Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (63-65)

Μελιτοεξαγωγέας

Ο μελιτοεξαγωγέας κατασκευάστηκε για να εξάγει το μέλι από την κερήθρα σε συντομότερο χρόνο από ότι θα χρειαζόμασταν με την μέθοδο της βαρύτητας.Οι κερήθρες τοποθετούνται, σε κλουβιά από διάτρητη λαμαρίνα,στο μέσον του μελιτοεξαγωγέα, τα οποία είναι συνήθως γαλβανισμένα.
Με μια περιστροφική κίνηση,με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου ανά τρία λεπτά, μας δίνει την αναγκαία φυγοκεντρική δύναμη.Το κερί συγκρατείται από το μεταλλικό πλέγμα, ενώ το μέλι πετάγεται στα τοιχώματα του εξαγωγέα και μαζεύεται στον πυθμένα από όπου το παίρνουμε με την βοήθεια μιας βάνας.
Χωρίς αμφιβολία ένας εξαγωγέας γλυτώνει χρόνο για τον μελισσοκόμο.Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά του και αυτό προσπάθησαν να βελτιώσουν όλοι οι κατασκευαστές.
Μερικοί βλέπουν επίσης ότι με την χρησιμοποίηση του εξαγωγέα μπορούμε να ξαναχρεισημοποιήσουμε την κερήθρα, και έτσι εξοικονομείται η επιπλέον δουλειά για την μέλισσα, χρήματα και κερί για τον μελισσοκόμο.Εμείς διαφωνούμε με το ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα καθώς πιστεύουμε στην συχνή αντικατάσταση του κεριού.

Επιλογή ενός εξαγωγέα

Δεν συνιστώ στο να δοκιμάσει κάποιος να κατασκευάσει έναν εξαγωγέα με βαρέλι και κάποιον μηχανισμό.Είναι καλύτερα να αφήσουμε αυτήν την δουλειά σε έναν επαγγελματία μηχανικό που θα είναι και λίγο μελισσοκόμος.
Επιπλέον και πολλοί μελιτοεξαγωγείς του εμπορίου δεν είναι τόσο καλά κατασκευασμένοι.Οι τεχνίτες που τους κατασκεύασαν δεν γνωρίζουν πάντα σε τι χρησιμεύουν.Η σταθερότητα δεν υπάρχει πάντα εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται, ή εδώ και εκεί υπάρχουν σημεία τα οποία δεν μπορούν να καθαριστούν.Το πρώτο μέλι που έρχεται σε επαφή με τον εξαγωγέα τον σκουριάζει και έτσι μολύνει και όλο το επόμενο που περνά από αυτόν. Είναι έτσι βασικό το να διαλέξουμε έναν μελιτοεξαγωγέα ο οποίος θα είναι σωστά κατασκευασμένος.
Αρκετά χρόνια πριν κάποιος εφηύρε έναν μεγάλο αριθμό από μελιτοεξαγωγείς διαφόρων σχημάτων, αλλά πάντα έχοντας σαν  σκοπό την καλύτερη απόδοση.
Και εμείς έχουμε κατασκευάσει έναν διπλής όψης,οριζόντιο παράλληλο εξαγωγέα.Αυτός ο εξαγωγέας που είναι και μεγάλης απόδοσης,έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα.Τα μέρη του επιτρέπουν την απολέπιση της κερήθρας χωρίς να  σπάσει κατά την διάρκεια των διαφόρων διαδικασιών.
Παρά το μέγεθός του, αυτός μπορεί να περάσει και από την μικρότερη πόρτα, κάτι το οποίο είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό.
Έχουμε την γνώμη ότι όλοι αυτοί οι εξαγωγείς, ο δικός μας όπως και οι άλλοι,δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελισσοκόμων,αλλά απατούν από αυτούς μια σημαντική επένδυση, και είναι επιπλέον ένα βάρος κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς και ιδιαιτέρα κατά την μεταφορά.

Χρήσιμος μελιτοεξαγωγέας

Έχουμε την γνώμη ότι ο δικός μας συνήθης, μονής-πλευράς εξαγωγέας θα ταίριαζε σε όλους.Μπορούμε να τον πάρουμε στο μελισσοκομείο με δυο ή τέσσερα κλουβιά σύμφωνα με το μέγεθος της μονάδας.
Ένα εξαγωγέας τεσσάρων κλουβιών μπορεί να βγάλει το μέλι, από έναν δικό μας θάλαμο,σε 12 λεπτά.Είναι αρκετός για να βγάλει το μέλι από 30 κυψέλες,που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να έχουμε σε μια τοποθεσία.
Αυτός ο εξαγωγέας μπορεί να τοποθετηθεί σε κουτιά ή ακόμη και μέσα στους θαλάμους της κυψέλης.Είναι καλύτερα να αγοράσετε τον τύπο με τα τρία πόδια.
Υπάρχει επίσης και ένα σκέπασμα.Μας βοηθά στην μετακίνηση των κλουβιών και προστατεύει τον μελισσοκόμο από ένα δυνατό ρεύμα αέρος.
Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτός ο μελιτοεξαγωγέας σχεδιάστηκε για ένα μελισσοκομείο από 12 έως 15 κυψέλες.Για ένα μικρότερο, θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τρόπο εξαγωγής.

Κλουβιά για απολέπιση και εξαγωγή

Αυτά τα κλουβιά είναι πολύ χρήσιμα.Μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε χρόνο κατά την απολέπιση και την εξαγωγή.
Αυτά στηρίζουν και την ποιο εύθραυστη κερήθρα και επιτρέπουν την απολέπιση και εξαγωγή μελιού από σταθερή κερήθρα, και επίσης από κομμάτια κερήθρας που μπορούμε να έχουμε από κοφίνια.
Αυτά τα κλουβιά είναι ουσιώδη για να βγάλουμε το μέλι από μια σταθερή κερήθρα με την βοήθεια ενός μελιτοεξαγωγέα.
Ένα απλό κλουβί αρκεί.Τα διπλά κλουβιά χρησιμοποιούνται πάντα σε ζευγάρια.
Έχοντας ένα ζευγάρι μας δίνει την δυνατότητα να απολεπίζουμε την στιγμή που μελιτοεξαγωγέας μας δουλεύει.

Επάνω εικόνα σελ, 64

Κλουβί 1 (απλό κλουβί)
Διάτρητη λαμαρίνα γαλβανισμένη,πάχους (gauge 5/10),διαστάσεις 260 Χ 365 χιλ.Οι πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.Χερούλια δημιουργούνται στις απέναντι πλευρές κάνοντας δυο κοψίματα στο δίπλωμα.

Κάτω εικόνα σελ,64

Κλουβί 2
Διάτρητη λαμαρίνα, πάχους (gauge 5/10),διαστάσεων 275 Χ 380 χιλ. Τρύπες των 3 χιλ, με 3 χιλ, μεταξύ κέντρων,πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.

Κλουβί 3
Διάτρητη λαμαρίνα, πάχους (gauge 5/10),διαστάσεων 290 Χ 395 χιλ. Τρύπες των 3 χιλ, με 3 χιλ, μεταξύ κέντρων,πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.Τα κλουβιά 2 και 3 δημιουργούν το διπλό κλουβί.

Βάση απολεπίσματος

Παρουσιάζουμε πιο κάτω μια εικόνα από αυτήν,καθώς και την μέθοδο που την χρησιμοποιούμε.Η βάση χρησιμοποιείται μόνο με τον εξαγωγέα και τα κλουβιά.

Γάντια

Πρέπει να αναφέρω και τα γάντια τα οποία δεν συμπαθώ.Τα γάντια είναι άχρηστα και ίσως επιβλαβή.
Είναι άχρηστα γιατί δεν σταματούν το κέντρισμα από μια θυμωμένη μέλισσα ακόμη και εάν είναι κατασκευασμένα από δέρμα.
Είναι επιβλαβή γιατί κάνουν τις κινήσεις αδέξιες και έχουν σαν αποτέλεσμα την σύνθλιψη των μελισσών από αυτούς τους απότομους χειρισμούς.Και όλα αυτά είναι οι αιτία που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
Και πρέπει ακόμη να πούμε ότι όσο περισσότερο τα εγγυούνται ενάντια των τσιμπημάτων,τόσο περισσότερο τσιμπιόμαστε γιατί είναι και ποιο δυσκίνητα.
Ο βοηθός μπορεί να ρίξει λίγο καπνό με το καπνιστήρι, στο μέρος που δουλεύουμε,γύρο από τα χέρια μας. Και αυτά είναι τότε εντελώς ασφαλή.
Ο αρχάριος μελισσοκόμος μπορεί, με σκοπό να αποκτήσει σταθερότητα κινήσεων, να ζητήσει από τον βοηθό του από καιρό σε καιρό να του ρίχνει λίγο καπνό γύρο από τα χέρια του.Ίσως τότε δουλέψει με λιγότερο άγχος.

Ποτίστρα

Οι μέλισσες μπορούν να βρουν το νερό που χρειάζονται. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο εάν βάζαμε μια ποτίστρα κοντά στο μελισσοκομείο.
Βάλτε πάνω σε μια ελαφρός γερμένη  πέτρα,μαδέρι,ή λαμαρίνα, ένα βαρέλι με μια βρύση.Πάνω στην γερμένη επιφάνεια ρίξτε λίγο άμμο και αφήστε την βρύση να στάζει.
Ανάμεσα στα μελισσοκομικά εργαλεία μπορούμε να βρούμε και ποτίστρες πουλιών οι οποίες είναι κατάλληλες και για τις μέλισσες..
Αυτές αποτελούνται από μια γεμάτη μπουκάλα αντεστραμμένη πάνω σε ένα μεταλλικό πιάτο . Το πιάτο μπορεί να καλυφτεί με χόρτα, φελλούς ή βότσαλα.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (60-62)

Ξέστρα

Αυτό το μελισσοκομικό εργαλείο κατασκευάστηκε ειδικά για να καθαρίζει το επάνω μέρος από τους κερηθροφορείς που είναι πάντα καλυμμένοι με πρόπολη.
Χρησιμοποιείται επίσης για να διαχωρίζουμε τους θαλάμους και να τους σηκώνουμε.Με το γαμψό μέρος μπορούμε να σηκώνουμε τους κερηθροφορείς όταν τρυγούμε το μέλι.

Η εργαλειοθήκη

Όταν δουλεύουν οι μελισσοκόμοι χρειάζονται διάφορα μικρά εργαλεία τα οποία είναι δύσκολο και ενοχλητικό να τα κουβαλάνε στα χέρια.Επιπλέον είναι αναγκαίο να καλύπτουν τα μικρά κομμάτια από πρόπολη και κερί, που βγάζουν με το ξέστρο, για να αποφύγουν την λεηλασία.
Γι'αυτό κατασκευάζουμε κουτιά, τα οποία τα ονομάζουμε εργαλειοθήκες, και είναι διαφόρων σχημάτων σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες του κάθε μελισσοκόμου.
Είναι βασικό να έχει δυο διαμερίσματα, το ένα αποκλειστικά για εργαλεία και το άλλο για τα μικρά κομματάκια κερήθρας και πρόπολης.Το δεύτερο διαμέρισμα πρέπει να σκεπάζεται για να αποφύγουμε την λεηλασία.

Ειδικός τροφοδότης

Έχουμε δείξει σε άλλα σημεία διάφορους τρόπους για το τάισμα του μελισσιού.Εδώ θα μιλήσουμε για τον ειδικό τροφοδότη,ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος στον μελισσοκόμο ειδικά όταν προετοιμάζουμε τις κυψέλες για ξεχειμώνιασμα.
Αυτός ο τροφοδότης κατασκευάζεται από βαμμένο ξύλο το οποίο τον κάνει καλύτερο από τους μεταλλικούς.Με τους μεταλλικούς τροφοδότες εάν υπάρξει κάποια διαρροή,είναι κάτι το σοβαρό που μπορεί να οδηγήσει και στο πνίξιμο του σμήνους.Η επισκευή του μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό.Με τους ξύλινους τροφοδότες δεν υπάρχει ποτέ τίποτα ποιο σοβαρό από ένα στάξιμο.Μια στρώση από μπογιά,όταν αυτός είναι στεγνός,είναι ότι χρειάζεται για να το κάνει να εξαφανιστεί.Αυτός ο τροφοδότης έχει το ίδιο μέγεθος με τους θαλάμους της κυψέλης και όγκο 11 λίτρα.Είναι σπάνιο ένα σμήνος να χρειάζεται τόσο πολύ συμπλήρωμα.Ένα βράδυ είναι συχνά αρκετό για να τροφοδοτήσουμε ένα μελίσσι.Γιατί είναι βασικό να κάνουμε γρήγορα.Σε κάθε περίπτωση ένα κομμάτι από γυαλί τοποθετείται πάνω από τον τροφοδότη που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει.Ο σχεδιασμός του μας διευκολύνει ώστε να τον γεμίζουμε χωρίς την χρήση της μάσκας και του καπνιστιριού.
Μέσα υπάρχει μια κάθετη κινητή σανίδα που κρατιέται από δυο καρφιά στην βάση,ώστε να επιτρέπει το σιρόπι να περνά στο διαμέρισμα που μαζεύονται οι μέλισσες για να φάνε,χωρίς να τις αφήνει να πνιγούν.
Εάν είναι να τα ταΐσουμε με κερήθρα αντί για σιρόπι τότε αφορούμε την σανίδα.
Αυτός ο τροφοδότης τοποθετείται πάνω από την γονοφωλιά και όχι από κάτω.Πάνω από τον τροφοδότη τοποθετούμε το πανί που σκεπάζει τους κερηθροφορείς, μετά το πάπλωμα και τέλος την σκεπή.Ένας τροφοδότης είναι αρκετός για 12 κυψέλες.
Αυτό ο τροφοδότης στεγάζεται μέσα σε έναν θάλαμο από την Κυψέλη του Λαού (κάτω εικόνα σελ, 60).

Α. Ξύλινο καπάκι με μια τρύπα 50 χιλ, για να μας επιτρέπει να γεμίζουμε τον τροφοδότη με την βοήθεια ενός χωνιού. Ακουμπά στις εγκοπές των κερηθροφορέων και στην σανίδα Β μη επιτρέποντας τις μέλισσες να περάσουν.Ένα κομμάτι από γυαλί μπαίνει σε κάποιο σημείο της σανίδας η οποία καλύπτει ολοκληρωτικά τον τροφοδότη.
Β. Κινητή σανίδα που ολισθαίνει ανάμεσα σε δυο πηχάκια και ακουμπά σε δυο καρφιά ώστε να αφήνει ένα άνοιγμα δυο χιλιοστών από όπου περνά το σιρόπι.
C. Σταθερή σανίδα στερεωμένη σε ένα πηχάκι και καλυμμένη με λεπτό μεταλλικό πλέγμα, η οποία αφήνει ένα άνοιγμα 20 χιλ, από επάνω.
D. Σταθερή σανίδα στερεωμένη σε πηχάκια.

Συμβουλή

Βάλε μιας καλής ποιότητος μπογιά σε όλες τις συνδέσεις κατά την διάρκεια της συναρμολόγησης.Πέρασε όλα τα μέρει με δυο ή τρία χέρια μπογιάς.Ο τροφοδότης τοποθετείται πάνω από την κυψέλη και κάτω από το ύφασμα που καλύπτει τους κερηθροφορείς,και το πάπλωμα.

Ανοιξιάτικη και Καλοκαιρινή τροφοδότηση

Για να ταΐσουμε μελίσσια που δεν έχουν προμήθειες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, και για να τονώσουμε το χτίσιμο της κερήθρας σε αδύναμα μελίσσια,έχουμε έναν άλλο τροφοδότη,που κρατά 200 γρ. σιρόπι.

Συμβουλή

Η ίδια συμβουλή σχετικά με την κατασκευή όπως και με τον μεγάλο τροφοδότη.Ο μικρός τροφοδότης μπαίνει κάτω από το πάτωμα της κυψέλης και είναι ένα κινητό κομμάτι που το δουλεύουμε από την πίσω μεριά της κυψέλης.

Μαχαίρι απολέπισης

Προτού τοποθετήσουμε τις κερήθρες στον μελιτοεξαγωγέα είναι αναγκαίο να αφαιρέσουμε τα καπάκια που σφραγίζουν τα κελιά.
Για να κάνουμε αυτήν την δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό μαχαίρι της κουζίνας το οποίο πρέπει να είναι λεπτό και κοφτερό.
Ωστόσο, καθώς οι κερήθρες μερικές φορές είναι ανώμαλες, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι απολεπισμού,ένα μαχαίρι με λυγισμένο χερούλι,κατάλληλο για αυτήν την δουλειά.

Επάνω εικόνα σελ,61

Ανοιξιάτικος και Καλοκαιρινός τροφοδότης

Α. Επιπλέον τμήμα κατασκευασμένο από στρογγυλά ξυλάκια 9 χιλ, το ένα δίπλα στο άλλο.
Β. Βάθος 20 χιλ. Εξωτερικές διαστάσεις,Μάκρος- 250 χιλ, φάρδος - 150 χιλ.
C. Πλαίσιο που σχηματίζει συρτάρι.
D. Πλαίσιο που έχει τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με την κυψέλη και ύψος δυο χιλ, περισσότερο από το πλαίσιο C.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (57-59)

Μελισσοκομική μάσκα

Μια μελισσοκομική μάσκα δεν είναι εντελώς απαραίτητη.Πολλοί μελισσοκόμοι δεν την χρησιμοποιούν,ακόμη και για δύσκολες εργασίες.
Ωστόσο όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον δυο από αυτές,μια γι'αυτούς και μια για τον βοηθό τους.Αυτές οι μάσκες πρέπει να είναι δίπλα μας κατά την διάρκεια των εργασιών στο μελισσοκομείο.Εάν γίνει κάποιο ατύχημα αυτές οι μάσκες θα φανούν χρήσιμες.
Όλοι οι μελισσοκόμοι, ιδιαίτερα οι αρχάριοι, φορούν μια μάσκα κατά την διάρκεια των μελισσοκομικών χειρισμών.
Φορώντας τη μάσκα νοιώθουν ασφαλείς και ποιο σίγουροι,και έτσι δουλεύουν γρηγορότερα και ποιο επιδέξια.
Αλλά υπάρχουν πολλά είδη από μελισσοκομικές μάσκες και δεν έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά.Ας συγκρίνουμε τα δύο κυριότερα, το υφασμάτινο δίχτυ και το μεταλλικό.
Το υφασμάτινο δίχτυ (επάνω εικόνα σελ,58)έχει το πλεονέκτημα να μην πιάνει χώρο και να μπορεί κάποιος να το βάλει μέσα στην τσέπη του. Αλλά έχει το μειονέκτημα να σε κάνει να νιώθεις ποιο ζεστά και συγχρόνως εμποδίζει την ορατότητα.Τα μαύρα δίχτυα ανεβάζουν την θερμοκρασία περισσότερο αλλά ενοχλούν την όραση λιγότερο.Τα άσπρα είναι ποιο δροσερά αλλά εμποδίζουν την όραση.
Μπορεί κάποιος να επιλέξει μαύρο δίχτυ για μπροστά και λευκό για πίσω.Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει δίχτυ με μεγαλύτερο μάτι,που ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία χιλιοστά.
Το μέγεθος του διχτυού είναι ανάλογο με το που θα το στερεώσουμε.Συνήθως σε καπέλο, που είναι ανάλογο με το μέγεθος του κεφαλιού του χρήστη.
Στο επάνω μέρος μπορούμε να περάσουμε ένα λάστιχο το οποίο θα αγκαλιάζει το επάνω μέρος του καπέλου.Στο κάτω μέρος επίσης με την βοήθεια ενός λάστιχου μπορεί να στερεωθεί γύρο από έναν σηκωμένο γιακά, κάτω από τις μασχάλες ή να το κλείσουμε μέσα από τον γιακά.Μπορεί επίσης να ραφτεί στον γείσο του καπέλου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε στην τσέπη μας.Τότε αυτό έχει τα μειονεκτήματα του μεταλλικού φιλέ χωρίς τα πλεονεκτήματα του.
Το μεταλλικό δίχτυ (κάτω εικόνα σελ, 58) δεν μεταφέρεται τόσο εύκολα όσο το υφασμάτινο,αλλά από την άλλη είναι ποιο δροσερό και δεν εμποδίζει την όραση.Για να το κάνουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μεταλλική σήτα που πουλάν για προστασία από τα έντομα.Το γαλβανισμένο πλέγμα εμποδίζει την όραση.Το μαύρο είναι προτιμότερο.Μαύρο πλέγμα καλυμμένο με βερνίκι είναι το καλύτερο.
Το μήκος και το φάρδος του πλέγματος είναι ανάλογο του μεγέθους του μελισσοκόμου.Το πλέγμα πρέπει να αφήνει ένα κενό από 50 χιλ,γύρο από το κεφάλι.Το επάνω μέρος του πλέγματος κλίνει με ένα πτυχωτό ύφασμα. Δεν είναι αναγκαίο το καπέλο για αυτόν το τύπο της μάσκας.Στο κάτω μέρος μπορούμε να ράψουμε ένα ύφασμα που μπορεί με τιράντες να το στερεώνουμε κάτω από τις μασχάλες ή κάτω από τον γιακά.Στο πίσω μέρος το πλέγμα καλύπτεται με ένα ύφασμα για μα μας κάνει σκιά και για να σκεπάζει τα συρματάκια που προεξέχουν στην τομή του πλέγματος.Για να το κάνουμε ποιο σταθερό είναι καλό να προσαρμόσουμε ένα χοντρό σύρμα στο πάνω και κάτω μέρος του πλέγματος.
Τέλος,ένας συνδυασμός μεταλλικού πλέγματος με καπέλο μπορεί να κατασκευαστεί, όπως στην εικόνα (Η)Μια λωρίδα υφάσματος ράβεται στον γείσο του καπέλου,μετά προσθέτουμε μια λωρίδα από μεταλλικό πλέγμα και κάτω από το πλέγμα μια άλλη λωρίδα από ύφασμα.Το στερεώνουμε με τους τρόπους που προαναφέραμε.Αυτός ο τύπος της μάσκας είναι ποιο ζεστός από μια μάσκα κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλέγμα.Αλλά από την άλλη μεριά στερεώνεται καλύτερα στο κεφάλι.

Βάσεις

Στις διάφορες εργασίες που κάνουμε με την Κυψέλη του Λαού υπάρχει συχνά η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ένα ή δυο βάσεις όπου τοποθετούμε τους θαλάμους.Οι βάσεις που φαίνονται στην εικόνα Β (σελ, 59)μας ταιριάζουν απόλυτα.
Παρατήρησε ότι τα καδρονάκια ΆΆ σχηματίζουν στο πάνω μέρος μια αιχμή για να μην συνθλίβομαι τις μέλισσες.Πρέπει επίσης να είναι 100 χιλ, μακρύτερα από τους θαλάμους για να κάνει ευκολότερη την τοποθέτησή τους.Τα κανδρονάκια ΄Β΄Β υπάρχουν για να κρατούν τα ΆΆ.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (56-57)

Εξοπλισμός

Καπνιστήρι

Το καπνιστήρι είναι το ποιο σημαντικό αντικείμενο του εξοπλισμού για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την μελισσοκομία.Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι.Καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με τα γούστα του και με το είδος του καυσίμου που διαθέτει.
Ωστόσο τα ποιο διαδεδομένα καπνιστήρια είναι του Layens και του Bingham.
Το καπνιστήρι του Layens έχει το πλεονέκτημα να δίνει μια σταθερή παροχή καπνού και να μπορεί να μένει αναμμένο χωρίς επίβλεψε για 15 λεπτά.Δουλεύει με μηχανισμό ρολογιού.Τα μειονέκτημά του είναι, ότι ο θάλαμος του καυσίμου δεν είναι αρκετά μεγάλος και γι'αυτό χρειάζεται τακτικό γέμισμα,δεν μπορεί να δώσει πολύ καπνό την στιγμή που αυτός είναι αναγκαίος.Επιπλέον ο μηχανισμός του κάνει έναν θόρυβο που δεν ευχαριστεί τις μέλισσες τις οποίες επιθεωρούμε και αυτή η ενόχληση μεταδίδεται και στις γειτονικές κυψέλες.Τελικά ο μηχανισμός του είναι ευαίσθητος και αυτό το κάνει πολύ ακριβό.
Κατά την γνώμη μου το καπνιστήτι του Bingham είναι το ποιο πρακτικό, και περισσότερο το μικρό μοντέλο.Εφαρμόζει πολύ καλά στο χέρι.Δίνει την δυνατότητα για μια μικρή ή μεγαλύτερη παροχή καπνού όπου αυτή χρειάζεται.Όταν δεν χρησιμοποιείται και στέκεται όρθιο δεν ενοχλεί τις μέλισσες όπως κάνει το καπνιστήρι του Layens,και αυτό χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα καυσίμου χωρίς ωστόσο να σβήνει.
Στο καπνιστήρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρολό από χαρτόνι αμπαλαρίσματος ή ύφασμα από παλιά τσουβάλια(καννάβινα). Αυτός ο ρολός πρέπει να έχει μια διάμετρο ελαφρός μικρότερη από την διάμετρο του καπνιστηριού,έτσι ώστε να μπαίνει εύκολα.Το μήκος του πρέπει να έχει τα δυο τρίτα από το εσωτερικό ύψος του καπνιστηριού,έτσι ώστε να μπορούμε να εισάγουμε έναν νέο ρολό προτού ο προηγούμενος σβήσει.Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε με ένα μόνο άναμμα μια συνεχής παροχή καπνού χωρίς τον φόβο σπινθήρων.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα,πριν βάλουμε ένα νέο ρολό πρέπει να αφαιρέσουμε τον παλιό και αφού τινάξουμε τις στάχτες που έχουν μαζευτεί τον ανατοποθετούμαι μαζί με τον νέο.
'Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή ο ρολός καίγεται πολύ γρήγορα.Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να τον βρέξουμε λίγο και έτσι πετυχαίνουμε να καίγεται ποιο αργά και να μας δίνει περισσότερο καπνό.Φυσικά πρέπει να βάζουμε το στεγνό κομμάτι πρώτο.Όταν το ύφασμα που είναι εμποτισμένο με πρόπολη και καλύπτει την κυψέλη το αντικαθιστούμε,είναι καλή ιδέα εάν τοποθετήσουμε ένα μικρό κομμάτι του μέσα στο ρολό.Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα μικρό κομμάτι πρόπολης.

Βούρτσα

Μια βούρτσα είναι χρήσιμη στον μελισσοκόμο.Τον βοηθά, μαζί με το καπνιστήρι,να οδηγήσει τις μέλισσες ή να τις αφαιρέσει από μια κερήθρα που θέλει να πάρει.
Όποτε είναι δυνατόν η βούρτσα πρέπει να έχει παραδοσιακό σχεδιασμό και να είναι από την καλύτερη ποιότητα, αποκλειστικά από φυσικό μετάξι. Αλλιώς αιχμαλωτίζει τις μέλισσες και τις εκνευρίζει.Η βούρτσα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να μην χρησιμοποιείτε ποτέ όταν είναι υγρή γιατί τότε κολλάει πάνω στις μέλισσες.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η δικιά μου Warre


Σχεδόν εννέα μήνες,χωρίς καμιά προστασία από τις καιρικές συνθήκες, οι κυψέλες που έκανα από φελιζόλ δεν δείχνουν κανένα σημάδι φθοράς.
Δεν είμαι ούτε ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος που κάνει μετατροπές στην κυψέλη Warre, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από προτάσεις.
Αλλά για να δείξει την αξία της κάθε νέα πρόταση θα πρέπει να δοκιμαστεί αν είναι οικονομική, αν αντέχει στον χρόνο και αν κάνει την ζωή του μελισσοκόμου και τις μέλισσας ποιο εύκολη.
Όλα αυτά χρειάζονται υπομονή.

Οι αλλαγές που έκανα και στις οποίες πειραματίζομαι



Περισσότερα στοιχεία πάνω στο θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ


Τέσσερα εκατοστά φελιζόλ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για τους θαλάμους κατά την επιθεωρήσει.


Η δική μου πρόταση που σκοπεύω να την αναλύσω στο μέλλον.


Που παίρνει και συρτάρι από κοντροπλακέ.


Με οδηγό ξυλάκι από σουβλάκι

Συμπέρασμα

Μετά από τόσες αλλαγές νομίζω ότι είμαι ο πλέον ακατάλληλος για να πω για το πως συμπεριφέρονται οι μέλισσες σε μία γνήσια κυψέλη Warre.
Αλλά διαβάζοντας το βιβλίο, που αν και γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια,βρίσκω τεχνικές που περιγράφονται ακόμη και σήμερα σαν νεωτερισμοί, στα σύγχρονα βιβλία της μελισσοκομίας.
Και το ποιο σημαντικό για μένα είναι ότι το βιβλίο του ξεχειλίζει για την αγάπη του προς την μέλισσα.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (55-56)

Αρχικά συμπεράσματα

Η μελισσοκομία είναι βιομηχανία

Η μελισσοκομία μπορεί να είναι επικερδής.Το κέρδος πρέπει να είναι ο σκοπός του μελισσοκόμου.
Και όπως κανένας μελισσοκόμος δεν λέει ότι η μελισσοκομία είναι γι'αυτόν μόνο ένα χόμπι, το ίδιο κανείς δεν λέει ότι την εξασκεί μόνο για το κέρδος.Έχουμε αδελφούς, μην το ξεχνάμε,δυστυχισμένους αδελφούς που δεν έχουν πείρα από αγαθοεργία.Δώσε σε αυτούς ότι η φύση έδωσε σε σένα πλουσιοπάροχα.
Αλλά πως μπορούμε να πάρουμε τα μεγαλύτερα κέρδη από την μελισσοκομία?

Ας μην βασιζόμαστε στους περιορισμούς των εισαγωγών

Το να βασιστούμε στους περιορισμούς των εισαγωγών είναι συχνά μια ψευδαίσθηση,γιατί τα πολιτικά κόμματα είναι ενάντια σε αυτό.Σε κάθε περίπτωση ένας τέτοιος προστατευτισμός είναι συχνά λάθος,γιατί ανεβάζει την τιμή πώλησης και κάνει την διάθεση του προϊόντος ποιο δύσκολη.

Ας δούμε την οικονομία

Οι βιομήχανοι έχουν μια αρχή, παρήγαγε φτηνά για να πουλάς εύκολα.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να υιοθετήσουν αυτήν την αρχή.Θα αποφύγουν την ίδια στιγμή την ενόχληση να πουλούν το μέλι τους με ζημιά και θα κερδίσουν από την μελισσοκομία το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος.
Δεν είναι αδύνατον στο μέλλον η τιμή του μελιού να είναι περίπου ίδια με της ζάχαρης,το οποίο θα κάνει την πώλησή του πολύ ευκολότερη.Είναι ως εκ τούτου βασικό να δοκιμάσουμε να το παράγουμε με τα λιγότερα δυνατόν έξοδα.
Τώρα,ότι έχουμε πει για την κατασκευή της Κυψέλης του Λαού είναι αρκετό για να μας δείξει τα πλεονεκτήματά της σε ότι αφορά την οικονομία.
Θα δούμε αργότερα ότι και οι χειρισμοί της μας κάνουν τόσο οικονομία όσο και κατασκευή της.

Οικονομία δια μέσου της σχεδίασης

Είναι φανερό ότι η Κυψέλη του Λαού είναι τόσο απλή ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί από κάθε ερασιτέχνη που διαθέτει μερικά απλά εργαλεία.Και τα σχέδια μαζί με τις επεξηγήσεις που σας παρέχουμε νομίζω ότι είναι αρκετά.
Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κυψέλες κινητών πλαισίων.Η κατασκευή και μόνο των πλαισίων χρειάζεται χρόνο και προσοχή.Τα πλαίσια πρέπει να είναι πολύ ίσια.Πρέπει να αφήνουν ένα κενό 7,5 χιλ,μεταξύ των πλαισίων και των εσωτερικών τοιχωμάτων της κυψέλης.Όταν αυτό το κενό είναι μικρότερο από 5 χιλ, οι μέλισσες το κλείνουν με πρόπολη.Όταν είναι πάνω από 10 χιλ, οι μέλισσες χτίζουν κερήθρα στο κενό. Σε κάθε περίπτωση τα πλαίσια δεν είναι πλέων κινητά.Σαν χρήση και σαν αιτία διαφοροποίησης της θερμοκρασίας από μια πλευρά στην άλλη, είναι αναγκαίο αυτό το άνοιγμά να είναι ακριβός 7,5 χιλ,μεταξύ των πλαισίων και των τοιχωμάτων.Αυτό είναι δύσκολο να το δημιουργήσεις και να το συντηρείς.

Οικονομία δια μέσου του μεγέθους

Το σχήμα και ο όγκος της Κυψέλης του Λαού εγγυάται την λιγότερη κατανάλωση μελιού και την ίδια στιγμή επιτρέπει στο μελίσσι να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Οικονομία δια μέσου των υγειονομικών ιδιοτήτων

Το σχήμα, ο όγκος και ο εξαερισμός της Κυψέλης του Λαού δίνει στις μέλισσες ένα υγιές περιβάλλον όπου προστατεύονται από υπερβολική προσπάθεια,αδυναμία και αρρώστια, καταστάσεις οι οποίες υποχρεωτικά μειώνουν την παραγωγή μελιού.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (53-55)

Ύφασμα

Την οροφή του επάνω πατώματος την σκεπάζουμε με ένα χοντρό ύφασμα που μπορούμε να το πάρουμε από παλιά καννάβινα τσουβάλια.
Προτιμάμε αυτό το ύφασμα από το ελαιόπανο ή από τις σανίδες.Οι σανίδες είναι αδιαπέραστες από την υγρασία και χρειάζεται δύναμη,και φασαρία, για να τις ξεκολλήσουμε.Και οι μέλισσες θυμώνουν.
Το ελαιόπανο είναι και αυτό αδιαπέραστο και δεν βγαίνει τόσο εύκολα όσο το απλό πανί.
Γιατί, ας μην ξεχνάμε,οτιδήποτε εμείς τοποθετούμε επάνω στην κυψέλη οι μέλισσες το χτίζουν με πρόπολη και το κολλάνε.Γι'αυτό πρέπει να κοιτάμε πάντα για ένα εύκολο τρόπο αφαίρεσης.
Ακόμα, το ύφασμα που προτείνουμε βγαίνει εύκολα.Το πιάνουμε από μια αριστερή γωνιά και το τραβάμε οριζόντια προς τα δεξιά.Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούμε τράνταγμα και ξεσκεπάζουμε μόνο το κομμάτι που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε.
Επιπλέον, το βασικό πλεονέκτημα αυτού του υφάσματος είναι η διαπερατότητα που οι μέλισσες μπορούν να την προσαρμόσουν,αυξήσουν ή μειώσουν,προσθέτοντας ή αφαιρώντας την πρόπολη που αυτές τοποθετούν παντού.Αυτή η πρόπολης επιτρέπει τις ίδιες τις μέλισσες να ρυθμίζουν τον εξαερισμό στην Κυψέλη του Λαού όπως έκαναν στα παλιά κοφίνια.Είναι καλό να ανανεώνουμε αυτά τα πανιά συχνά.Επιπλέον κομμάτια από αυτό το πανί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο καπνιστήρι.

Πάπλωμα

Το πάπλωμα έχει βάθος 100 χιλ, και όχι 50 όπως στις συμβατικές κυψέλες.Το κάτω μέρος καλύπτετε με ένα ύφασμα,aλλά στο επάνω μέρος μένει ανοιχτό.Γεμίζετε με ροκανίδια,άχυρο,τύρφη,ή κάποιο άλλο απορροφητικό υλικό που θα είναι συγχρόνως και κακός αγωγός της θερμοκρασίας.
Το πάπλωμα δεν κλείνεται και έτσι το περιεχόμενό του μπορεί εύκολα να ανανεωθεί,ή μπορούμε να το ανακατεύουμε συχνά για να το κρατάμε στεγνό,γιατί αποφορά την υγρασία από την κυψέλη και έτσι μετατρέπετε σε καλό αγωγό της θερμοκρασίας.
Όταν έχει κανείς αρκετό πριονίδι ή άχυρο μπορεί να το ανανεώνει κάθε χρόνο.Εάν αυτά τα σκορπίσουμε γύρω από την κυψέλη εμποδίζουμε την ανάπτυξη της βλάστησης.

Εξαερισμός

Η υγρασία παράγετε μέσα σε κάθε κυψέλη από τις μέλισσες και από την εξαέρωση του νέκταρος.
Υπάρχει επίσης και μπαγιάτικος αέρας ως αποτέλεσμα της αναπνοής των μελισσών.
Αυτός ο μπαγιάτικος υγρός αέρας είναι ζεστός καθώς βγαίνει από το σύμπλεγμα των μελισσών και έτσι ανεβαίνει στη κορυφή της κυψέλης. Φτάνοντας στην κορυφή αυτός δεν παγώνει γρήγορα γιατί σε αυτό το σημείο η κυψέλη είναι πάντα ζεστή,και γιατί οι τοίχοι από την Κυψέλη του Λαού δεν είναι ποτέ πολύ παγωμένοι λόγο της μικρής απόστασης μεταξύ των τοίχων και της μελισσόσφαιρας.Αυτός ο μπαγιάτικος αέρας θα συνέχιζε να καταλαμβάνει την κορυφή της κυψέλης εάν δεν του επέτρεπε το ύφασμα να περάσει και να απορροφηθεί μέσα στο πάπλωμα.
Αυτή η διαφυγή του μπαγιάτικου αέρα επιτρέπει την εισαγωγή φρέσκου από την είσοδο.Καθώς αυτή η διαφηγή είναι συνεχείς και κάτω από τον έλεγχο των μελισσών,ο φρέσκος αέρας εισέρχετε αργά αλλά σταθερά για να ανανεόσει τον αέρα της κυψέλης χωρίς να κάνει τς μέλισσες να νοιώθουν άβολα.
Σε άλλες κυψέλες αυτός ο εξαερισμός δεν γίνετε με τον ίδιο τρόπο. Ο μπαγιάτικος αέρας γρήγορα σταματά από το ελαιόπανο ή τις σανίδες του καπακιού και συνεχίζει να περιβάλει τις μέλισσες,γιατί σε κυψέλες μεγαλύτερες από την Κυψέλη του Λαού η μελισσόσφαιρα σχηματίζετε ποιο κοντά στην κορυφή.
Αυτός ο μπαγιάτικος αέρας επεκτείνετε έως τα τοιχώματα όπου και συμπυκνώνετε καθώς εφάπτονται γιατί αυτοί οι τοίχοι είναι μακρύτερα από την μελσσόσφαιρα και ως εκ τούτου ψυχρότεροι.
Έχοντας συμπυκνωθεί,ο υγρός αέρας περνά προς τα κάτω στους τοίχους και στα ακριανά πλαίσια όπου σχηματίζει υγρασία και μούχλα.
Όσο μεγάλη και να είναι η είσοδος φρέσκος αέρας δεν εισέρχεται γιατί ο μπαγιάτικος είναι δύσκολο να διαφύγει.Ο εξαερισμός σε αυτές τις κυψέλες είναι ανεπαρκής ή και απών.

Εικόνα σελ, 54

Λεζάντα

Λεπτομέρειες εισόδου, P – 6 x 6 mm τρύπα. O – 70 x 7.5 mm τρύπα


Κάποια εποχή είδα μερικούς να συμβουλεύουν την δημιουργία ανοιγμάτων αρκετών εκατοστών στα καπάκια.Αυτός στα σίγουρα είναι ένας ριζοσπαστικός τρόπος για να αποφύγουμε τα μουχλιασμένα πλαίσια και τοίχους,και κάποιος αναρωτιέται πως μπορούν μελισσοκόμοι να δίνουν τέτοιες συμβουλές.Αυτά τα ανοίγματα είναι πολύ μεγάλα για να μπορέσουν οι μέλισσες να τα κλείσουν.Και επιπλέον τους συμβουλεύουν να εμποδίσουν τις μέλισσες στο να τα κλείσουν.Οι μέλισσες δεν μπορούν πλέον να κοντρολάρουν την διαφυγή του αέρα από αυτά τα ανοίγματα.Και έτσι υπάρχει ένα συνεχές ρεύμα αέρος δια μέσου της κυψέλης το καταχείμωνο.

Είσοδος

Η είσοδος της Κυψέλης του Λαού είναι πολύ απλή.Μπορεί να κοπεί από ένα άδειο κονσερβοκούτι.Η είσοδος της κυψέλης μπορεί εύκολα να μικρύνει χωρίς να συνθλίψουμε τις μέλισσες και δίνοντάς τους το απαιτούμενο άνοιγμα,70 Χ 7,5 χιλ,ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο των ποντικών,ή 6 Χ 6 χιλ, που επιτρέπει το πέρασμα μόνο μιας μέλισσας την φορά για να αποτρέψουμε την λεηλασία.

Κερηθροφορείς.(Top-bars)

Οι κερηθροφορείς έχουν πλάτος 24 χιλ. Προτιμάμε να τους δώσουμε πάχος 9 χιλ, ώστε να μην προεξέχουν ποτέ από την εγκοπή των 10 χιλ, όπου πατάνε.
Επιπλέον είναι προτιμότερο οι κερηθροφορείς να μην λειανθούν από κάτω ώστε να διευκολύνουν το κόλλημα της κερήθρας.Από την άλλη μεριά οι υπόλοιπες τρεις πλευρές θα πρέπει να λειανθούν καλά για να μπορούμε να τις καθαρίζουμε εύκολα.Θα ήταν καλύτερο εάν τις πασαλείβαμε με βαζελίνη ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική τοποθέτηση πρόπολης.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΑΧΧΧΧΧΧΧ


Χριστούγεννα, μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης,μια ευκαιρία να βρούμε χρόνο και να την εορτάσουμε μαζί με την οικογένεια, παιδιά, γυναίκα, συγγενείς.
Όλοι μαζί ευτυχισμένοι,και εγώ εκεί ανάμεσά τους με ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπο, περίμενα την ευκαιρία να κλέψω λίγο χρόνο για να πεταχτώ μέχρι τον υπολογιστή σαν κλέφτης και να βρεθώ με την Κούλα.
Πριν από λίγο εδώ μπροστά στο φωτισμένο παράθυρο της οθόνης βρήκα την Κούλα στην Ιαπωνία!!!
Τα λόγια είναι φτωχά, βρείτε μια δικαιολογία κλείστε το τηλέφωνο και πατήστε εδώ

Καλή χρονιά.