Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (25-26)

Η καλύτερη κυψέλη

Επιστημονική μελισσοκομία

Εάν επιθυμείς να μελετήσεις τις μέλισσες, πως ζούνε και εργάζονται μέσα στην κυψέλη? Τότε δεν σου αρκεί μόνο μια κυψέλη από γυαλί, αλλά μια που να μπορείς να τις παρατηρείς σε όλες τις εσοχές και τις γωνίες, καθ'όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου.Σ' αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε μια κυψέλη με πλαίσια τα οποία θα πρέπει να μπορούν να κινούνται όπως η σελίδες ενός βιβλίου.
Είναι το είδος της κυψέλης που χρησιμοποίησε ο François Hubert στις διάσημες παρατηρήσεις του.
Αυτή η κυψέλη είναι ακριβή και δεν μπορείς να βγάλεις από αυτήν κάποιο κέρδος.
Είναι μια θυσία για την επιστήμη.

Επαγγελματική μελισσοκομία

Από την άλλη εάν θέλεις να πάρεις από την κυψέλη σου μέλι το οποίο είναι εγγυημένα απολύτως φυσικό και πολύ φθηνότερο από αυτό του εμπορίου.
Εάν θέλεις να αρχίσεις μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα τρέφει εσένα και την οικογένειά σου.
Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεσαι μια κυψέλη που θα είναι λιγότερο ακριβή,μια κυψέλη που να χρειάζεται λιγότερη δουλειά από εσένα, της οποία το μέλι απλά να σου στοιχίζει λιγότερο.
Τότε μόνο μια κυψέλη με σταθερή κερήθρα θα σου δώσει αυτά τα αποτελέσματα.

Οι λόγοι για αυτήν την συμβουλή

Αυτή η συμβουλή ίσως μας φανεί περίεργη αν αναλογιστούμε τον μεγάλο αριθμό από κυψέλες πλαισίων, όλων των συστημάτων, που χρησιμοποιούνται από τους μελισσοκόμους.
Αναλογίσου την πραγματικότητα. Ποιες από τις μοντέρνες κυψέλες δεν έχουν εγκαταλειφθεί μετά από μερικά χρόνια πειραματισμών?
Μόνο αυτές που δουλεύουν , καθηγητές,εφημέριοι, κλπ, που έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.
Όπως και αυτές που χρησιμοποιούσαν μελισσοκόμοι, οι οποίοι γνωρίζουν και μπορούν να συνδυάσουν παράλληλα με την δουλειά του μελισσοκόμου και την δουλειά της κατασκευής κυψελών ή παρασκευής γλυκών, κλπ.Όλα τα άλλα μελισσοκομεία εξαφανίστηκαν γιατί δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τους ιδιοκτήτες τους.
Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να κάνεις μια συγκριτική μελέτη των μοντέρνων κυψελών για να λογαριάσεις τις ελλείψεις τους.Θα είναι κάτι το οποίο θα σας στοιχίσει όπως έχουμε πει.Είναι αρκετό να υπολογίσεις το τι θα σου κοστίσει η εγκατάσταση τους, τι χρόνος χρειάζεται για τον χειρισμό τους, και τότε, χωρίς να χρειάζεται να είσαι μελισσοκόμος, θα συμπεράνεις ότι τα προϊόντα της θα σου στοιχίζουν πολύ ακριβά.
Οι τιμές των κυψελών κινητών πλαισίων, καθώς και τα παρελκόμενα τους, μπορούν να βρεθούν στους καταλόγους των κατασκευαστών. Δεν θα σπαταλήσουμε τον χρόνο μας με αυτές.Εμείς μόνο θα δούμε τις εργατοώρες που απαιτεί κάθε σύστημα.

Πλήθος συστημάτων.

Ο αριθμός των τύπων των κυψελών συνεχίζει να αυξάνετε.Αυτές αφαιρούν ένα εκατοστό από ένα σημείο και το προσθέτουν κάπου αλλού. Αυτές δίνουν στα πλαίσια όλα τα γνωστά γεωμετρικά σχήματα και διαφημίζουν μια καινούρια κυψέλη η οποία θα εγγυηθεί περισσότερο από τις άλλες, ότι ο μελισσοκόμος θα κάνει μια περιουσία.Αυτό αρχίζει με την αύξηση της δαπάνης,καθώς όλες αυτές οι τροποποιήσεις αυξάνουν το κόστος της κυψέλης.Σε κάθε περίπτωση, αυτές δεν συνιστούν ένα νέο σύστημα καθώς δεν βασίζονται σε καμία από τις ουσιώδεις μελισσοκομικές αρχές.
Αλλά πολύ μελισσοκόμοι έχουν εμμονή με τις εφευρέσεις.Αυτοί πάντα θέλουν να αλλάξουν κάτι από τις κυψέλες που έχουν.
Ακόμη και η "κυψέλη του λαού" έχει πέσει θύμα των εφευρετών.Αυτοί λένε ότι την βελτιώνουν, αλλά οι βελτιώσεις για τις οποίες έχω ακούσει είναι άχρηστες, μερικές επιζήμιες και άλλες παράλογες.
Στην πραγματικότητα όλες οι κυψέλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερα συστήματα- η κυψέλη Dadant, οι κυψέλες Voirnot,και Layens και το κοφίνι.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον!!! δεν φανταζόμουνα να τις δούλευε τις κυψέλες αυτές κάποιος στην χώρα μας. Σήμερα είδα το blog σου... Μπράβω σου Δημήτρη και εύχομαι καλό ξεχειμώνιασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα το προφίλ σου, είδα τα ιστολογία σου και.. κόμπλαρα.
    Με τιμά το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή