Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Μελίσσι σε κορμό-3


"Η φυσιολογική κατάσταση για ένα μελίσσι είναι να είναι φυσιολογικό"

Manuel Oskman

Αυτό το μελίσσι το ξεκίνησα το 2011.
Αν θυμάμαι καλά την πρώτη χρονιά πρέπει να το έχω ταΐσει, από εκεί και μετά το είχα αφήσει στην τύχη του.
Από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς κάποια εντυπωσιακή ανάπτυξη και το μόνο που παρατήρησα ήταν  το εποχιακό πιτσικάρισμα του καπακιού,όπως φαίνεται και στην εικόνα,το οποίο δοκίμασα να  διορθώσω βάζοντας ξυλάκια τα οποία μετά από λίγο καιρό ήμουν υποχρεωμένος να τα αφαιρέσω γιατί με την αλλαγή του καιρού το πιτσικάρισμα έφευγε.
Κάποτε το βαρέθηκα και αυτό και άφησα τις μέλισσες να ασχοληθούν με το πρόβλημα.Και αυτές θεώρησαν σωστό να το κλείσουν με πρόπολη αφήνοντας συγχρόνως μερικά μικρά ανοίγματα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα πλήθος από μέλισσες το χρησιμοποιούσαν σαν βεράντα.
Επειδή το πάχος του τοιχώματος είναι γύρω στους 5 πόντους, μαζευόντουσταν εκεί λες και παίρναν τον καφέ τους.Ποτέ δεν τις είδα να απογειώνονται από εκεί.
Εδώ και δυο εβδομάδες το χρησιμοποιούν σαν δεύτερη είσοδο και το περίεργο είναι ότι το πλήθος από τις μέλισσες που μπαινοβγαίνει και από τις δύο εισόδους είναι υπερβολικά μεγάλο,συγκρίνοντάςτο με τις τέσσερις άλλες κυψέλες που έχω στον ίδιο χώρο.
Οι μέλισσες που βλέπω να μπαινοβγαίνουν είναι μαυριδερές,χωρίς να κουβαλάνε γύρη και δίνουν την εντύπωση ότι κάνουν λεηλασία.
Τα άλλα τέσσερα μελίσσια που προανάφερα αποτελούνται από

Δυο μελίσσια που προσπάθησα πέρσι να μετατρέψω, ακολουθώντας τη μέθοδο Perone.
 Ένα μελίσσι σε κυψέλη Warre
Και ένα μελίσσι σε κυψέλη Langstroth με δυο πατώματα.

Ξαναδιαβάζοντας την ανάρτηση για να βρώ τι φταίει, κατέληξα στο συμπέρασμα  ότι αυτός που δεν είναι φυσιολογικός είναι ο μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου