Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Racimo-1

Racimo invernal y temperatura

Χειμερινή μελισσόσφαιρα και θερμοκρασία



Σκέψεις πάνω σε θεωρίες αμφιβόλου αξίας.

ο  Το μελίσσι τον χειμώνα πρέπει να είναι σφικτό ώστε να μπορεί να ζεσταίνεται. 

Εσφαλμένες πρακτικές που εφαρμόζουμε.

ο  Μειώνουμε τον χώρο.
ο  Τοποθετούμε πλαστικό κάλυμμα πάνω από την γονοφωλιά.
ο  Τοποθετούμε διαχωριστικό μεταξύ της γονοφωλιάς και των προμηθειών.

Ας δούμε.

  Η εσφαλμένη θεωρία που έχουμε εδώ μας λέει ότι οι μέλισσες ζεσταίνουν το εσωτερικό της κυψέλης με την μελισσόσφαιρα,και έτσι το ποιο λογικό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τον ελεύθερο χώρο,ώστε να έχουν μικρότερο χώρο για να θερμάνουν, και έτσι να περάσουν τον χειμώνα καλύτερα.
  Για να διαψεύσουμε αυτήν την θεωρία αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην εργασία που έκανε ο Farrar το 1943 πάνω στο θέμα. 

  "Η χειμερινή μελισσοσφαιρα δεν έχει σαν σκοπό να θερμάνει το εσωτερικό της κυψέλης."

  Από το 1929 έως το 1931 ο  Farrar μελέτησε την θερμοκρασία που επικρατεί σε διάφορα σημεία της κυψέλης κατά την διάρκεια του χειμώνα.Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε πάνω από 100 αισθητήρες τοποθετημενους μέσα σε κυψέλες διώροφες.
  
  Σύγκρινε κυψέλες με τοίχωμα μονό ή διπλό,και με διάφορους τρόπους μόνωσης  ως προς το κρύο.

  Η έρευνα έδειξε ότι άσχετα με ποιος ήταν ο τρόπος μόνωσης της κυψέλης,η θερμοκρασία που υπήρχε γύρο από την μελισσόσφαιρα μέσα στην κυψέλη ήταν σχεδόν ίδια με την εξωτερική.

  Και ακόμη η είσοδος της κυψέλης όσο περιορισμένη και να είναι,είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέψει μικρά ρεύματα αέρα να απορροφούν της ελάχιστη θερμοκρασία που δημιουργείτε στην εξωτερική επιφάνεια της μελισσόσφαιρας. 

  Η χειμερινή μελισσόσφαιρα ρυθμίζει με δικούς της τρόπους την μόνωση ενάντια στην απώλεια της θερμότητας,σχηματίζοντας εξωτερικά της σφαίρας,ανάμεσα στα κενά που αφήνουν οι κερήθρες,, ένα πάπλωμα από μέλισσες συνωστισμένες, πολλή σφικτά μεταξύ τους,σε ένα πάχος που κυμαίνετε από 3 έως 7 εκατοστά.
Εσωτερικά της σφαίρας υπάρχουν μέλισσες ποιο χαλαρά διατεταγμένες που δημιουργούν την ζέστη.

  Θα ήθελα να προσθέσω  στην έρευνα του    Farrar ότι ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να πληρεί η κυψέλη ώστε να νοιώθει .άνετα το μελίσσι,είναι να μην υπάρχουν ρεύματα του αέρα.

  Πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι άλλο πράγμα η θερμοκρασία χωρίς ρεύματα,και εντελώς άλλο η ίδια θερμοκρασία με την προσθήκη ρευμάτων,και όσο ποιο δυνατό είναι το ρεύμα του αέρα τόσο ποιο μεγάλη θα είναι και η διαφορά από την πραγματική θερμοκρασία,αυτός είναι και ο λόγος που μας πληροφορούν και για την αίσθηση θερμοκρασίας.

  Και αυτή η αίσθηση θερμοκρασίας δεν είναι τίποτα άλλο από την προσαρμογή της πραγματικής θερμοκρασίας σε σχέση  με την δύναμη του αέρα.

  Και αυτό οφείλετε στο ότι το νερό,(ιδρώτας,αναπνοή που έχει η μελισσόσφαιρα,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ζωντανό ον  που δαπανά ενέργεια για να παράγει θερμοκρασία)για να περάσει  στην φάση του ατμού  θα χρειαστεί ενέργεια και αυτήν την ενέργεια θα την πάρει από την μελισσόσφαιρα, η οποία γι'αυτόν το λόγο θα χάση την θερμοκρασία της με μεγάλη ταχύτητά,και όσο ποιο ταχύ θα είναι το ρεύμα του αέρα τόσο ποιο γρήγορα θα χάνει την θερμοκρασία.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να ανοίγουμε την κυψέλη τον χειμώνα.(Και θα πρόσθετα ούτε και σε καμιά άλλη εποχή.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου