Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (65-67)

Το μελισσοκομείο

Οι μέλισσες δεν είναι πολύ απαιτητικές,και πολύ περισσότερο σε ότι έχει σχέση με την κυψέλη που τις φιλοξενεί. Ωστόσο, μερικές παρατηρήσεις πρέπει να κάνουμε σχετικά με το μελισσοκομείο,για το καλό των μελισσών και των μελισσοκόμων.

Προσανατολισμός

Ο μεγαλύτερος εχθρός της μέλισσας είναι ο μεσημεριανός ήλιος.Αυτός λιώνει το κερί και το μέλι,καταστρέφει τις κερήθρες και πνίγει τις μέλισσες.Οπωσδήποτε εμποδίζει τις μέλισσες να βγουν έξω και τις υποχρεώνει να αερίζουν την κυψέλη.Και γι'αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να προστατεύουμε τις κυψέλες από τον ήλιο, με δέντρα,αχλαδιές μηλιές, κλπ, ή με ψηλά φυτά όπως ηλίανθους.
Είναι καλύτερα να βλέπουν οι κυψέλες ανατολικά.Έτσι ο ήλιος ξυπνά τις συλλέκτριες ενωρίτερα.Εάν αυτός ο προσανατολισμός παρουσιάζει δυσκολίες,οι κυψέλες μπορεί να βλέπουν δυτικά ή βόρεια, ποτέ νότια.

Μέγεθος

Οι κυψέλες πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 750 χιλ.Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν την κυψέλη τους εύκολα, ακόμη και σε ένα μεγάλο μελισσοκομείο, εάν αυτές είναι τοποθετημένες η μια από την άλλη στα 750 χιλ.
Εάν η κυψέλες είναι τοποθετημένες σε μεγαλύτερη απόσταση τόσο το καλύτερο για τις μέλισσες.Αλλά οι μελισσοκόμοι θα έχουν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς κάποιο όφελος.
Δεν τις πειράζει σε ποια γωνία απογειώνονται.Ωστόσο οι 45 μοίρες πρέπει να υπολογίζονται ως το λιγότερο. Σε μικρότερες γωνίες ταλαιπωρούνται.
Ένα παράδειγμα θα μας διευκρινίσει αυτήν την παρατήρηση.Εάν υπάρχει ένας τοίχος μπροστά στις κυψέλες και είναι δυο μέτρα ψηλός, η είσοδος τις κυψέλης πρέπει να είναι τουλάχιστον σε απόσταση δυο μέτρα από τον τοίχο.
Αυτό που θέλουμε να δείξουμε εδώ είναι το μέγεθος του μελισσοκομείου και τον αριθμό των κυψελών πουν μπορούν να χωρέσουν σε ένα ορισμένο κομμάτι γης.

Αποστάσεις

Η αμέλεια και απρονοησία μερικών μελισσοκόμων έχει οδηγήσει την με τον νόμο καθορισμό των αποστάσεων μεταξύ των κυψελών και των δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων.
Αυτές οι αποστάσεις καθορίζονται από την κάθε περιφέρεια.Και είναι τόσο πολλές που δεν μου επιτρέπετε να τις αναφέρω εδώ. Μπορείτε να τις βρείτε στα αρμόδια γραφεία.
Γενικά οι αποστάσεις που κρατούνται είναι μεταξύ τέσσερα και έξι μέτρα,που μερικές φορές φτάνουν ως τα 20 μέτρα.Αυτό είναι σπάνιο.
Είναι ωστόσο άξιο να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν καθορίζονται οι αποστάσεις εάν υπάρχει μπροστά στις κυψέλες ένας τοίχος με ύψος δυο μέτρα.
Σε μια συνεδρίαση της βουλής που έγινε στης 18/11/1925 ψηφίστηκε ένας νόμος που έλεγε ότι-"Όσο αφορά τις κυψέλες και τις αποστάσεις που πρέπει να τοποθετούνται σε σχέση με τους γείτονες ή τους δημόσιους χώρους,δεν καθορίζονται εάν μπροστά στις κυψέλες υπάρχει ένας τοίχος με ύψος δυο μέτρα που θα επεκτείνεται και στα δυο μέτρα από την κάθε πλευρά.Αυτός μπορεί να είναι κατασκευασμένος από τούβλα,μαδέρια ή και από ζωντανά φυτά, ο οποίος όμως δεν πρέπει να αφήνει ανοίγματα.

Πλήθος των κυψελών

Ο αριθμός των κυψελών που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μια ορισμένη περιοχή πρέπει να είναι σε αναλογία με την παραγωγή νέκταρος της περιοχής και με τον αριθμό των κυψελών που είναι ήδη εγκατεστημένες εκεί. Ως εκ τούτου ο κατάλληλος αριθμός είναι μεταβλητός.Έχει υπολογιστεί,ωστόσο,ότι το λιγότερο 50 κυψέλες είναι αρκετές για μια περιοχή με ακτίνα 3 χιλιομέτρων, όποια και να είναι η παραγωγή σε νέκταρ.Φυσικά ο αριθμός των κυψελών από τα γειτονικά μελισσοκομεία πρέπει να υπολογιστεί.

Διάταξη

Έχουμε ήδη αναφέρει τις δυσκολίες ενός σκεπαστού μελισσοκομείου (το άνοιγμα των κυψελών είναι πολύ δύσκολο)Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα ανοικτό μελισσοκομείο του οποίου οι κυψέλες είναι τοποθετημένες ανά ομάδες πάνω σε κοινές βάσεις(Τα μελίσσια συχνά ενοχλούνται,και αυτό τα κάνει επιθετικά καταναλώνοντας συγχρόνως και αρκετές από τις προμήθειες τους).Γι'αυτό και εμείς συστήνουμε ένα ανοικτό μελισσοκομείο με κάθε κυψέλη στην δική της βάση.Αυτό το μελισσοκομείο δεν παρουσιάζει κανένα από τα προβλήματα που έχουμε αναφέρει και είναι και ποιο υγιεινό για τον μελισσοκόμο.Οι κυψέλες τοποθετούνται σε μονή γραμμή,ή σε πολλές παράλληλες γραμμές κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση, ή αντικριστά,ή σε σχήμα πετάλου, κλπ, παίρνοντας υπ'όψη μας και αυτά που έχουμε πει στο τμήμα "Προσανατολισμός".
Κάτω από τις κυψέλες μπορούμε να στρώσουμε με τσιμέντο ή πλακάκια ένα διάδρομο με φάρδος 800 χιλ.Αυτός ο τσιμεντένιος διάδρομος μας απαλλάσσει από τα αγριόχορτα που φυτρώνουν γύρο από τις κυψέλες τη Άνοιξη,και ίσως είναι κάτι το οποίο θα άξιζε να το σκεφτούμε ιδιαίτερα αν μπορούσαμε να τον κατασκευάσουμε μόνοι μας.Μια ελαφριά κατασκευή σαν σκεπή θα ήταν καλό να τοποθετηθεί πάνω από τις κυψέλες,ή απλά να κάνουμε μια κληματαριά με κάποιο αναρριχώμενο φυτό.

Καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών

Ένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να παρέχει στις μέλισσες του αρκετά μελισσοκομικά φυτά ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους.Αυτός πρέπει να βασίζεται στις καλλιέργειες των γειτονικών αγρών.
Για να είναι αυτάρκης χρειάζεται να σπείρει μια υπερβολικά μεγάλη έκταση.Αυτό θα είναι ένα πρόσθετο έξοδο γι'αυτόν, με επιπλέον εργασία, και το μέλι που θα πάρει δεν θα είναι αρκετό σαν ανταμοιβή.
Ο μελισσοκόμος μπορεί να σπείρει μερικά μελιτοφόρα διακοσμητικά φυτά κοντά στις κυψέλες.Και θα έχει την δυνατότητα μερικές φορές να παρατηρεί τις μέλισσες του καθώς εργάζονται.Εάν αυτός έχει την δυνατότητα να σπείρει φυτά στον κήπο του ή σε γειτονικά κτήματα θα πρέπει να προτιμήσει φυσικά μελισσοκομικά φυτά.Θα μπορούσε επίσης να συστήσει στους γείτονές του τέτοια φυτά και εάν αυτοί δεχθούν θα ήταν καλό να τους δωρίσει τους σπόρους μαζί με ένα βάζο μέλι.
Ο μελισσοκόμος πρέπει να πειστεί,και να προσπαθήσει να πείσει και τους γείτονες,ότι όσο ποιο μελιτοφόρο είναι ένα φυτό τόσο ποιο κατάλληλο θα είναι και για τα ζώα του.
Ο μελισσοκόμος θα άξιζε να σπείρει κοντά στο μελισσοκομείο του μερικά φυτά τα οποία ανθίζουν νωρίς την Άνοιξη, για να προμηθεύσουν το μελίσσι με γύρη.
Καλλιεργώντας λεβάντα μπορεί να έχει διπλό κέρδος.
Επίσης θα πρέπει να δει αν μπορεί να καλλιεργήσει φακελωτή.Μπορεί να την σπείρει την Άνοιξη.Φυτρώνει μετά από 14 ημέρες και ανθίζει 6 εβδομάδες αργότερα.Φτάνει στο ύψος των 60 εκατοστών και κρατά τα λουλούδια της για 5 εβδομάδες.Επιτρέπει την διαδοχική σπορά, και έτσι μπορούμε να έχουμε μελιτοφόρα λουλούδια όταν δεν υπάρχει κανένα άνθος στην περιοχή.Καθώς αντέχει στις πρώτες παγωνιές μπορεί να σπαρθεί μέχρι της 15 Αυγούστου για να είναι πράσινη για τα ζώα στα τέλη του Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου