Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Τεχνητή σμηνουργία


Την ιδέα-1

Την βρήκα εδώ.Mi colmenar Warre.


El enjambre artificial (Τεχνητή σμηνουργία)

Μετάφραση-Μια τεχνητή σμηνουργία μοιάζει με μια φυσική,η μόνη διαφορά είναι στο ότι η τεχνητή προκαλείται από τον μελισσοκόμο.
Πάνω σε μια κυψέλη δυνατή που είναι στο στάδιο της σμηνουργίας τοποθετούμε ένα πάτωμα αρματωμένω με πλαίσια ή πηχάκια,σκεπασμένο με ένα πλέγμα (για τα κουνούπια) ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τη γίνετε μέσα.
Ρίχνοντας καπνό από την είσοδο αρχίζουμε να χτυπάμε ρυθμικά την κυψέλη από τα πλάγια με ένα ξύλο.
Μέσα σε δυο με τρία λεπτά θα έχουν ανέβει αρκετές μέλισσες μαζί  με την βασίλισσα.(η βασίλισσα μυρίζει σαν το φυτό Λουΐζα).
Όταν συμβεί αυτό σκεπάζουμε την κυψέλη,την βάζουμε πάνω σε  μια βάση με κλειστεί την είσοδο και την τοποθετούμε σε μια σκιά.
Μετά από μισή ώρα πάμε και βγάζουμε το καπάκι, αν δούμε ότι οι μέλισσες είναι ανήσυχες αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν την βασίλισσα,σε αυτήν την περίπτωση τις επιστρέφουμε στην μητρική κυψέλη και δοκιμάζουμε ξανά μετά από ένα διήμερο.
Αν έχουν δημιουργήσει μια σφαίρα και είναι ήσυχες αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά, σε αυτήν την περίπτωση κλείνουμε την κυψέλη μεριμνώντας για τον εξαερισμό και την τροφή της τοποθετώντας την σε ένα δροσερό και ήσυχο μέρος.
Μετά από ένα διήμερο την τοποθετούμε στην μόνιμη θέση της.
Όσο για την μητρική κυψέλη την αφήνουμε να βγάλει την δική της βασίλισσα ή της την δίνουμε εμείς.


Η τεχνική

Την βρήκα εδώ KokkiniMelissa


Ιδέα - 2

Στο ίδιο ιστολόγιο Mi colmenar Warre.

El paguete de abejas (Ένα δέμα από μέλισσες)

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική,και προσθέτοντας απλός ένα διάφραγμα βασίλισσας μπορούμε να πάρουμε από μια δυνατή κυψέλη μόνο μέλισσες και να τις χρησιμοποιήσουμε.

  ο Για την δημιουργία κυψελίδων

 ο Για να ενισχύσουμε αδύνατα μελίσσια.

Τεχνική - 2

Την βρήκα εδώ Kostas Koytsoykos
1 σχόλιο: