Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Manuel Oksman


Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά

Την μελισσοκομία την έχω σαν χόμπι,αν και θα με βόλευε να βγάζω τα έξοδά μου.
Με μοναδικά πηγή το διαδίκτυο προσπαθώ εδώ και πέντε χρόνια να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά.
Έφαγα πολλές φορές τα μούτρα μου ακολουθώντας τεχνικές που στην πορεία ανακάλυπτά είτε ότι δεν δουλεύανε είτε ότι δεν μου ταίριαζαν.
Συναντώ αδιέξοδα,στεναχωριέμαι,μαθαίνω από τα λάθη μου,ψάχνω για λύσεις και το ξαναπαλεύω.
Έτσι ανακάλυψα και την μέθοδο του Oscar Perone.

Αλλά

Η μέθοδός του ξεκίνησε απ΄πο το 2006 και την ανάπτυξε δουλεύοντας με μέλισσες της Αφρικής.
Ισχυρίζεται ότι μπορεί να εφαρμοστή και με την Ευρωπαϊκές μέλισσες και αυτό πρέπει να είναι αλήθεια μέχρις ενός σημείου, γιατί υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από άτομα που την εφαρμόζουν,κυρίως στην Λατινική Αμερική.
Το κακό είναι ότι ίσως του περιορισμένου χρόνου εφαρμογής της μεθόδου, αυτές οι μαρτυρίες δεν είναι και τόσο πολλές.
Μετά από ένα σεισμό που έγινε στην Χιλή και διαλύθηκαν οι κυψέλες λόγο υπερβολικού ύψους, (εφτά πατώματα Langstroth) ο Perone πρότεινε μια άλλη κυψέλη με μεγαλύτερη βάση και μικρότερο ύψος.
Για αρκετά χρόνια έχει γράψει πολλά πάνω στο θέμα,έχει δώσει πολλές διαλέξεις επισκεπτόμενος πολλές χώρες και έχει συμμετάσχει σε πολλά Ισπανόφωνα και Αγγλόφωνα φόρουμ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει πολλούς φίλους αλλά συγχρόνως και αρκετούς εχθρούς.
Ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που απόσυρε όλες τις αναρτήσεις του από το διαδίκτυο,
Αλλά αυτό που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε είναι ότι στο διαδίκτυο όσο και να προσπαθήσεις είναι αδύνατον να σβήσεις όλα τα ίχνη.
Έτσι και εγώ ψάχνοντας από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα βρήκα αρκετές πληροφορίες τις οποίες θα προσπαθήσω να βάλω σε μία σειρά.
Σκοπός μου είναι να ασχοληθώ με ένα είδος μελισσοκομίας στατικής χωρίς φάρμακα.
Οι πληροφορίες που συλλέγω πάνω στο θέμα που με ενδιαφέρει προέρχονται από

Ed-Dee-Lusby


Αμερικάνοι μελισσοκόμοι,πρωτοπόροι στην μελισσοκομία χωρίς φάρμακα.

Resistantbees


Γερμανός μελισσοκόμος που ζει και εργάζεται στα νησιά Las Palmas της Ισπανίας.

Natural Beekeeping forum


Αφιερωμένο στην μέθοδο Perone

Apicultura natural


Ένα ιντερνετικό φόρουμ αφιερωμένο στην κυψέλη Perone.
Έχει δημιουργηθεί από τον Oscar Perone και συμμετέχουν κυρίως μελισσοκόμοι από την Λατινική Αμερική που χρησιμοποιούν την μέθοδό του.
Εδώ προτοσηνάντησα αναρτήσεις από μελισσοκόμους που δεν τα κατάφεραν με την μέθοδο Perone και το γύρισαν στην μέθοδο Manuel Oksman.

Manuel Oksman


Δάσκαλος του Perone.
Η μέθοδος του Perone είναι μια εξέλιξη της μεθόδου του Manuel Oksman,

Ε και τώρα τη κάνουμε?

Έχοντας σαν σκοπό μια μελισσοκομία χωρίς φάρμακα και φιλική προς την μέλισσα θα συλλέγω όσες πληροφορίες μου φαίνονται ενδιαφέρουσες,αναφερόμενος πάντα στις πηγές μου,και θα προσπαθώ να εξηγήσω πως εγώ προτίθεμαι να τις εφαρμόσω στο μελισσοκομείο μου.
Θα σας παρακαλούσα όπως λέει και ο Oscar Perone "Πριν εφαρμόσουμε οτιδήποτε το ψάχνουμε καλά και πάντα ξεκινάμε να το εφαρνόζουμε σε μικρή κλήμακα"




1 σχόλιο:

  1. Πιθανά η στατική μελισσοκομία να είναι η καλύτερη επιλογή ώστε και να μειωθεί ο χρόνος διαχείρησης των κυψελών, να αφήνουμε στις μέλισσες να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον που ζουν, χωρίς πολλές μετακινήσεις και αλλάγες περιοχών που σε αρκετό βαθμό τις αποσυντονίζουν. Φαντάζομαι για να πετύχει αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε ράτσες τοπικές οι οποίες θα αντέχουν καλύτερα στις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας.
    Ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι τα μελισσοκομικά φυτά. Εκεί είναι η πραγματική δυσκολία που σε μεγάλο ποσοστό "εμποδίζει" την μεγιστοποίηση της απόδοσης σε μέλι. Αυτό που θέλω και θα εφαρμόσω είναι να σπείρω με τη μέθοδο Παν. Μανίκη, φυτά και μελισσοκομικά δέντρα στο πευκοδάσος που θα βάλω τα μελίσσια μου. Σκοπός είναι να έχω ποικιλία φυτών που να ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές για να έχουν εργασία όλη τη μελισσοκομική περίοδο τα μελίσσια μου. Πρόκειται για παραθαλάσια περιοχή κοντά στην Αθήνα.
    Θα μου πείτε ότι και καλά διαταράσσω την οικολογία της περιοχής. Ίσως να είναι έτσι αλλά έχω βαρεθεί να πηγαίνω βόλτα τα αγόρια μου στο δάσος και να βλέπω μόνο πευκοβελόνες ξερές και ελάχιστους θάμνους, χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία χρωμάτων και φυτών.
    Σε μπογκ που ένας πρότεινε να καλλιεργήσει μελισσοκομικά φυτά, του είπαν να μην κάνει το κόπο γιατί θα τρυγούν τα φυτά του και ξένα μελίσσια. Μάλλον μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και δε κοιτάμε να βρούμε τρόπους συμβατούς με τη φύση για να έχουμε καλύτερη παραγωγή μελιού. Ήδη σε κάποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία εύρεσης χώρου μελισσιών γιατί λόγω κρίσης έχουν μπει κι άλλοι παίκτες στο παιχνίδι. Ο μόνος τρόπος να "χωρέσουν" κι αυτοί είναι η σπορά μελισσοκομικών φυτών και δέντρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή