Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Oscar Perone


Η κυψέλη που εγώ προτείνω,
Με αυτόν τον τίτλο βρήκα ένα άρθρο του Oscar Perone σε ένα περιοδικό της Αργεντινής το οποίο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.http://ekokultur.blogspot.gr/2012/07/colmena-perone-permapicultura-rejilla.html
Ο Oscar Perone, μελισσοκόμος επί 40 χρόνια μας προτείνει να δούμε το μελίσσι από μια άλλη οπτική γωνία την οποία την βρίσκω ενδιαφέρουσα και άρχισα να την βάζω σε εφαρμογή από αυτό το καλοκαίρι. Σύντομα ελπίζω να βγάλω και φωτογραφίες.
 Η κυρία Σοφία Γούναρη στο βιβλίο της σχετικά με την Βιολογία της μέλισσας στην σελίδα 15 μας προτείνει να δούμε το μελίσσι σαν έναν οργανισμό που έχει σαν κύτταρα τις μέλισσες, σαν όργανα τις κάστες (βασίλισσα, εργάτριες, κηφήνες) και σαν σκελετό τις κηρήθρες.
Κάτι ανάλογο μας προτείνει και ο Oscar Perone, να δούμε το μελίσσι σαν ένα ζώο. Όπως δεν επεμβαίνουμε σε ένα ζώο με ένα νυστέρι (μολυσμένο)  κάθε λίγο και λιγάκι επιθεωρώντας τα όργανα του για πιθανές ασθένειες,ή αλλάζοντας τα θέσεις προσδοκώντας καλύτερες αποδόσεις, έτσι και στο μελίσσι πρέπει  να δούμε την κυψέλη σαν δέρμα που εκτός από  την προστασία στις καιρικές συνθήκες το βοηθάει  να αμύνεται στις ασθένειες, να διατηρεί την θερμοκρασία του και να ρυθμίζει την υγρασία.
Οι κυψέλες που χρησιμοποιούμαι έγιναν για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και όχι της μέλισσες.
Αυτό που χρειάζονται οι μέλισσες όπως λέει ο Oscar Perone,είναι πολύς χώρος,πολλή ησυχία και πολλή μέλι.
Με αυτές τις συνθήκες το μελίσσι θα καταφέρει να κάνει μεγάλους πληθυσμούς κατάλληλους να αντισταθούν στις ασθένειες και να έχουν μεγάλες παραγωγές από μέλι.
Μια ιδέα για το πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει μια κυψέλη μπορούμε να έχουμε ρίχνοντας μια ματιά εδώ http://youtu.be/TAbuyk6Zu8E 
Την κυψέλη του ο  Oscar Perone την χωρίζει σε δύο τμήματα.
Το πρώτο αφιερώνετε στις μέλισσες και περιλαμβάνει την φωλιά που καταλαμβάνει τρία πατώματα  langstroth,το ένα πάνω στο άλλο,συν ένα επιπλέον πάτωμα για τις προμήθειες του σμήνους,
Αυτός ο χώρος θεωρείτε ιερός και δεν τον ανοίγουμε σε καμιά περίπτωση.
Το δεύτερο, είναι αφιερωμένο στον μελισσοκόμο και όπως βλέπουμε στην φωτογραφία αποτελείτε από 4 πατώματα  langstroth.
Εντυπωσιακή είναι η είσοδος τις κυψέλης πού έχει πλάτος 50 χιλιοστά και ύψος 9.
Αυτήν την κυψέλη την έχουμε στημένη όλο τον χρόνο χωρίς να κάνουμε οιανδήποτε   παρέμβαση, εκτός φυσικά από τον τρύγο.
Λογικό είναι ότι λόγο μεγέθους θα πρέπει να πάρουμε τις ανάλογες προφυλάξεις ώστε να την προστατέψουμε από τους δυνατούς ανέμους.
Το άρθρο απευθύνετε σε νέους, γυναίκες, ηλικιωμένους, και δεν χρειάζεται να έχουν γνώσεις μελισσοκομίας αλλά ούτε και κεφάλαιο για τα πρώτα τους βήματα.
Σαν υλικό κατασκευής προτείνει ξυλεία από παλέτες και μερικά καρφιά.
Σαν εργαλεία ένα σφυρί και ένα πριόνι.
Αντί για βάψιμο προτείνει εξωτερικά το κάψιμο με ένα φλόγιστρο, και εάν υπάρχουν μερικά ανοίγματα μας διαβεβαιώνει ότι οι μέλισσες θα τα επισκευάσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Αν τοποθετήσουμε αυτήν την κυψέλη στην αυλή μας,έχουμε πολλές πιθανότητες να μας επισκεφτεί ένας αφεσμός  ο οποίος θα αποτελείται από τις καλύτερες μέλισσες που υπάρχουν.
Υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση του  Oscar Perone για μια κυψέλη με μεγαλύτερη βάση 57*57 εκατοστά και όγκο 280 λίτρα που σχέδια της μπορείτε να βρείτε  εδώhttp://www.biobees.com/library/hive_perone/Making-a-Perone-Hive.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου