Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (60-62)

Ξέστρα

Αυτό το μελισσοκομικό εργαλείο κατασκευάστηκε ειδικά για να καθαρίζει το επάνω μέρος από τους κερηθροφορείς που είναι πάντα καλυμμένοι με πρόπολη.
Χρησιμοποιείται επίσης για να διαχωρίζουμε τους θαλάμους και να τους σηκώνουμε.Με το γαμψό μέρος μπορούμε να σηκώνουμε τους κερηθροφορείς όταν τρυγούμε το μέλι.

Η εργαλειοθήκη

Όταν δουλεύουν οι μελισσοκόμοι χρειάζονται διάφορα μικρά εργαλεία τα οποία είναι δύσκολο και ενοχλητικό να τα κουβαλάνε στα χέρια.Επιπλέον είναι αναγκαίο να καλύπτουν τα μικρά κομμάτια από πρόπολη και κερί, που βγάζουν με το ξέστρο, για να αποφύγουν την λεηλασία.
Γι'αυτό κατασκευάζουμε κουτιά, τα οποία τα ονομάζουμε εργαλειοθήκες, και είναι διαφόρων σχημάτων σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες του κάθε μελισσοκόμου.
Είναι βασικό να έχει δυο διαμερίσματα, το ένα αποκλειστικά για εργαλεία και το άλλο για τα μικρά κομματάκια κερήθρας και πρόπολης.Το δεύτερο διαμέρισμα πρέπει να σκεπάζεται για να αποφύγουμε την λεηλασία.

Ειδικός τροφοδότης

Έχουμε δείξει σε άλλα σημεία διάφορους τρόπους για το τάισμα του μελισσιού.Εδώ θα μιλήσουμε για τον ειδικό τροφοδότη,ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος στον μελισσοκόμο ειδικά όταν προετοιμάζουμε τις κυψέλες για ξεχειμώνιασμα.
Αυτός ο τροφοδότης κατασκευάζεται από βαμμένο ξύλο το οποίο τον κάνει καλύτερο από τους μεταλλικούς.Με τους μεταλλικούς τροφοδότες εάν υπάρξει κάποια διαρροή,είναι κάτι το σοβαρό που μπορεί να οδηγήσει και στο πνίξιμο του σμήνους.Η επισκευή του μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό.Με τους ξύλινους τροφοδότες δεν υπάρχει ποτέ τίποτα ποιο σοβαρό από ένα στάξιμο.Μια στρώση από μπογιά,όταν αυτός είναι στεγνός,είναι ότι χρειάζεται για να το κάνει να εξαφανιστεί.Αυτός ο τροφοδότης έχει το ίδιο μέγεθος με τους θαλάμους της κυψέλης και όγκο 11 λίτρα.Είναι σπάνιο ένα σμήνος να χρειάζεται τόσο πολύ συμπλήρωμα.Ένα βράδυ είναι συχνά αρκετό για να τροφοδοτήσουμε ένα μελίσσι.Γιατί είναι βασικό να κάνουμε γρήγορα.Σε κάθε περίπτωση ένα κομμάτι από γυαλί τοποθετείται πάνω από τον τροφοδότη που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει.Ο σχεδιασμός του μας διευκολύνει ώστε να τον γεμίζουμε χωρίς την χρήση της μάσκας και του καπνιστιριού.
Μέσα υπάρχει μια κάθετη κινητή σανίδα που κρατιέται από δυο καρφιά στην βάση,ώστε να επιτρέπει το σιρόπι να περνά στο διαμέρισμα που μαζεύονται οι μέλισσες για να φάνε,χωρίς να τις αφήνει να πνιγούν.
Εάν είναι να τα ταΐσουμε με κερήθρα αντί για σιρόπι τότε αφορούμε την σανίδα.
Αυτός ο τροφοδότης τοποθετείται πάνω από την γονοφωλιά και όχι από κάτω.Πάνω από τον τροφοδότη τοποθετούμε το πανί που σκεπάζει τους κερηθροφορείς, μετά το πάπλωμα και τέλος την σκεπή.Ένας τροφοδότης είναι αρκετός για 12 κυψέλες.
Αυτό ο τροφοδότης στεγάζεται μέσα σε έναν θάλαμο από την Κυψέλη του Λαού (κάτω εικόνα σελ, 60).

Α. Ξύλινο καπάκι με μια τρύπα 50 χιλ, για να μας επιτρέπει να γεμίζουμε τον τροφοδότη με την βοήθεια ενός χωνιού. Ακουμπά στις εγκοπές των κερηθροφορέων και στην σανίδα Β μη επιτρέποντας τις μέλισσες να περάσουν.Ένα κομμάτι από γυαλί μπαίνει σε κάποιο σημείο της σανίδας η οποία καλύπτει ολοκληρωτικά τον τροφοδότη.
Β. Κινητή σανίδα που ολισθαίνει ανάμεσα σε δυο πηχάκια και ακουμπά σε δυο καρφιά ώστε να αφήνει ένα άνοιγμα δυο χιλιοστών από όπου περνά το σιρόπι.
C. Σταθερή σανίδα στερεωμένη σε ένα πηχάκι και καλυμμένη με λεπτό μεταλλικό πλέγμα, η οποία αφήνει ένα άνοιγμα 20 χιλ, από επάνω.
D. Σταθερή σανίδα στερεωμένη σε πηχάκια.

Συμβουλή

Βάλε μιας καλής ποιότητος μπογιά σε όλες τις συνδέσεις κατά την διάρκεια της συναρμολόγησης.Πέρασε όλα τα μέρει με δυο ή τρία χέρια μπογιάς.Ο τροφοδότης τοποθετείται πάνω από την κυψέλη και κάτω από το ύφασμα που καλύπτει τους κερηθροφορείς,και το πάπλωμα.

Ανοιξιάτικη και Καλοκαιρινή τροφοδότηση

Για να ταΐσουμε μελίσσια που δεν έχουν προμήθειες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, και για να τονώσουμε το χτίσιμο της κερήθρας σε αδύναμα μελίσσια,έχουμε έναν άλλο τροφοδότη,που κρατά 200 γρ. σιρόπι.

Συμβουλή

Η ίδια συμβουλή σχετικά με την κατασκευή όπως και με τον μεγάλο τροφοδότη.Ο μικρός τροφοδότης μπαίνει κάτω από το πάτωμα της κυψέλης και είναι ένα κινητό κομμάτι που το δουλεύουμε από την πίσω μεριά της κυψέλης.

Μαχαίρι απολέπισης

Προτού τοποθετήσουμε τις κερήθρες στον μελιτοεξαγωγέα είναι αναγκαίο να αφαιρέσουμε τα καπάκια που σφραγίζουν τα κελιά.
Για να κάνουμε αυτήν την δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό μαχαίρι της κουζίνας το οποίο πρέπει να είναι λεπτό και κοφτερό.
Ωστόσο, καθώς οι κερήθρες μερικές φορές είναι ανώμαλες, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι απολεπισμού,ένα μαχαίρι με λυγισμένο χερούλι,κατάλληλο για αυτήν την δουλειά.

Επάνω εικόνα σελ,61

Ανοιξιάτικος και Καλοκαιρινός τροφοδότης

Α. Επιπλέον τμήμα κατασκευασμένο από στρογγυλά ξυλάκια 9 χιλ, το ένα δίπλα στο άλλο.
Β. Βάθος 20 χιλ. Εξωτερικές διαστάσεις,Μάκρος- 250 χιλ, φάρδος - 150 χιλ.
C. Πλαίσιο που σχηματίζει συρτάρι.
D. Πλαίσιο που έχει τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με την κυψέλη και ύψος δυο χιλ, περισσότερο από το πλαίσιο C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου