Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (18-20)

Τι μπορούμε να δούμε μέσα στην κυψέλη

Κερήθρα

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μέσα σε μια κυψέλη είναι φύλλα από κερί σκαλισμένα με ομοιόμορφες τρυπούλες.
Αυτά τα φύλλα τα ονομάζουμε κερήθρες,και τις τρυπούλες κελιά.Μερικά από αυτά μόλις τα έχουν αρχίσει, ενώ άλλα είναι τελειωμένα.Οι κερήθρες μεταξύ τους αφήνουν ένα κενό περίπου ένα εκατοστό.

Κελιά

Τα κελιά μεταξύ τους έχουν διαφορετικά μεγέθη. Τα κελιά των κηφήνων είναι μεγαλύτερα από τα κελιά που προορίζονται για τις εργάτριες.
Σε μια φυσική κερήθρα υπάρχουν και μερικά ανομοιόμορφα κελιά που τα ονομάζουμε κελιά μετάβασης.
Τέλος πολλές φορές συναντάμε και τα κελιά των βασιλισσών, που το σχήμα τους μας θυμίζει φιστίκι.
Τα κελιά μερικές φορές έχουν ένα κάλυμμα που το ονομάζουμε καπάκι. Κελιά τα οποία δεν είναι καλυμμένα ίσως να είναι κενά,να έχουν ένα αβγό,ένα σκουληκάκι,γύρη ή μέλι. Τα καλυμμένα κελιά περιέχουν γόνο εάν το καπάκι έχει σχήμα τρούλου και είναι ματ, ή μέλι εάν είναι επίπεδο και γυαλιστερό.
Τα αβγά στέκονται όρθια την πρώτη ημέρα γερτά την δεύτερη και πλαγιαστά την τρίτη.
Το εκκολαπτόμενο σκουλήκι διαφέρει στο μέγεθος ανάλογα με την ηλικία του.

Συγκάτοικοι

Στην κυψέλη υπάρχει φυσικά η βασίλισσα, πολλές εργάτριες και μερικοί κηφήνες.Έχουμε μιλήσει για αυτούς σε προηγούμενο κεφάλαιο.
Η βασίλισσα δεν έχει άλλη δουλεία από το να γεννά.Οι εργάτριες ασχολούνται με διάφορες δουλειές,-ταΐζουν την βασίλισσα και τον γόνο,συλλέγουν νέκταρ, γύρη, πρόπολη, νερό,καθαρίζουν τα κελιά και την κυψέλη.Οι κηφήνες είναι διασκορπισμένοι στην γονοφωλιά χωρίς κάποια φανερή ασχολία, πιθανόν να την ζεσταίνουν.Εάν ανοίξουμε την κυψέλη με ζεστό καιρό βρίσκουμε τους κηφήνες να λείπουν ή να βρίσκονται σε γωνιές της κυψέλης ώστε να μην εμποδίζουν τις εργάτριες.

Τα προβλήματα της μελισσοκομίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μελισσοκομία είναι χρήσιμη και ευχάριστη δραστηριότητα.
Τότε γιατί δεν είναι περισσότερο δημοφιλής? Μέλισσες δεν θα συναντήσουμε σε όλα τα μέρη που υπάρχουν λουλούδια έτοιμα για να γονιμοποιηθούν ή να προσφέρουν νέκταρ, ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν αρκετές από αυτές.
Το πρώτο πρόβλημα είναι το κεντρί των μελισσών.Οι πολυπλοκότητα των υλικών και μεθόδων για την εξάσκηση της μελισσοκομίας είναι ένα άλλο.Τέλος, το κύριο πρόβλημα είναι ότι το κέρδος από την εξάσκηση της μελισσοκομίας φαίνεται πολύ μικρό.
Αλλά εμείς γράφουμε αυτό το βιβλίο για να αποσύρουμε όλα αυτά τα εμπόδια.Θα σας πω για την πραότητα των μελισσών.Θα σας δώσω της διαστάσεις μιας οικονομικής και ταυτόχρονος κερδοφόρας κυψέλης.Θα σας δείξω μια απλή και οικονομική μέθοδο.Εάν ακολουθήσετε της συμβουλές μου, σας εγγυώμαι ότι σίγουρα θα πάρετε ένα καλό κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου