Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Patchwork


Χριστουγεννιάτικο όνειρο ενός ερασιτέχνη μελισσοκόμου.


Στην καρδιά του Χειμώνα,μέσα στην κυψέλη τα κορίτσια ελπίζω χορτάτα,να κάνουν όνειρα για την νέα Άνοιξη.
Κάπως έτσι και εγώ,για να επιβιώσω από τον σκληρό οικονομικό Χειμώνα που περνά η χώρα μας, κάνω όνειρα για χαρούμενες ηλιόλουστες μέρες παρέα με τα κορίτσια.
Αυτές τις μέρες έριξα μια ματιά στις εκτυπώσεις που κράτησα από το διαδίκτυο και αποφάσισα εφέτος να ασχοληθώ,για ακόμη μια φορά, με την βασιλισσοτροφία και την παραγωγή του βασιλικού πολτού.
Επειδή είμαι ερασιτέχνης και σκοπός μου δεν είναι το οικονομικό όφελος, ακόμη και εάν αποτύχω,ελπίζω πως κάτι καινούριο θα μάθω από την συμπεριφορά του μελισσιού.
Στόχος μου είναι όλη αυτή η διαδικασία να επιτευχθεί με τον λιγότερο κόπο για μένα και όσο γίνεται δυνατόν την ποιο μικρή αναστάτωση για τα κορίτσια.
Γι'αυτό το σκοπό απομόνωσα στοιχεία από διάφορες ιστοσελίδες και θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια νέα σειρά ώστε να σχηματίζουν μια δική μου πρόταση.
Αν αυτή η πρόταση είναι σωστή θα το ξέρω το επόμενο Καλοκαίρι,αλλά σαν ερασιτέχνης νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να σας παρουσιάσω τις τρεις ποιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και ίσως σταθούν αφορμή για να διαμορφώσετε και εσείς κάτι πάνω στο οποίο σχεδιάζετε σχετικά με την μελισσοκομία.

Εδώ θα βρείτε στοιχεία από μια έρευνα που έγινε σχετικά με την παραγωγή του βασιλικού πολτού και το είδος της κυψέλης.
Η έρευνα έδειξε ότι την μεγαλύτερη απόδοση κάτω από τις ίδιες συνθήκες, την είχε η δυόροφη κυψέλη των έξι πλαισίων.
Οι ερευνητές το αποδίδουν στο ότι είχε την δυνατότητα να κρατά ποιο σταθερά την θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη,όπως φαίνεται και από τον πίνακα (Tabla 1).
Τα μελίσσια τα τοποθετούσαν στις καινούριες κυψέλες ένα μήνα ποιο μπροστά για να προσαρμοστούν.
Τα ταΐζουν δύο φορές την εβδομάδα, από μισό λίτρο ζάχαρη- νερό,σε αναλογία ένα/ένα και κάθε οκτώ ημέρες κατέβαζαν τα πλαίσια με τον κλειστό γόνο από την επάνω κυψέλη και ανέβαζαν τα πλαίσια με τον ανοικτό γόνο.

Από εδώ κράτησα την τροφοδοσία και το σχήμα της κυψέλης.


Εδώ θα βρείτε μια πρόταση για την παραγωγή βασιλισσών,που κάνει την διαδικασία απλή για τον μελισσοκόμο και για τις μέλισσες.
Η ιδιομορφία του συστήματος είναι ότι χρησιμοποιεί κυψέλες των πέντε πλαισίων, οι οποίες είναι ποιο ελαφριές για τον μελισσοκόμο,και ποιο φιλικές για τις μέλισσες γιατί μοιάζουν περισσότερο με τον κορμό ενός δένδρου.
Δεξιά και αριστερά οι μεγάλες κυψέλες έχουν από μια βασίλισσα, σκοπός τους είναι να τροφοδοτούν με μέλισσες παραμάνες την κεντρική κυψέλη.
Η κεντρική κυψέλη επικοινωνεί δεξιά και αριστερά με τους δυο πύργους μέσω ενός διαφανούς σωλήνα Φ 50 Χ 150 χιλ μήκους και την παρεμβολή βασιλικού διαφράγματος.
Κάθε κυψέλη έχει την δική της έξοδο.
Η τροφοδοσία γίνεται από το καπάκι καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρουμε ανοικτό γόνο που σκοπό έχει να τραβά μέλισσες παραμάνες από τους διπλανούς πύργους.
Τα εμβολιασμένα κελιά τα τοποθετούμε είτε σε ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο,είτε σε ειδικά διαμορφωμένο καπάκι.
Όταν το βράδυ η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς προτιμότερο είναι το καπάκι.
Με αυτό το καπάκι έχουμε την δυνατότητα
Να ελέγχουμε άμεσα ποια κελιά γίνονται αποδεκτά και να μπορούμε να τα ξαναεμβολιάσουμε χωρίς να ενοχλήσουμε τις μέλισσες.
Να εμβολιάζουμε καθημερινά, τακτοποιώντας συγχρόνως και τα αποδεκτά κελιά σε ομάδες, σύμφωνα με την ημερομηνία εμβολιασμού.

Από εδώ κράτησα το καπάκι με το πλέξηγκλας.

Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες για την κατασκευή του ιδικά διαμορφωμένου καπακιού.
Αυτό το συγκεκριμένο καπάκι το έχω δουλέψει κάνα δυο φορές και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι επιθεωρώντας το εμβολιασμένο κελί μετά από δεκάλεπτο είσαι σε θέση να εξακριβώσεις εάν έχει γίνει αποδεκτό από την ποσότητα του κεριού που έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν σε τόσο λίγο χρόνο.
Τώρα με την ιδέα του πλεξιγκλας νομίζω ότι για να εξακριβώσεις εάν το εμβολιασμένο κελί έχει γίνει αποδεκτό δεν θα χρειάζεται ούτε να το βγάλεις.

Εδώ τελειώνω με την σημερινή ανάρτηση, και αν και λίγο νωρίς...

Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος.

4 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλή επιτυχία.
    Την μέθοδο με το καπάκι πρώτη φορά την είδα.
    Θα περιμένω εντυπώσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά με υγεία σε εσένα και τους οικείους σου .

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, το φως της γεννήσεως του Θεανθρώπου να φωτίσει τις ψυχές όλων των ανθρώπων για περισσότερη Αγάπη, Αλληλοκατανόηση και Συμπόνια απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν.
    Εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος 2012 να είναι πιο ευτυχισμένο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

    ετσι μπράβο, ταρακούνα τα στασιμα νερά της καθημερινότητας μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή