Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (55-56)

Αρχικά συμπεράσματα

Η μελισσοκομία είναι βιομηχανία

Η μελισσοκομία μπορεί να είναι επικερδής.Το κέρδος πρέπει να είναι ο σκοπός του μελισσοκόμου.
Και όπως κανένας μελισσοκόμος δεν λέει ότι η μελισσοκομία είναι γι'αυτόν μόνο ένα χόμπι, το ίδιο κανείς δεν λέει ότι την εξασκεί μόνο για το κέρδος.Έχουμε αδελφούς, μην το ξεχνάμε,δυστυχισμένους αδελφούς που δεν έχουν πείρα από αγαθοεργία.Δώσε σε αυτούς ότι η φύση έδωσε σε σένα πλουσιοπάροχα.
Αλλά πως μπορούμε να πάρουμε τα μεγαλύτερα κέρδη από την μελισσοκομία?

Ας μην βασιζόμαστε στους περιορισμούς των εισαγωγών

Το να βασιστούμε στους περιορισμούς των εισαγωγών είναι συχνά μια ψευδαίσθηση,γιατί τα πολιτικά κόμματα είναι ενάντια σε αυτό.Σε κάθε περίπτωση ένας τέτοιος προστατευτισμός είναι συχνά λάθος,γιατί ανεβάζει την τιμή πώλησης και κάνει την διάθεση του προϊόντος ποιο δύσκολη.

Ας δούμε την οικονομία

Οι βιομήχανοι έχουν μια αρχή, παρήγαγε φτηνά για να πουλάς εύκολα.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να υιοθετήσουν αυτήν την αρχή.Θα αποφύγουν την ίδια στιγμή την ενόχληση να πουλούν το μέλι τους με ζημιά και θα κερδίσουν από την μελισσοκομία το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος.
Δεν είναι αδύνατον στο μέλλον η τιμή του μελιού να είναι περίπου ίδια με της ζάχαρης,το οποίο θα κάνει την πώλησή του πολύ ευκολότερη.Είναι ως εκ τούτου βασικό να δοκιμάσουμε να το παράγουμε με τα λιγότερα δυνατόν έξοδα.
Τώρα,ότι έχουμε πει για την κατασκευή της Κυψέλης του Λαού είναι αρκετό για να μας δείξει τα πλεονεκτήματά της σε ότι αφορά την οικονομία.
Θα δούμε αργότερα ότι και οι χειρισμοί της μας κάνουν τόσο οικονομία όσο και κατασκευή της.

Οικονομία δια μέσου της σχεδίασης

Είναι φανερό ότι η Κυψέλη του Λαού είναι τόσο απλή ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί από κάθε ερασιτέχνη που διαθέτει μερικά απλά εργαλεία.Και τα σχέδια μαζί με τις επεξηγήσεις που σας παρέχουμε νομίζω ότι είναι αρκετά.
Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κυψέλες κινητών πλαισίων.Η κατασκευή και μόνο των πλαισίων χρειάζεται χρόνο και προσοχή.Τα πλαίσια πρέπει να είναι πολύ ίσια.Πρέπει να αφήνουν ένα κενό 7,5 χιλ,μεταξύ των πλαισίων και των εσωτερικών τοιχωμάτων της κυψέλης.Όταν αυτό το κενό είναι μικρότερο από 5 χιλ, οι μέλισσες το κλείνουν με πρόπολη.Όταν είναι πάνω από 10 χιλ, οι μέλισσες χτίζουν κερήθρα στο κενό. Σε κάθε περίπτωση τα πλαίσια δεν είναι πλέων κινητά.Σαν χρήση και σαν αιτία διαφοροποίησης της θερμοκρασίας από μια πλευρά στην άλλη, είναι αναγκαίο αυτό το άνοιγμά να είναι ακριβός 7,5 χιλ,μεταξύ των πλαισίων και των τοιχωμάτων.Αυτό είναι δύσκολο να το δημιουργήσεις και να το συντηρείς.

Οικονομία δια μέσου του μεγέθους

Το σχήμα και ο όγκος της Κυψέλης του Λαού εγγυάται την λιγότερη κατανάλωση μελιού και την ίδια στιγμή επιτρέπει στο μελίσσι να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Οικονομία δια μέσου των υγειονομικών ιδιοτήτων

Το σχήμα, ο όγκος και ο εξαερισμός της Κυψέλης του Λαού δίνει στις μέλισσες ένα υγιές περιβάλλον όπου προστατεύονται από υπερβολική προσπάθεια,αδυναμία και αρρώστια, καταστάσεις οι οποίες υποχρεωτικά μειώνουν την παραγωγή μελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου