κυψέλης και των πλαισίων και να το κρατά.Εάν το διάστημα γίνει 5μμ οι μέλισσες το κλείνουν με πρόπολη.Εάν γίνει 10μμ, τότε οι μέλισσες κατασκευάζουν κερήθρα, γιατί αυτές απεχθάνονται τα κενά διαστήματα.Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις τα πλαίσια κολλάνε και παύουν να είναι πλέον κινητά.Η αναγκαία προσοχή στην λεπτομέρεια αυξάνει και την τιμή της κυψέλης.
Επιπλέον τα πλαίσια της κυψέλης Dadant έχουν ένα μακρύ και αβαθή σχήμα.Δεκαοκτώ κιλά μελιού μοιρασμένα σε 12 πλαίσια δύσκολα προμηθεύουν με ένα κιλό το εσωτερικό των πλαισίων.Σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρχει μέλι μόνο στις γωνιές και το εσωτερικό των πλαισίων θα είναι άδειο.Έτσι οι διαχειμάζουσες μέλισσες,κατά τις ηλιόλουστες μέρες, θα μαζευτούνε στις γωνιές των πλαισίων με το μέλι, μπρος ή πίσω.Όταν αυτές καταναλώσουν όλο το μέλι, μετακινούνται στο άλλο άκρο των πλαισίων όπου υπάρχει ακόμη μέλι.Αλλά αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτήν την κίνηση καθώς δεν θα βρουν στο κέντρο των πλαισίων τις αναγκαίες προμήθειες για αυτό το ταξίδι. Τότε αυτές θα πεθάνουν από πείνα στο μέρος που βρίσκονται παρ΄όλο που δίπλα τους υπάρχουν προμήθειες.Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τις κυψέλες που έχουν μακριά και αβαθή πλαίσια.
Τέλος, τα πλαίσια αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος της κυψέλης, στου οποίου το μειονέκτημα έχουμε αναφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου