Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Racimo-2


Ας δούμε τώρα τι μάθαμε από τις έρευνες του Farrar.

Από όλα αυτά φένεται καθαρά ότι είναι λάθος οι συμβουλές για τον περιορισμό του κενού χώρου της κυψέλης κατά την περίοδο του χειμώνα,με την λαθεμένη ιδέα ότι κάθε επιπλέον  καινός χώρος στην κυψέλη κάνει την μελισσόσφαιρα να υποφέρει από το κρύο.

Και αυτή η εσφαλμένη ιδέα παράγει ένα πλήθος από εσφαλμένες ενέργειες, όπως η χρήση του δυστυχώς διάσημου "poncho',όπως ονομάζεται στην Αργεντινή,που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πλαστικό κάλυμμα που βάζουμε πάνω από τα πλαίσια της κυψέλης.ή η χρησιμοποίηση ενός καλύμματος ή κουβέρτας, με ένα μικρό άνοιγμα,μεταξύ της μελισσόσφαιρας και των προμηθειών "για να μην παγώσει η φωλιά",με δυσάρεστο  επακόλουθο για τις μέλισσες και για την τσέπη του δύστυχου μελισσοκόμου.



Κάλυμμα με μικρό άνοιγμα 


Πλαστικό κάλυμμα


Για το καλό αυτών που δεν γνωρίζουν μελισσοκομία,και με την άδεια αυτών που γνωρίζουν, θα εξηγήσω εδώ τον τρόπο που λειτουργεί εσωτερικά μια κυψέλη,ποιοι είναι οι "νόμοι"ή οι αρχές που διέπουν τις μέλισσες, για να  κάνουν λειτουργική την κυψέλη,ώστε να καταφέρει να επιζήσει  από την μια εποχή στην άλλη, και το κάνω έτσι, ώστε να μπορέσουν αν καταλάβουν αυτές τις βασικές αρχές,που χωρίς αυτές είναι πολλή δύσκολο κανείς να καταλάβει αυτό που εκφράζω

Κατά την διάρκεια των εποχών του χρόνου,(στην περιοχή που βρίσκετε), το μελίσσι οφείλει να συμμορφώνεται ώστε να καταφέρει να επιζήσει και να πολλαπλασιαστεί.
Για να το καταφέρει,η μεγαλύτερη παγίδα που έχει να ξεπεράσει είναι η εποχή με την μικρή ανθοφορία που είναι ο χειμώνας για μερικές περιοχές και η ξηρασία για άλλες.

Για να το καταφέρει αυτό, το μελίσσι χρησιμοποιεί δυο τακτικές,η μία είναι να αποθηκεύει τροφές και η άλλη να μειώνει τον πληθυσμό.
Αυτό σημαίνει να έχει μεγάλο πληθυσμό όταν υπάρχει αφθονία τροφών ώστε να μπορεί να τις συλλέξει,και λίγο πληθυσμό όταν υπάρχουν λίγες τροφές για να μπορέσει να επιζήσει.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι,η γονοφωλιά όπου η βασίλισσα τοποθετεί τα αυγά σε κύκλους,να; μοιάζει με μια σφαίρα διανεμημένη ανάμεσα στις κερήθρες,η οποία αλλάζει μέγεθος ανάλογα με τις εποχές κατά την διάρκεια του χρόνου.

¨Έχει το μικρότερο μέγεθος ή εξαφανίζετε εντελώς κατά την διάρκεια του Χειμώνα,και αρχίζει με μια εκρηκτική ανάπτυξη με τον ερχομό της Άνοιξης.

Το μεγαλύτερο μέγεθος η γονοφωλιά, το έχει λίγο πριν να έρθει η μεγαλύτερη ανθοφορία για ττην περιοχή όπου είναι τοποθετημένη η κυψέλη,,ώστε να επιτύχει τον μεγαλύτερο δυνατόν πληθυσμό κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου,αργότερα οι μέλισσες προσπαθούν να υποχρεώσουν την βασίλισσα να περιορίσει την γέννα ,μέχρι να έρθει η εποχή που σταδιακά θα την σταματήσει.

Για να το επιτύχει αυτό,το μελίσσι ακολουθεί νόμους αυστηρούς δοκιμασμένους από τα βάθη του χρόνου,και τους εκτελεί κατά τρόπο απόλυτο,είναι μια τεχνική που το μελίσσι έχει αναπτύξει και τελειοποιήσει τα τελευταία 35 εκατομμύρια χρόνια,και με επιτυχία από ότι δείχνει η παρουσία τους στην εποχή μας,
ΟΙ μέλισσες είναι τόσο αποτελεσματικές με αυτήν την μέθοδό τους στο να καταφέρουν να επιζήσουν και να ευδοκιμούν, ώστε μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουν με ζωντανά απολιθώματα..

2 σχόλια: