Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μελίσσι σε κορμό (2)


naturalbees

Πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο θα μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα όπου θα δείτε την φωτογραφία και ένα κείμενο στα αγγλικά το οποίο θα προσπαθήσω να μεταφράσω.

"Στον μελισσών, τον φυσικό τρόπο κατασκευής της κερήθρας,που διατηρείτε επί εκατομμύρια χρόνια,στον οποίο κερήθρα και κυψέλη σχηματίζουν μια κλειστή μονάδα,στην οποία ο νόμος της διατήρησης της μυρωδιάς και θερμοκρασίας της φωλιάς κυριαρχεί και τις προστατεύει,είναι εκεί όπου υπάρχουν υγιείς αποικίες ικανές να παράγουν χωρίς παρεμβάσεις-ακόμη και χωρίς την ανθρώπινη διαχείριση ή ζάχαρη.Είναι εκεί όπου μπορούμε να βρούμε την λύση."- Johann Thür

Ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής επιλογής καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ.
Ακολουθώντας τους νόμους της πλεονεξίας αρχίσαμε σιγά σιγά να λιγοστεύουμε.

Για χάρη του κέρδους, μολύνουμε τον αέρα,δηλητηριάζουμε το νερό, στειρώνουμε σπόρους και ζώα βάζοντας στην θέση τους τέρατα γεμάτα φάρμακα.

Όταν διαβάζω για τα πλεονεκτήματα της τεχνητής γονιμοποίηση των μελισσών για μελίσσια που δεν σμηνουργούν, δεν τσιμπούν,δεν χρησιμοποιούν πρόπολη, λυπάμαι.

Όταν μου πρωτοήρθε η ιδέα να κατασκευάσω την κυψέλη κορμό, δεν είχα στο μυαλό μου καμία χρησιμότητα, ήθελα απλά να έχω την ευτυχία να παρακολουθώ από κοντά την ζωή ενός πλάσματος όπως διαμορφώθηκε ελεύθερο δια μέσου των αιώνων ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής επιλογής.
Μετά όταν μπήκα στις λεπτομέρειες της διαχείρισης αποφάσισα να μην κάνω τίποτα και να σεβαστώ τους νόμους της φυσικής επιλογής.
Όχι φάρμακα όχι τάισμα.
Οι μόνες μου παρεμβάσεις θα περιοριστούν στις εξής δύο.
Α) Όποτε το μελίσσι θα πλησιάζει να γεμίσει και τους τρεις θαλάμους, θα παίρνω τον επάνω θάλαμο και αφού τον αδειάσω από το περιεχόμενό του να τον τοποθετώ ξανά από κάτω.
Β) Όποτε χτίζει βασιλικά κελιά να τα τρυγώ και να τροφοδοτώ με αυτά το μελισσοκομείο μου.

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα της δικής μας επέμβασης στους φυσικούς νόμους είναι πολύ παλιό. Από την εξημέρωση του λύκου προέκυψε ο σκύλος. Από τη διαλογή των σπόρων προέκυψαν οι καλλιέργιες. Το μόνο πρόβλημα που εμφανίζεται είναι ότι τα εξημερωμένα ζώα εξαρτώνται πια πολύ από μας και δύσκολα θα επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον τους. Όλα είναι θέμα συνθηκών και συμβιβασμών. Η σοβαρή παρενέργεια για τις μέλισσες είναι μήπως τις κάνουμε, με τις παρεμβάσεις μας, τόσο ήμερες, που δε θα έχουν τοσο το ένστικτο της επιβίωσης και πια δε θα είναι τόσο αποδοτικές. Σε αυτό το τελευταίο συμφωνώ μαζί σου ότι θέλει προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή