Κερήθρες μαύρες,και κερήθρες του εμπορίου
ο Χωρίς σύρμα στο πλαίσιο η κερήθρα παραμορφώνετε.
Όσον αφορά την χρησιμότητα του σύρματος στις κερήθρες οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο κείμενο την διαψεύδουν.
ο Τα κελιά στενεύουν στην γονοφωλιά από τα λέπια που αφήνει η νύμφη όταν μεταμορφώνετε σε μέλισσα.
Για το πόσο καιρό μπορούμε να κρατάμε μια κερήθρα υπάρχουν αναφορές καθηγητών της μελισσοκομίας που αναφέρουν ότι έχουν δει κερήθρες 20 και 30 ετών χωρίς να προκαλούν κάποιο εμφανές πρόβλημα στην κυψέλη, Ο Perone προτείνει ως μέγιστο την 10ετία.
Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να στενεύουν τα κελιά από τα υπολείμματα που αφήνει κάθε νεογέννητη μέλισσα χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες επιμελώς καθαρίζουν και περιποιούνται τα κελιά καθιστώντας τα λειτουργικά για πολλά χρόνια.
ο Η βασίλισσα προτιμά τις νέες κερήθρες.
Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο και γι' αυτόν το λόγο όταν δολώνουμε μια άδεια κυψέλη για να πιάσουμε αφεσμούς τοποθετούμε μέσα ένα κομμάτι από παλιά κερήθρα.
ο Η μαύρη κερήθρα κρύβει αρρώστιες.
Για όσους πιστεύουν ότι οι μαύρες κερήθρες είναι ένας από τους λόγους; που αρρωσταίνει ένα μελίσσι έχω να πω ότι δεν αρρωσταίνει αυτός που θέλει αλλά αυτός που μπορεί.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες όταν μελετάνε τις αρρώστιες των μελισσών είναι να καταστήσουν άρρωστο ένα μελίσσι.
Για να το καταφέρουν αυτό χρειάζεται να το αδυνατίσουν και να το στρεσάρουν.
Όταν ένα μελίσσι δεν έχει μεγάλο πληθυσμό θα πρέπει να αμελήσει κάποιες από τις εργασίες που έχει να κάνει., και το πρώτο που αμελεί είναι η καθαριότητα.
Αυτή η αμέλεια υποβοηθούμενη από την ζάχαρη που αντικαθιστά το μέλι σαν τροφή,και από τις κερήθρες του εμπορίου που είναι γεμάτες χημικά,έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των μικροοργανισμών που συμβιώνουν μέσα στην κυψέλη και αυτό οδηγεί στην καταστροφή.
Για να δούμε πως τα πάει μια κυψέλη χωρίς να την ανοίξουμε αρκεί να δούμε σε τη κατάσταση από πλευράς καθαριότητας βρίσκετε το πάτωμα.
ο Χωρίς σταμποτή κερήθρα γεννιούνται περισσότεροι Κηφήνες.
Τώρα αν οι κερήθρες του εμπορίου εμποδίζουν τις μέλισσες να χτίσουν κηφηνοκελιά υπάρχουν φωτογραφίες που το αντικρούουν,οι μέλισσες πάντα θα κάνουν όσα κελιά χρειάζονται για να εκτρέψουν τους κηφήνες που τους είναι απαραίτητοι.
ο Για να χτίσουν μια κερήθρα οι μέλισσες χρειάζονται να δαπανήσουν πολύ μέλι.
Αυτό δεν αληθεύει για τον παρακάτω λόγο.Όταν οι συλέκτριες φέρνουν το νέκταρ στην κυψέλη πριν το αποθηκεύσουν στα κελιά περνά από μια αλυσίδα από μέλισσες οι οποίες το επεξεργάζονται με σκοπό να αφαιρέσουν την υγρασία από αυτό.Σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν και μέλισσες που είναι στην κατάλληλη ηλικία να παράγουν κερί το οποίο είναι αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασία, εάν δεν το χρησιμοποιήσουν το κερί αυτό χάνετε..
ο Οι κερήθρες του εμπορίου είναι καλύτερες γιατί μια και τα κελιά τους είναι προσχεδιασμένα σε μεγαλύτερο μέγεθος βγάζουν και μεγαλύτερες μέλισσες και αυτό τις κάνει αποτελεσματικότερες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα πλαίσια να μπουν σε μεγαλύτερη απόσταση,με αποτέλεσμα την χαμηλότερη θερμοκρασία στην φωλιά.
Σαν επακόλουθο των παραπάνω είναι η βαρρόα που από παράσιτο που συμβίωνε για αιώνες στα κηφηνοκελιά,να γίνει θηρευτής και να απειλεί όλη την κυψέλη.
Είναι σφάλμα να θέλουμε να εξαλείψουμε τα παράσιτα ολοκληρωτικά,γιατί κανείς οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει μόνος χωρίς αυτά,υπάρχει μεταξύ τους μια σχέση συμβίωσης και συνεργασίας.
Γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους ανθρώπους,βλέπουν διαφορετικές συχνότητες του φωτός και μπορούν να αντιληφθούν τον μαγνητισμό της γης ο οποίος τις βοηθάει στον προσανατολισμό. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι κάθε μεταλλικό αντικείμενο μέσα στην Κυψέλη τις αποσυντονίζει.
Επιπλέον ένας Αμερικανός μελισσοκόμος,ο Michael Housel, ανακάλυψε ότι τα άγρια μελίσσια προσανατολίζουν τις κερήθρες με ένα ειδικό τρόπο ανάλογα με την θέση που καταλαμβάνουν σχετικά με το κέντρο της φωλιάς,αν αυτόν τον προσανατολισμό τον αλλάξουμε το μελίσσι στρεσάρεται.
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα χημικά που βρίσκονται στα κεριά του εμπορίου μαζί με αυτά που προσθέτουμε και εμεις προληπτικά ή όχι για την θεραπία των ασθαινιών έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των μικροοργανισμών,ένας από αυτούς είναι και αυτος που βοηθάει στην ζύμωση της γύρης ώστε να μετατραπεί στο ψωμί των μελισσών.
Τα επακόλουθα από όλα αυτά τα βλέπουμε στις κυψέλες μας.
Μια ματιά εδώ
http://www.alfredstate.edu/files/downloads/microbesinbees-Sammataro.pdf
Ευεργετική μικροχλωρίδα στην κυψέλη.
Μια ματιά εδώ
http://www.alfredstate.edu/files/downloads/microbesinbees-Sammataro.pdf
Ευεργετική μικροχλωρίδα στην κυψέλη.
Μια και μιλάμε για το ψωμί των μελισσών,αν κάποιος από εσάς προσέχει την διατροφή του, μένει Θεσσαλονίκη και θέλει να εντάξει το Κεφίρ στο διαιτολόγιο του, μπορώ να προσφέρω μια δόση σπόρων.
ΑπάντησηΔιαγραφή