Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (51-53)

Το σώμα της κυψέλης


Εάν μια μικρή γονοφωλιά είναι αρκετή για τον Χειμώνα και για νωρίς την Άνοιξη,το Καλοκαίρι αυτές θέλουν μια μεγαλύτερη κυψέλη που θα περιέχει την γονοφωλιά και επιπλέον θαλάμους, ένα ή περισσότερους.Για την Κυψέλη του Λαού θεωρούμε τον ένα επιπλέον θάλαμο σαν το λιγότερο.Είχαμε μελίσσια που γέμιζαν εφτά θαλάμους.
Ο αριθμός των θαλάμων που είναι αναγκαίος εξαρτάτε από την νεκταροέκκριση της περιοχής και από την γονιμότητα κάθε βασίλισσας.Είναι ως εκ τούτου σοφό να έχει κάποιος στην διάθεση του αρκετούς συμπληρωματικούς θαλάμους, και ιδιαίτερα στα μικρά μελισσοκομεία.Στα μεγάλα υπάρχουν πάντα μερικές κενές κυψέλες από τις οποίες οι θάλαμοι είναι διαθέσιμοι.
Η Κυψέλη του Λαού, είναι μια μικρή κυψέλη για τον Χειμώνα, αλλά το Καλοκαίρι μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη όσο η μεγαλύτερη από τις κυψέλες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι θάλαμοι μπαίνουν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς κάποιον μηχανισμό κλειδώματος.Μπορούν να κλειδωθούν με το πάτωμα ή μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδετήρες ή με δύο καρφιά δεμένα με απλό σύρμα, σε δυο -τρις πλευρές, εμποδίζοντας το παίξιμο της κυψέλης.Αυτά τα μέτρα είναι άχρηστα,γιατί το βάρος των θαλάμων δεν επιτρέπει στον αέρα να τους κουνήσει. Και επιπλέον οι μέλισσες τους κολλάνε με πρόπολη.

Οι τοίχοι

Το ποιο υγιεινό τοίχωμα ήταν αυτό των παλιών κοφινιών,από άχυρο ή λυγαριά πασαλειμμένα με κοπριά.Αυτό το τοίχωμα ήταν ζεστό τον Χειμώνα,δροσερό το Καλοκαίρι και διαπερατό όλες τις εποχές.Δεν κρατούσε την υγρασία μέσα.Άμβλυνε τις διαφορές της θερμοκρασίας.Στην πράξη,επιδή μας βολεύει η ομοιομορφία του τετράγωνου σχήματος, προτιμάμε το ξύλο.Το ξύλο χρειάζεται λιγότερη παρακολούθηση και συντήρηση.Καθώς τα έντομα κρύβονται μέσα στο άχυρο και τα τρωκτικά το τρυπούν ευκολότερα.
Το ξύλο έχει μεγαλύτερες αντοχές στα έντομα,τα τρωκτικά και στον κακό καιρό.Και επιπλέον ένα χεράκι λαδομπογιά μπορεί να περαστεί εξωτερικά εύκολα χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε τις μέλισσες.
Και έτσι καταλήξαμε σε ξύλινους τοίχους με 24 χιλ, πάχος.
Ένα πάχος 20 χιλ, είναι αρκετό.Αλλά ένα πάχος 24 χιλ, είναι προτιμότερο, βλέποντας το από την μεριά της αντοχής.Υπάρχει λιγότερο παίξιμο σε ένα ξύλο με αυτό το πάχος.Επιπλέον σε αυτές τις κυψέλες οι μέλισσες βγαίνουν ενωρίτερα το πρωί γιατί αισθάνονται ποιο εύκολα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Παχύτεροι τοίχοι αυξάνουν το βάρος και το κόστος.
Οι διπλοί τοίχοι έχουν τα ίδια μειονεκτήματα.Επιπλέον είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρήσουμε τον αέρα που βρίσκετε μέσα στην κυψέλη και ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούσε σαν μονωτικό και θα μας ήταν χρήσιμος.
Τα μονοτικά υλικά που μπορούμε να βάλουμε μεταξύ δυο σανίδων δεν μένουν για πολύ καιρό έτσι, μερικές φορές απορροφούν υγρασία και παύουν να είναι μονωτικά.
Επιπλέον οι μονωτικοί τοίχοι δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους.Την Άνοιξη καθυστερούν την έξοδο των συλλεκτριών.Τον Χειμώνα δεν μας κάνουν οικονομία στις προμήθειες.Τουναντίον οι μέλισσες καταναλώνουν λιγότερα όταν είναι ναρκωμένες από το κρύο από το όταν είναι ξύπνιες.
Βέβαια όταν είναι χιονισμένα,μια ηλιαχτίδα κάνει μερικές μέλισσες να βγούνε έξω σε κυψέλες με λεπτά τοιχώματα από ότι με χοντρά.Μερικές κάθονται πάνω στο χιόνι ή στην σανίδα προσγειώσεως και πεθαίνουν εκεί.Το σύμπλεγμα από αρκετές χιλιάδες μέλισσες δεν μειώνεται αισθητά.Επιπλέον,αυτές οι μέλισσες που δεν επιστρέφουν ίσως να είναι αδύναμες άρρωστες ή ηλικιωμένες.
Σίγουρα εάν το λεπτό τοίχωμα των κυψελών είναι περισσότερο ευαίσθητο στη εξωτερική θερμοκρασία την ημέρα,το ίδιο ευαίσθητο είναι και στο κρύο της νύχτας.Αλλά το βράδυ η παρουσία των μελισσών αντισταθμίζει την απουσία της θερμότητας.
Και ας μην ξεχνούμε ότι η άνεση αδυνατίζει το μελίσσι,το οποίο πρέπει να αγωνίζεται, όπως ο Pourrat είπε στις αντίξοες συνθήκες της ζωής.
Θεωρητικά το άσπρο ξύλο είναι το ποιο κατάλληλο. Δυστυχώς υπάρχει πολύ παίξιμο σε αυτό.Στην πράξη προτιμάμε το έλατο (Abies alba).
Μερικοί προτιμούν να κατασκευάζουν την κυψέλη με μισό αρμό,(half-jointed).Εμείς προτιμούμε πρόσωπο με πρόσωπο,(butt-jointed).Είναι ποιο οικονομικό και δεν χρειάζεται ιδικά εργαλεία.Εάν χρησιμοποιήσουμε καρφιά 60 με 70 χιλ, μάκρος και το ξύλο είναι στεγνό η ένωση θα είναι ικανοποιητική.
Σε κάθε περίπτωση προτιμάμε το ξύλο να είναι πλαναρισμένο μέσα έξω, ίσιο και λείο. Αλλιώς μαζεύετε η βροχή στα ανώμαλα σημεία καθώς και το καθάρισμα του εσωτερικού χώρου θα είναι ποιο δύσκολο.

Η σκεπή

Η σκεπή της Κυψέλης του Λαού συναρμολογείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχει ένα μεγάλο κενό στην κορυφή.Ο αέρας κυκλοφορεί γρήγορα και ελεύθερα σε αυτό το κενό.Επιπλέον το κενό είναι αρκετά μεγάλο για να μην μπορέσουν οι αράχνες να σταματήσουν την κυκλοφορία του αέρα.
Είναι κάτω από αυτό το είδος της σκεπής που εγώ παρατήρησα μαι ποιο εξισορροπημένη διακύμανση της θερμοκρασίας,ακόμη και εάν ήταν εκτεθειμένη στον ήλιο.
Στο μέτωπο του πολέμου,είχα την ευκαιρία να δω στρατιωτικά καταλύματα ελαφράς κατασκευής.Η σκεπή τους σχηματιζόταν επίσης από δύο σανίδες ή δυο αλληλεπικαλυπτόμενες λαμαρίνες.Ένας αξιωματικός που είχε ζήσει για καιρό σε αυτά τα καταλύματα μου είπε ότι και οι στρατιωτικές σκηνές κατασκευάζονται με την ίδια λογική για την καταπολέμηση της ζέστας του ήλιου.
Το σχέδιο της σκεπής μας είναι καλά κατασκευασμένο, σύμφωνα με τους κανόνες που μας δίδαξε ή πείρα.
Οι σκεπές συχνά καλύπτονται από ασφαλτόπανα.Αλλά εγώ δεν τα προτιμώ.Είναι δαπανηρά. Επιπλέον, τα ασφαλτόπανα συχνά παγιδεύουν υγρασία η οποία δεν φαίνεται,με αποτέλεσμα το σάπισμα του ξύλου το οποίο προστατεύουν.
Δεν μου αρέσει και η λαμαρίνα.Σε βροχερό καιρό ή με χαλάζι κάνουν έναν θόρυβο αρκετά δυνατό για να ενοχλήσουν το μελίσσι.Επιπλέον επιτρέπουν την διέλευση της ζέστης του ήλιου.
Προτιμώ το βαμμένο ξύλο.Μια σανίδα βαμμένη, κρατά για πολύ καιρό χωρίς να έχει τα μειονεκτήματα του ασφαλτόπανου και της λαμαρίνας.Και επιπροσθέτως προτιμώ άσπρη μπογιά η οποία αντανακλά την ζέστη.Η κρεοζίνη που είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο συντηρητικό για το ξύλο,είναι ακατάλληλη για την μυρωδιά της και το χρώμα της.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (50-51)

Κερήθρες

Οι κερήθρες μπορεί να είναι κινητές ή σταθερές. Αναφέρονται ως κινητές όταν περικλείονται από ένα ξύλινο πλαίσιο, όπως στις μοντέρνες κυψέλες.Αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές παραμένουν κινητές όταν καθαρίζονται κάθε χρόνο.
Οι κερήθρες περιγράφονται σαν σταθερές όταν δεν περικλείονται από ένα ξύλινο πλαίσιο, και οι μέλισσες τις στερεώνουν κατευθείαν στα τοιχώματα της κυψέλης.Αλλά επειδή αυτές στερεώνονται με κερί, στην πραγματικότητα είναι ποιο κινητές από τα πλαίσια που έχουν αφεθεί ακαθάριστα και έχουν σταθεροποιηθεί με πρόπολη.
Εμείς προτιμούμε την σταθερή κερήθρα για διάφορους λόγους.Πρώτον,τα πλαίσια κοστίζουν, και όπως έχουμε ήδη πει συχνά είναι άχρηστα.Επί πλέον τα πλαίσια μεγαλώνουν τον όγκο της γονοφωλιάς. Προηγουμένως εμείς παρουσιάσαμε δυο εκδοχές της Κυψέλης του Λαού,μια με σταθερή κερήθρα και μια χωρίς.Και οι δυο είχαν τον ίδιο αριθμό τετραγωνικών δεκατόμετρων από κερήθρα.Αλλά αυτή με τα πλαίσια είχε όγκο 44 λίτρα,ενώ αυτή με την σταθερή κερήθρα είχε 36 λίτρα,διότι τα πλαίσια μεγάλωναν τον όγκο.Και έχουμε αναφέρει ότι μεγάλες γονοφωλιές κάνουν κακό και στις μέλισσες και στους μελισσοκόμους.Σε κυψέλες πλαισίων είχαμε Χειμερινή κατανάλωση 3 κιλά περισσότερο από ότι σε αυτές με σταθερή κερήθρα.
Οι κερήθρες, μέσα στα πλαίσια,μπορεί να διαφέρουν στο σχήμα.Αυτές μπορεί να είναι ρηχές όπως στην κυψέλη Dadant,ή βαθιές, όπως στην Layens,ή τετράγωνες όπως στην Voirnot.
Σε πολλά κοφίνια, όπου οι μέλισσες ζούσαν για αιώνες,συχνά βρίσκουμε κερήθρες με φάρδος 300 χιλ, και βάθος που παίζει από 600 έως 800 χιλ.Το πλαίσιο Layens και το βαθύ πλαίσιο της Congrès μας έδωσαν καλά αποτελέσματα.Αυτά είχαν ένα φάρδος 310 και 300 χιλ.Επιπλέον ένα φάρδος των 300 χιλ, μας επιτρέπει να δώσουμε στον γονοθάλαμο τετράγωνο σχήμα.Και το τετράγωνο σχήμα,μετά από το κυκλικό,είναι αυτό που επιτρέπει την καλύτερη διανομή της θερμοκρασίας.Αυτό το φάρδος επίσης μας επιτρέπει να δώσουμε στην κυψέλη ένα επίμηκες σχήμα,(κάθετα)όπως η σφαίρα που σχηματίζουν οι μέλισσες.Αυτό το σχήμα δίνει την δυνατότητα στις μέλισσες να αποθηκεύσουν το μέλι στην κορυφή της κυψέλης και αυτές να εγκατασταθούν κάτω από το μέλι,επιτρέποντας τες να τοποθετήσουν την κεφαλή του συμπλέγματος τους στις προμήθειες μελιού,ακριβός όπως τοποθετούμε το κεφάλι μας μέσα στο καπέλο.Αυτή είναι η καλύτερη διευθέτηση για τον Χειμώνα.
Στο Χειμερινό σύμπλεγμα των μελισσών,υπάρχει πραγματικά ζωή στην κορηφή και στο κέντρο,γιατί μόνο εκεί υπάρχει αρκετή ζεστασιά.Στην περιφέρεια του συμπλέγματος οι μέλισσες είναι ναρκωμένες,σαν μισοπεθαμένες.
Όλες οι μέλισσες, είναι αλήθεια,περνούν με την σειρά τους από το κέντρο του συμπλέγματος για να ζεσταθούν και να φάνε.Αλλά αυτές δεν έχουν αρκετή δύναμη για να αφήσουν το σύμπλεγμα.Αυτό μας εξηγεί γιατί οι μέλισσες σε φαρδιά και ρηχά πλαίσια μπορεί να πεθάνουν από την πείνα δίπλα σε αφθονία τροφών.Κατά την διάρκεια μιας ψυχρής περιόδου,αυτές δεν μπορούν εύκολα να κινηθούν οριζόντια,είτε από το ένα πλαίσιο στο άλλο,ή και ακόμη στο ίδιο πλαίσιο.Αλλά από την άλλη αυτές μετακινούνται εύκολα κάθετα, από το πάτο στην κορυφή,καθώς αυτό τις φέρνει προς στην ζεστασιά η οποία είναι μεγαλύτερη στην κορυφή της κυψέλης.
Ο Abbé Voirnot δεν κατάφερε να βελτίωση το πλαίσιο Dadant.Αυτός κατέληξε σε ένα τετράγωνο πλαίσιο των 330 χιλ, γιατί έδωσε υπερβολική σημασία στο κυβικό σχήμα της γονοφωλιάς.
Το εξωτερικό κυβικό σχήμα της κυψέλης θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε, γιατί με τον ίδιο όγκο μας δίνει μικρότερη εξωτερική επιφάνεια (εκτός της σφαίρας),και έχει ως αποτέλεσμα τις μικρότερες θερμικές απώλειες.
Αλλά η απώλεια είναι λιγοστή στο εσωτερικό της κυψέλης.Στον γονοθάλαμο,αυτό που έχει ενδιαφέρον να υπολογίσουμε πάνω από όλα, είναι η θερμοκρασία που περικλείετε.Τώρα η θερμοκρασία παρουσιάζεται εκεί σε στρώσεις,η μια πάνω από την άλλη,με την ποιο ζεστή στρώση να είναι στο κέντρο.Και όσο αυτές οι στρώσεις είναι προς το κέντρο τόσο και ποιο μικρή επιφάνεια έχουν,έτσι οι μέλισσες ζεσταίνονται καλύτερα όσο τα πλαίσια δεν είναι τόσο φαρδιά.
Τα βαθιά πλαίσια είναι καλύτερα όχι μόνο για τον Χειμώνα αλλά και για την Άνοιξη.Όταν το σμήνος επιμηκύνει την γονοφωλιά κατά ένα εκατοστό,πρέπει να ζεστάνει αυτό το εκατοστό σε όλη την επιφάνεια που βρίσκετε από πάνω.Έχει να ζεστάνει 2000 κυβικά εκατοστά στην κυψέλη Dadant, ενώ για την Κυψέλη του Λαού μόνο 900.Και αυτός είναι ο λόγος που εγώ υιοθέτησα για φάρδος κερήθρας τα 300 χιλ, και για βάθος δυο των 200 χιλ.Αυτά τα δυο βάθη το ένα επάνω στο άλλο έχει το πλεονέκτημα του μονού βάθους των 400 χιλ.Αυτή η διευθέτηση μας δίνει ένα διάστημα 13 χιλ, μεταξύ των κουτιών.Αυτά τα 13 χιλ, περιλαμβάνουν το πάχος των 9 χιλ, του κερηθροφορέα και 4 χιλ, κενό που αφήνουν οι μέλισσες στο κάτω μέρος της κερήθρας,και το οποίο αντιπροσωπεύει το πάχος του σώματος της μέλισσας,γιατί η μέλισσα δουλεύοντας με το κάτω μέρος του σώματος της στον αέρα δεν μπορεί να επιμηκύνει την κερήθρα και στο μέρος που βρίσκετε το σώμα της.
Αυτό το κενό βολεύει τις μέλισσες και τον Χειμώνα καθώς τις διευκολύνει να επικοινωνούν μέσα στο σύμπλεγμα.Εάν το κενό δεν υπήρχε οι ίδιες οι μέλισσες θα άνοιγαν τρύπες κατά μήκος της κερήθρας όπως κάνουν και στα πλαίσια των άλλων κυψελών.
Ωστόσο, θεωρώ το κενό σαν ελάττωμα, γιατί οι μέλισσες έχουν να το ζεστάνουν σχεδόν σπάταλα την Άνοιξη. Είναι μόνο ένα λάθος, και επιπλέον μικρό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που έχουμε από αυτόν τον διακανονισμό,και ακόμη μικρότερο λάθος από αυτά των μοντέρνων κυψελών όπου οι μέλισσες έχουν να θερμάνουν χωρίς λόγο πολύ μεγαλύτερα κενά.
Ωστόσο για να αποφύγω δυσκολίες για τον μελισσοκόμο την στιγμή που τακτοποιεί τα εργαλεία του, καθώς επίσης και για να αποφύγω τα επιπλέον κενά για τις μέλισσες, στον γονοθάλαμο,υιοθέτησα κερήθρα των 200 χιλ και όχι ποιο ρηχή, όπως κατά κανόνα γίνεται στις σύγχρονες κυψέλες με τους ρηχούς μελιτοθαλάμους.
Εάν η βαθιά κυψέλη έχει προτερήματα τον Χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη,ίσως μας παρουσιάσει μερικά μειονεκτήματα κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού.Εάν υπάρχουν υπολείμματα μελιού από κάποια μικρή ποσότητα νέκταρος που μάζεψαν στην κυψέλη ίσως να έχουν δημιουργήσει μια λωρίδα από μέλι στην κορυφή του πλαισίου.Αλλά καθώς στις μέλισσες δεν αρέσει να περνούν πάνω από το αποθηκευμένο μέλι,αυτές ανεβαίνουν πολύ δύσκολα στους μελιτοθαλάμους και πολύ συχνά προτιμούν να σμηνουργίσουν.Γι'αυτόν το λόγο αυτές προτιμούν να ανέβουν σε μελιτοθαλάμους με ρηχά πλαίσια.
Στην Κυψέλη του Λαού έχουμε τα πλεονεκτήματα της βαθιάς κερήθρας χωρίς τα μειονεκτήματα,γιατί η διεύρυση γίνετε προς τα κάτω.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (48-50)

Το πάτωμα

Το πάτωμα είναι για να κλίνει το κάτω μέρος της κυψέλης, ενώ την ίδια στιγμή να επιτρέπει το πέρασμα των μελισσών και του φρέσκου αέρα.
Τι είδος ξύλου πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή του πατώματος?Όσο ποιο χονδρό είναι τόσο περισσότερο θα αντέξει. Ωστόσο εάν είναι πολύ χονδρό θα είναι και βαρύτερο,από την άλλη εάν είναι πολύ λεπτό δεν θα αντέξει για πολύ στον κακό καιρό και στα χτυπήματα.
Ένα πάχος μεταξύ 15 και 20 χιλ,είναι καλό και ικανοποιητικό, και θα είναι καλύτερο εάν το ενισχύσουμε με κανδρονάκια από κάτω.
Πως θα είναι η είσοδος της κυψέλης? Μερικοί έχουν δώσει ένα μήκος όσο και το μήκος της κυψέλης και ένα ύψος μεταξύ 10 και 20 χιλ.Έχω την γνώμη ότι ένα τέτοιο μήκος που μερικές φορές υπερβαίνει τα 400 χιλ, είναι σίγουρα επιζήμιο. Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού ο πληθυσμός μπορεί να λιγοστέψει και να μην μπορεί να υπερασπιστεί μια τόσο μεγάλη είσοδο.Οι υποστηρικτές της μεγάλης εισόδου λένε ότι έχουν την δυνατότητα να την μικρύνουν όταν παρουσιαστεί η ανάγκη.Αλλά ίσως ξεχάσουν να την επιθεωρήσουν.Σε κάθε περίπτωση είναι επιπλέον εργασία την οποία εμείς δεν επιθυμούμε.Δεν είναι χωρίς λόγο το ότι εμείς δώσαμε στην είσοδο της Κυψέλης του Λαού τις παρακάτω διαστάσεις. 120 Χ 15 χιλ.Πρέπει να σημειώσουμε ότι προτιμάμε μια είσοδο με διαστάσεις 200 Χ 10 χιλ, το οποίο μας δίνει περίπου το ίδιο άνοιγμα.Αλλά με μια είσοδο 120 Χ 15 χιλ,οι μέλισσες έχουν μικρότερη απόσταση να καλύψουν,και έτσι ένα αδύνατο σμήνος θα υπερασπίζεται την φωλιά του ποιο εύκολα.
Φυσικά τον Χειμώνα μικραίνουμε την είσοδο ακόμη περισσότερο, με μια μεταλλική λάμα που αφήνει άνοιγμα 70 Χ 7,5 χιλ, και έτσι αποτρέπει την είσοδο τρωκτικών.Επίσης τον Χειμώνα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κίνηση από μέλισσες.Αυτό το άνοιγμα είναι περισσότερο για να εξαερίζετε η κυψέλη.
Επιπλέον η είσοδος των 120 Χ 15 χιλ, είναι αρκετή ώστε να επιτρέπει την διέλευση των μελισσών ακόμη και από ένα μεγάλο σμήνος.Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό είναι αρκετό να παρακολουθήσουμε την κίνηση της εισόδου κατά την διάρκεια της νεκταροέκκρισης.Το άνοιγμα είναι επίσης αρκετό για τον εξαερισμό της κυψέλης,πέρασμα για φρέσκο αέρα ο οποίος αντικαθιστά τον ελαφρότερο που διαφεύγει από τα ανοίγματα της οροφής.Μην ξεχνάς ότι ακόμη και το Καλοκαίρι η κυψέλη περιέχει 30 με 35 λίτρα αέρα.Για να δώσεις πρόσβαση σε ένα τέτοιον όγκο αέρος, δεν είναι ανάγκη να δώσεις ένα μεγάλο άνοιγμα, τουναντίον αυτός ο όγκος αέρος δεν πρέπει να αντικαθιστάτε χωρίς αιτία.Αυτό θα το ξανασυζητήσουμε αργότερα με τίτλο "Εξαερισμός".
Γιατί τότε να αφήνουμε ανοίγματα στο πάτωμα καλυμμένα με πλέγμα,ή ανοίγματα στην απέναντι πλευρά της εισόδου?Όλα αυτά τα ανοίγματα δυσκολεύουν την κατασκευή και αυξάνουν το κόστος της.
Αυτά είναι άχρηστα, γιατί η είσοδος που περιέγραψα προηγουμένως είναι αρκετή για τον εξαερισμό της κυψέλης.Επιπλέον αυτά είναι και επιζήμια.
Ένα άνοιγμα, στην αντίθετη πλευρά της εισόδου, κάνει το έργο της υπεράσπισης δυσκολότερο.Αυτό ίσως και να δημιουργήσει ένα ρεύμα αέρα το οποίο κατά την διάρκεια του Χειμώνα να αποσπάσει μέλισσες από το σύμπλεγμα και να βρουν έναν σίγουρο θάνατο πάνω στο κρύο πάτωμα.
Ένα άνοιγμα στο πάτωμα είναι πάντα ένα μέρος όπου μαζεύονται κομματάκια από κερί και διάφορα σκουπίδια της κυψέλης, ένα σίγουρο μέρος για να βρουν καταφύγιο διάφορα έντομα και πάνω από όλα ο κηρόσκορος.Τέτοια ανοίγματα επιτρέπουν την υγρασία να ανέβει πόιο εύκολα από το έδαφος στην κυψέλη.
Όταν εξετάζουμε διάφορους τύπους από κυψέλες βλέπουμε ότι το πάτωμα στερεώνεται στην κυψέλη με διαφορετικούς τρόπους.
Τα πατώματα είναι πάντα δύσκολα να καθαριστούν ακόμη και σε κυψέλες που ισχυρίζονται ότι είναι αυτόματες.
Για την Κυψέλη του Λαού εμείς προτιμάμε το πάτωμα του οποίου την περιγραφή σας έχουμε δώσει.
Το σώμα της κυψέλης περιέχει δυο ευκόλως ελισσόμενα κουτιά, που χωρίς να τα ξεσκεπάσουμε μπορούμε να τα αποσπάσουμε από το πάτωμα και τοποθετώντας τα δίπλα, πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη βάση,να ασχοληθούμε με το καθάρισμα του πατώματος,την οριζοντίωση και τον καθαρισμό της βλάστησης.κάτω από αυτό.
Τα δυο κουτιά μετά από αυτές τις εργασίες ξανατοποθετούνται πάνω στο πάτωμα χωρίς το φόβο τις συμπίεσης των μελισσών και του κρυώματος της γονοφωλιάς.

Ο θάλαμος του γόνου

Ο θάλαμος του γόνου σε μια κυψέλη είναι αυτός που περιέχει την γονοφωλιά και τις Χειμερινές προμήθειες. Εδώ ο θάλαμος της γονοφωλιάς αποτελείται από δυο κουτιά.
Είναι βασικό να εξετάσουμε καταρχήν τον όγκο της γονοφωλιάς, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις προμήθειες, γιατί οι μέλισσες δεν τρώναι μόνο για να τραφούν αλλά και για να ζεσταθούν.Ο όγκος της γονοφωλιάς παίζει μεταξύ των 36 λίτρων για την Κυψέλη του Λαού και τα 55 λίτρα για την κυψέλη Dadant.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέλισσες καταναλώνουν περισσότερες τροφές στους μεγαλύτερους γονοθαλάμους από ότι στους μικρότερους.Ακόμη τολμώ να πω ότι η διαφορά είναι μεταξύ 3 και 5 κιλών. Και αυτό σε κάθε χρόνια.Για τον μελισσοκόμο είναι μια απώλεια η οποία σύντομα διπλασιάζει το κόστος της κυψέλης.
Μια μεγάλη κυψέλη έχει το μειονέκτημα να κρατά τις μέλισσες μέσα κατά τις πρώτες καλές ημέρες,τότε που θα μπορούσαν να συλλέξουν πολύ γύρη και λίγο νέκταρ.Και έτσι οι μεγάλες κυψέλες δεν δημιουργούν μεγάλα μελίσσια,αυτές επενεργούν αρνητικά στην γονιμότητα της βασίλισσας καθυστερώντας την γέννα.
Χωρίσματα θα μπορούσαν φυσικά να τοποθετηθούν στις μεγάλες κυψέλες ώστε να μικρύνουν τον όγκο τους.Αλλά αυτά τα χωρίσματα είναι άβολα για διαφόρους λόγους.
Τον Φθινόπωρο αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη διανομή των Χειμερινών προμηθειών.Εάν δεν εφαρμόζουν καλά είναι άχρηστα, αν εφαρμόζουν καλά τότε οι μέλισσες τα κολλάνε με πρόπολη και χρειάζεται μεγάλη ανακατωσούρα κάθε φορά που θέλουμε να τα ξεκολλήσουμε.Και εδώ οι μέλισσες ανταποδίδουν την ενόχληση με τσιμπήματα.Επιπλέον όλη αυτή η εργασία σπαταλά τον χρόνο του μελισσοκόμου και κρυώνει τον γόνο,ένας παραπάνω λόγος για την ενόχληση των μελισσών.
Το μέγεθος του γονοθαλάμου θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι επαρκής.Θα πρέπει να έχει χώρο για την αποθήκευση του μελιού που χρειάζεται ένα μελίσσι για τον Χειμώνα,χώρο για τις μέλισσες κάτω από το μέλι, και κελιά για την γέννα της βασίλισσας την Άνοιξη.
Αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι ανάγκες των σμηνών κατά τον Χειμώνα και τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης είναι αισθητά όμοιες σε όλες τις κυψέλες,γιατί τα σμήνη διαφέρουν πολύ λίγο στο μέγεθος.Η διάμετρος του συμπλέγματος δύσκολα διαφέρει περισσότερο από δυο εκατοστά από την μια κυψέλη στην άλλη.
Και ο Abbé Voirnot,που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα περισσότερο, συμπέρανε ότι 100 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρα, είναι αρκετά για τον Χειμώνα και τις αρχές της Άνοιξης.
Ο Dr. Duvauchelle, ο πρώτος μας μέντορας στην τέχνη της μελισσοκομίας, πίστευε ότι οι μικρές κυψέλες ήταν καλύτερες, έχοντας κατασκευάσει μια κυψέλη 280 Χ 360 χιλ, με 80 τετραγωνικά δεκάτομετρα από κερήθρα.Αργότερα αυτός μεγάλωσε την κυψέλη του και τις έδωσε 9 πλαίσια των 300 Χ 400 χιλ, με 96 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρα.Αυτό έδειχνε την αποδοχή του στα συμπεράσματα του Abbé Voirnot.Και εμείς έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι δυο μεγάλοι δάσκαλοι ήταν σωστοί σε αυτό το σημείο.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (46-48)

Συζήτηση για την Κυψέλη του Λαού

Τα πόδια

Υπάρχει αιτία για να εξετάσουμε το ύψος και το σχήμα των ποδιών.Και τα δύο είναι σημαντικά.
Πρώτα το ύψος.Οι μελισσοκόμοι κάνουν συχνά τις βάσεις των κυψελών τους ψηλές.Σε όλους αρέσει να αισθάνονται άνετα. Προτιμούν να μην σκύβουν.Αλλά εκτιμώ ότι οι κυψέλες δεν χρειάζεται να ανοίγονται συχνά,πολύ λιγότερο από ότι πιστεύουμε.
Σαν αποτέλεσμα,είναι πολύ μικρότερη η θυσία που ζητώ από τους αναγνώστες μου,και αυτό για κάποιο σημαντικό λόγο,όταν τους συμβουλεύω να τοποθετούν τις κυψέλες τους 100 με 150 χιλ, ψηλότερα από το έδαφος,Τοποθετημένες σε υπερυψωμένες βάσεις, υποφέρουν από διαφορά θερμοκρασίας και ριπές του αέρα.
Επιπλέον, αγοράζοντας ή κάνοντας τέτοιες βάσεις αυξάνουμε το κόστος κατασκευής.Έχω δει τέτοιες βάσεις να γίνονται από ξυλεία τις οποίας η ποσότητα θα ήταν αρκετή για την κατασκευή μιας κυψέλης με διπλά τοιχώματα.
Γνωρίζω ότι κάποιος μπορεί να γλυτώσει χρήματα χρησιμοποιώντας δυο ελαφριά ξύλινα δοκάρια ή μεταλλικούς σωλήνες, τοποθετημένα πάνω σε τούβλα,όπου μπορεί να τοποθετήσει μια σειρά από κυψέλες κολλημένες η μια δίπλα στην άλλη.Οι κυψέλες πρέπει να τοποθετούνται στην απόσταση των 750 χιλ. μεταξύ κέντρων,η μια από την άλλη. Δυστυχώς αυτό δεν είναι βολικό για σκεπασμένα μελισσοκομεία.Μόλις αγγίξουμε μια κυψέλη οι άλλες το αντιλαμβάνονται και αρχίζουν το βουητό.Και έτσι υπάρχει σε κάθε άνοιγμα μία πρόωρη κατανάλωση μελιού, που σε μερικές περιπτώσεις ενεργοποιεί την λεηλασία και θυμώνει τις μέλισσες.
Όταν τοποθετούμε τις κυψέλες ψηλά είναι επίσης μια αιτία για μια μεγάλη απώλεια από συλλέκτριες.Δεν είναι σπάνιο, αυτές οι άξιες εργάτριες γυρνώντας βαριά φορτωμένες, να χάσουν την είσοδο τις κυψέλης και να πέσουν στο έδαφος.Τότε σκαρφαλώνουν πολύ δύσκολα σε μια υπερυψωμένη κυψέλη.
Κάποιος μπορεί φυσικά για να τις διευκολύνει να βάλει ένα φαρδύ μαδέρι από την είσοδο μέχρι το έδαφος.Είναι ένα επιπλέον έξοδο και δεν προστατεύει τις μέλισσες από το να πέσουν από τα πλάγια.
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπερυψώνοντας την κυψέλη την προστατεύουμε αυτήν και το σμήνος από την υγρασία του εδάφους και την βλάστηση.Αλλά πρέπει να πω ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να υπάρχουν ψηλά χόρτα γύρω από την κυψέλη.Τα χόρτα γύρο από την κυψέλη είναι όλεθρος για τις μέλισσες.Όταν μια μέλισσα πέφτει μέσα σε αυτά φορτωμένη με το βαρύ φορτίο, βρίσκει σκοτάδι και παγωνιά χωρίς να έχει τίποτα να την ζεστάνει και να την ενδυναμώσει. Στο γυμνό έδαφος ωστόσο,η μέλισσα μπορεί να ζεσταθεί με τις ακτίνες του ήλιου. Έχει τον χρόνο να ξεκουραστεί αρκετά ώστε να μπορεί να επιστρέψει στην κυψέλη.
Αλλά τι γίνετε με την υγρασία του εδάφους?Μια κυψέλη υπερυψωμένη κατά 100 χιλ,από το έδαφος προστατεύεται τέλεια από την υγρασία,εάν η βλάστηση έχει αφαιρεθεί και η κυψέλη δεν έχει άλλα ανοίγματα από κάτω.
Είναι φανερό ότι τα κοντά πόδια κάνουν ποιο εύκολη την επιστροφή στις μέλισσες που έχουν πέσει στο έδαφος.
Είναι ως εκ τούτου αρκετό και προτιμότερο να μην κάνουμε τα πόδια ψηλότερα από 100 χιλ.
Αλλά αυτά τα πόδια τι σχήμα πρέπει να έχουν?Δεν υπολογίζουμε να έχουμε δοκάρια τα οποία να υποστηρίζουν πολλές κυψέλες συγχρόνως.Έχουμε αναφερθεί σε αυτό προηγουμένως.Μαντεμένια πόδια μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο.Με αυτά το πάτωμα τις κυψέλης προστατεύεται καλά από το έδαφος,αλλά αυτά τα πόδια χρειάζεται να πατούν πάνω σε ένα πλακάκι γιατί αλλιώς θα βουλιάξουν.
Εμείς έχουμε βρει ένα πόδι κυψέλης που έχει το σχήμα του ποδιού της πάπιας και δεν βουλιάζει. Διευκολύνει τους χειρισμούς και δυναμώνει την βάση της κυψέλης.
Έχουμε επίσης σχεδιάσει ένα ξύλινο πόδι με τα ίδια χαρακτηριστικά,εκτός από την αντοχή του όπως τα μαντεμένια.Επιπλέον είναι ποιο φτηνό και μπορεί να γίνει από περισσεύματα ξυλείας.
Αυτά τα πόδια μπορούν να αντικατασταθούν από ένα τούβλο με τρύπες.
Αυτό το είδος του τούβλου, με 110 χιλ,και στις τέσσερις πλευρές, μονώνει το πάτωμα από το έδαφος ικανοποιητικά και κοστίζει λιγότερο. Αυτό το τούβλο μπορεί να αντικατασταθεί από δυο κανονικά τούβλα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.Αλλά τα τούβλα επιτρέπουν σε μια μικρή ποσότητα υγρασίας να ανέβει και χρειάζονται περισσότερη δουλειά.Επιπλέον χρειάζεται να τα ξαναπροσαρμόζουμε από καιρό σε καιρό.Φανερά τα τούβλα δεν κάνουν την δουλειά μας ευκολότερη όπως την κάνουν τα σιδερένια πόδια που έχουμε κατασκευάσει.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (43-45)

Οικονομική σκεπή για την Κυψέλη του Λαού

Η επικλινής σκεπή είναι ποιο στιλάτη.Αυτή που θα περιγράψουμε εδώ είναι ποιο φτηνή αλλά δουλεύει. Ωστόσο,είναι καλύτερο εάν δώσουμε στα πλαϊνά τεμάχια ένα φάρδος 160 χιλ, αντί 40 χιλ,έτσι ώστε να καλύπτει το κουτί του παπλώματος, το οποίο έχει βάθος 100 χιλ,και συγχρόνως να σκεπάζει και τον επάνω θάλαμο σε βάθος 20 χιλ.

Εικόνα σελ, 43

Λεζάντα
Τομή της Κυψέλης του Λαού


Εδώ τα κουτιά έγιναν από ξύλο πάχους 20 χιλ.Το κάτω κουτί C έγινε από δύο μαδεράκια,το ένα κολλητό στο άλλο, πάχους 10 χιλ, σαν αυτά που μπορούμε να βρούμε από παλιές παλέτες.
Αυτό το σχεδιάσαμε με σκοπό να σας δείξουμε τι μπορείτε να κάνετε για οικονομία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα πάχη,το βασικό είναι να κρατήσουμε ίδιες τις εσωτερικές διαστάσεις κάθε κουτιού στα 300 Χ 300 Χ 210 χιλ.
F – οι κερηθροφορείς πατούν σε σανιδάκια.
Αυτό γίνετε ευκολότερα από ένα σκαλοπάτι,αλλά καθιστά δυσκολότερη την αφαίρεση των κερήθρων.
Ε-Οι κερηθροφορείς πατούν στο σκαλοπάτι που κάναμε στις αντίστοιχες πλευρές.
Οι οδηγοί, από λωρίδες κεριού, κρέμονται κάτω από τους κερηθροφορείς.
Εδώ δείχνουμε την κυψέλη σκεπασμένη από την φτηνή εκδοχή της σκεπής.Δεν υπάρχει πάπλωμα από κάτω της.

Εικόνα 1 σελ. 44

Λεζάντα
Πάτωμα της Κυψέλης του Λαού


Οι διαστάσεις που δίνονται είναι για κυψέλες με πάχος κουτιών 20 χιλ.Τα σανιδάκια Α και Α΄δεν έχουν συγκεκριμένο φάρδος, εκτός και εάν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε με μαντεμένια πόδια, τότε χρειάζεται να έχουν φάρδος το λιγότερο 60 χιλ.

Εικόνα 2 σελ. 44

Λεζάντα
Επικλινής σκεπή της Κυψέλης του Λαού


1- Ξύλινο πάπλωμα 100 χιλ, ύψος.
2- Χονδρό ύφασμα τοποθετημένο κάτω από το πάπλωμα για να συγκρατεί το μονωτικό υλικό.
3&5-Κοιλότητα που επιτρέπει την συνεχή κυκλοφορία του αέρα.
4- Σανίδα που προστατεύει το πάπλωμα από την είσοδο ποντικών.Είναι στερεωμένη στην σκεπή.
5- Κενό που σχηματίζετε με την συναρμολόγηση των ξύλων.

Εικόνα 3 σελ 44

Λεζάντα
Τομή επικλινούς σκεπής


Εικόνα 1 σελ. 45

Λεζάντα
Πάπλωμα Α-Χονδρό πανί ή παλιό τσουβάλι


Εικόνα 2 σελ. 45

Λεζάντα
Οικονομική σκεπή για την Κυψέλη του Λαού. Β- επάνω Α- κάτω


Παρατηρήσεις

Ο βασικός κανόνας της Κυψέλης του Λαού είναι να δώσουμε σε κάθε κουτί εσωτερικές διαστάσεις ως ακολούθως.Ύψος 210 χιλ, μήκος πλάτος 300 χιλ.με ένα σκαλοπάτι 10 Χ 10 χιλ.
Οι εξωτερικές διαστάσεις μπορούν να παίζουν ανάλογα με το πάχος του ξύλου που έχουμε στην διάθεσή μας.
Το πάτωμα πρέπει, το περισσότερο, να έχει το ίδιο μέγεθος με τις εξωτερικές διαστάσεις του θαλάμου.Είναι προτιμότερο να το κάνουμε κατά ένα χιλιοστό μικρότερο από όλες τις πλευρές ώστε να μην παγιδεύει το νερό της βροχής.
Το πάπλωμα πρέπει να έχει κατά 5 χιλ, μικρότερες διαστάσεις από τους θαλάμους ώστε να διευκολύνει στους χειρισμούς.Η σκεπή πρέπει να σκεπάζει το πάπλωμα και το επάνω κουτί κατά 20 χιλ, και να έχει ένα παίξιμο 10 χιλ,ώστε να διευκολύνει το βγάλσιμο και το βάλσιμο.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (41-42)

Κατασκευή της Κυψέλης του Λαού με σταθερή κερήθρα

Η Κυψέλη του Λαού με σταθερή κερήθρα αποτελείτε από το πάτωμα, τρία ομοιόμορφα κουτιά (θάλαμοι)και την σκεπή.
Το πάτωμα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τις εξωτερικές διαστάσεις των κουτιών της κυψέλης,και πάχος 15-20 χιλ.Η είσοδος της κυψέλης έχει ύψος όσο και το πάχος του πατώματος.
Αυτή η είσοδος με ύψος το πάχος του πατώματος είναι 120 χιλ, φαρδιά και έχει βάθος 40 χιλ, όταν το πάχος των τοιχωμάτων των κουτιών είναι 20 χιλ.Η εγκοπή που δημιουργείτε στο πάτωμα σκεπάζετε με ένα κομμάτι σανίδας 160 χ 160 χιλ.(σανίδα προσγειώσεως).
Η σανίδα προσγειώσεως καρφώνετε κάτω από το πάτωμα με τέτοιο τρόπο ώστε ένα κομμάτι με διαστάσεις 70 χ 160 να προεξέχει από μπροστά.Κάποιος θα μπορούσε να κάνει την σανίδα προσγειώσεως 410 χιλ, μακριά ώστε να δυναμώσει το πάτωμα.
Τα κουτιά τοποθετούνται άμεσα πάνω στο πάτωμα και το ένα πάνω στο άλλο χωρίς μηχανισμό εμπλοκής.
Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρία κουτιά.Τα δυο κουτιά περιέχουν την γονοφωλιά τον Χειμώνα και την Άνοιξη.Το τρίτο προστίθεται μόνο την περίοδο της νεκταροέκκρισης.Αλλά και τα τρία κουτιά έχουν τις ίδιες διαστάσεις.Οι εσωτερικές διαστάσεις αυτών είναι, 210 χιλ, βάθος και 300 Χ 300 χιλ,(μήκος, πλάτος)
Από την μέσα πλευρά, στο χείλος των κουτιών,σε δυο αντίθετες πλευρές,πρέπει να κάνουμε εγκοπές για να κρατάν τους κερηθροφορείς (top-bars).Αυτές οι εγκοπές πρέπει να έχουν 10 χιλ, φάρδος και 10 χιλ, βάθος.Το πάχος των πλευρών των κουτιών πρέπει να είναι το λιγότερο 20 χιλ.
Σε δυο εξωτερικές πλευρές, στο κάθε κουτί. βάζουμε χερούλια για ευκολία χειρισμών.
Κάθε κουτί πρέπει να έχει οκτώ κερηθροφορείς.Οι κερηθροφορείς πρέπει να έχουν διαστάσεις 9 Χ 24 Χ 315 χιλ.
Οι κερηθροφορείς στερεώνονται στις εγκοπές με μικρά καρφιά.Επιπλέον οι κερηθροφορείς πρέπει από κέντρο σε κέντρο να έχουν μια απόσταση 36 χιλ.Ως εκ τούτου αφήνουν μεταξύ τους ένα καινό 12 χιλ, για να περνούν οι μέλισσες.Υπάρχει επίσης και ένα καινό 12 χιλ,μεταξύ των εξωτερικών κερηθροφορέων και των πλευρών του κουτιού.Αυτό το καινό επιτρέπει την ολοκλήρωση του χτισίματος της κερήθρας.
Η σκεπή περιβάλει το επάνω κουτί με ένα παίξιμο 10 χιλ.Η σκεπή περιέχει ένα κομμάτι υφάσματος που σκεπάζει τους κερηθροφορείς και ένα πάπλωμα.
Το πάπλωμα έχει το ίδιο μήκος και πλάτος με τις εξωτερικές διαστάσεις των κουτιών,και βάθος 100 χιλ.Κάτω από το πάπλωμα είναι ένα κομμάτι από χονδρό ύφασμα.Το τετράγωνο κομμάτι της σκεπής πρέπει να έχει το ίδιο βάθος με το κουτί του παπλώματος συν 20 χιλ.Το τετράγωνο κομμάτι της οροφής καλύπτετε με σανίδες που την ίδια στιγμή προστατεύουν και το πάπλωμα.
Το υπό γωνία κομμάτι της οροφής είναι καινό και ανοιχτό από τις τέσσερις πλευρές.Υπάρχει ελεύθερο πέρασμα του αέρα στην κορφή των αετωμάτων Α (σκιασμένη περιοχή)και στην κορυφή των μαρκίζων (σκιασμένη περιοχή)..(Φωτογραφία σελίδας 41)
Έχουμε πει ότι η σκεπή περιέχει ένα κομμάτι υφάσματος που σκεπάζει τους κερηθροφορείς του επάνω κουτιού με σκοπό να εμποδίσει τις μέλισσες να κολλήσουν τους κερηθροφορείς στο πάπλωμα.
Αυτό το κομμάτι υφάσματος μπορεί να κοπεί από παλιά καννάβινα τσουβάλια.
Για να εμποδίσουμε τις μέλισσες να ξεφτίσουν το ύφασμα το μουσκεύουμε με χυλό από αλεύρι.
Και για να δώσουμε σε αυτό το ύφασμα το αναγκαίο σχήμα και μέγεθος το τοποθετούμε όταν είναι ακόμη υγρό πάνω στους κερηθροφορείς.Όταν στεγνώσει κόβετε πρόσωπο με τις εξωτερικές επιφάνειες του κουτιού.Εάν το είχαμε κόψει πριν το υγράνουμε,θα είχαμε σαν συνέπεια να μην μπορούμε να έχουμε το αναγκαίο μέγεθος.

Φωτογραφία σελ.42

Λεζάντα
Κουτί κυψέλης από την Κυψέλη του Λαού
G- οκτώ κερηθροφορείς ακουμπούν στις εγκοπές των δυο πλευρών.Έχουν πλάτος 24 χιλ, και αφήνουν ένα καινό μεταξύ τους 12 χιλ.
Η-Ένα χονδρό ύφασμα σκεπάζει το επάνω κουτί πάντα.
Ι=Ένα μεταλλικό πλέγμα καλύπτει ένα άνοιγμα στο Η.
J-Ακόμη ένα κομμάτι από χονδρό ύφασμα που καλύπτει το Ι,Αυτό το άνοιγμα επιτρέπει την τροφοδότηση από επάνω με ένα αντεστραμμένο βάζο.Εμείς προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τον μεγάλο τροφοδότη.
Κ-Χερούλι για να μας διευκολύνει στους χειρισμούς. Απέφυγε να το αντικαταστήσεις με μια εσοχή γιατί οι χειρισμοί θα δυσκολέψουν.

Χυλός από αλεύρι

Για να κάνεις τον χυλό ανακάτεψε ένα λίτρο νερού με πέντε κουταλιές (σούπας) αλεύρι σιταριού ή καλύτερα σίκαλης.Βράστω, με συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια παχιά ομοιογενής πάστα.Ειναι καλό εάν προσθέσεις μια μικρή ποσότητα από άμυλο.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (38-41)

Προέλευση της "Κυψέλης του λαού" (Warré Hive)

Έχοντας αποφασίσει να ασχοληθώ με την μελισσοκομία, σάστισα από τα διάφορα συστήματα των σύγχρονων κυψελών.
Η κυψέλη Dadant ήταν η ποιο διαδεδομένη. Κυρίως, γιατί επέτρεπε την χρήση του μελιτοεξαγωγέα, μιας πολύ χρήσιμης ανακάλυψης. Αλλά ήδη οι κυψέλες Voirnot και Layens,τις οποίες επικρίναμε από διαφορετική σκοπιά,ήταν σημαντικοί ανταγωνιστές σε αυτό.Μια άλλη κυψέλη άρχισε τότε να παρουσιάζεται.Ήταν η κυψέλη Congrès, με 300 Χ 400 χιλ. πλαίσια, σε δυο φόρμες, μια ρηχή και μια βαθιά.Μη μπορώντας τότε να βγάλω ένα λογικό συμπέρασμα από τον ισχυρό ανταγωνισμό εκείνες τις ημέρες,αποφάσισα να υιοθετήσω όλα τα συστήματα με σκοπό να τα μελετήσω.
Με άλλα λόγια οι μελέτες του Abbé Voirnot σχετικά με τον όγκο της κυψέλης, μου φαινόντουσαν ενδιαφέρουσες, και ακόμη περισσότερο στον Dr. Duvauchelle, τον πρώτο μου μέντορα στην μελισσοκομία, ο οποίος τροποποίησε την κυψέλη του και έβαλε σε αυτήν 8 πλαίσια με διαστάσεις 300 Χ 400 χιλ, (ρηχή) 96 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρες.(ένα δεκατόμετρο ίσον 10 εκατοστά)Αλλά η κυψέλη Voirnot έχει 100 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρες.Ο Dr. Duvauchelle εδώ φαίνεται να υιοθετεί τα συμπεράσματα του Abbé Voirnot σε αυτό το σημείο.
Προηγουμένως, η κυψέλη του είχε 8 πλαίσια 280 Χ 360 χιλ, που μας κάνουν 81 τετραγωνικά δεκατόμετρα από κερήθρα.
Επιθυμώντας να καταλάβω την βάση αυτού του θέματος σχετικά με τον όγκο της κυψέλης κατά την διάρκεια του Χειμώνα, κατασκεύασα κυψέλες με 9 πλαίσια τύπου Layens και κυψέλες των 8 πλαισίων με διαστάσεις 300 Χ 400 χιλ, μερικές βαθιές και άλλες ρηχές. Αυτές οι κυψέλες είχαν έναν όγκο σχεδόν ίδιο με τη κυψέλη Voirnot.
Μη επιθυμώντας να βασίσω τα πειράματά μου σε μια ή δυο κυψέλες, αλλά τουλάχιστον σε 12 από κάθε σύστημα, ήμουν υποχρεωμένος να κάνω 350 κυψέλες.
Για μεγάλη μου έκπληξη, παρατήρησα από την αρχή ότι οι μέλισσες καταναλώνουν λιγότερες από τις προμήθειες τους, σε κυψέλες με μονά τοιχώματα όπου και μπορούσαν να νοιώσουν το κρύο περισσότερο.Αυτό είναι ωστόσο φυσικό.Σε κυψέλες μονού τοιχώματος οι μέλισσες είναι ναρκωμένες, φαίνονται σαν να κοιμούνται συνέχεια.Τώρα ποιος νοιάζεται να φάει με αυτές τις συνθήκες?Σε κυψέλες με διπλά τοιχώματα οι μέλισσες μένουν ενεργές περισσότερο και έτσι έχουν ανάγκη από τροφή.Η μονού τοιχώματος κυψέλη μας κάνει οικονομία από ξυλεία και τροφές, γύρω στα 2 κιλά από τον Νοέμβριο έως τον Φλεβάρη.Επίσης αμέσως παρατήρησα ότι εάν η γονοφωλιά σκεπάζεται με ξύλα ή ελαιόπανα, τα ακριανά πλαίσια πολύ γρήγορα γινόντουσαν μαύρα και ακόμη σάπιζαν από την επίδραση της υγρασίας.Αυτό δεν συνέβαινε όταν η γονοφωλιά σκεπαζόταν με κανβά.Έχουμε δώσει τους λόγους γι' αυτό ποιο μπροστά.
Μετά από πενήντα χρόνια παρατηρήσεων,πιστεύω ότι θα μπορούσα να βγάλω τα παρακάτω συμπεράσματα.
M. de Layens, ο συνήγορος του μελισσοκόμου,είχε λόγους για να λέει ότι η κυψέλη Dadant απαιτεί μια μεγάλη δαπάνη χρημάτων και χρόνου.Αυτός δημιούργησε ένα καλό πλαίσιο,πρότεινε το σχέδιο μιας κυψέλης που είναι εύκολη και οικονομική.Από την άλλη αυτός ακολούθησε λάθος δρόμο αντικαθιστώντας τον μελιτοθάλαμο με πλαίσια τοποθετημένα εκατέρωθεν του γόνου.
Abbé Voirnot, ο συνήγορος των μελισσών είχε δίκιο όταν είπε ότι η κυψέλη Dadant ζημίωνε τις μέλισσες λόγο όγκου και μελιτοθαλάμου.Η κυψέλη Voirnot's ήταν ένα μεγάλο βήμα ποιο μπροστά.
Και έτσι αποφάσισα να επαναλάβω τις μελέτες αυτών των δυο μεγάλων μελισσοκόμων με την ελπίδα να καταλήξω σε καλύτερα συμπεράσματα. Μιας και θα συνέχιζα τις εργασίες τους θα είχα ένα πλεονέκτημα.
Τελικά μπορούμε να σχηματίσουμε τα ακόλουθα σημαντικά συμπεράσματα.Ο όγκος της κυψέλης Voirnot είναι επαρκής, μολονότι είναι μικρότερη,και ως εκ τούτου καλύτερη,γιατί όσο μικρότερος είναι ο χώρος της γονοφωλιάς τόσο μικρότερη θα είναι και οι κατανάλωση των προμηθειών τον Χειμώνα. Ωστόσο το ξεχειμώνιασμα ήταν καλύτερο στα βαθιά πλαίσια, όπως τα πλαίσια της κυψέλης Layens και στα πλαίσια των 300 Χ 400 χιλ.
Εμείς προτιμούσαμε τα πλαίσια 300 Χ 400 χιλ, γιατί απλοποιούσαν τους λογαριασμούς.
Εξάλλου,το σχήμα της κυψέλης με τα 8 πλαίσια με διαστάσεις 300 Χ 400 πλησίαζε στο σχήμα ενός σμήνους και επιτρέπει στις μέλισσες να αποθηκεύουν περισσότερο μέλι πάνω από το σύμπλεγμα τους το οποίο ευνοεί το καλό ξεχειμώνιασμα ακόμη και σε περιπτώσεις που το κρύο κρατά για πολύ.
Επιπλέον, αυτό το σχήμα διευκολύνει την αναπτύξει του γόνου την Άνοιξη.Όταν η μέλισσες θέλουν να επεκτείνουν την ανάπτυξη του γόνου κατά ένα εκατοστό προς τα κάτω, αυτές έχουν να ζεστάνουν αυτό το εκατοστό που δημιουργείτε από επάνω και που επεκτείνετε σε όλη την επιφάνεια της κυψέλης.Τώρα αυτή η επιφάνεια παίζει από τα 900 τετραγωνικά εκατοστά της δικής μας κυψέλης με τα 2000 της κυψέλης Dadant.Είναι φανερό ότι η δουλειά των μελισσών θα είναι ευκολότερη στην δική μας κυψέλη.
Και ακόμη οκτώ πλαίσια με διαστάσεις 300 Χ 400 χιλ, που μας παρέχουν την αναγκαία επιφάνεια, μας δίνουν και ένα τετράγωνο σχήμα.Και το τετράγωνο είναι το σχήμα που πλησιάζει περισσότερο στον κύκλο, το ιδανικό σχήμα γιατί ευνοεί την διανομή της θερμοκρασίας μέσα στην κυψέλη.Αλλά ο κύκλος είναι ένα σχήμα δύσκολο στην κατασκευή του.
Το τετράγωνο σχήμα μας επιτρέπει επίσης να τοποθετούμε την κυψέλη με τον ζεστό τρόπο τον Χειμώνα και τον ψυχρό τρόπο το καλοκαίρι, κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ'όψη μας.
Και έτσι είχα μια κυψέλη των οκτώ πλαισίων 300 Χ 400 χιλ,μια κυψέλη ιδανική για τον χειμώνα.Αλλά ε'αν ο όγκος της κυψέλης είναι αναγκαίο να μικραίνει τον χειμώνα, το καλοκαίρι θα πρέπει να παρέχει τον επιπλέον χώρο που αυτές χρειάζονται,γενικά δυο με τρεις φορές περισσότερο από αυτόν που έχουν τον χειμώνα.Πως μπορεί να γίνει αυτό?
Βάζοντας ένα μελιτοθάλαμο από πάνω?Αυτό θα μας έριχνε πίσω στο λάθος που αποδίδομαι στην κυψέλη Dadant,χάσιμο χρόνου και πάγωμα του γόνου.Στην περίπτωσή μας υπήρχε επίσης και ένα άλλο μειονέκτημα.Έχουμε παρατηρήσει ότι οι μέλισσες ανεβαίνουν με δυσκολία σε μελιτοθαλάμους που τοποθετούνται πάνω από βαθιά πλαίσια,γιατί εκεί παραμένει λίγο μέλι στις κορυφές των πλαισίων.Και οι μέλισσες περνούν πάνω από το μέλι με δυσκολία.
Βάζοντας έναν άλλο θάλαμο από κάτω όπως έκανε ο Abbé Voirnot στα μελισσοκομεία του?Για πολλές κυψέλες τα αποτελέσματα ήταν καλά.Οι μέλισσες γέμιζαν τον επάνω θάλαμο με μέλι και κατέβαιναν στον κάτω.Εμείς βγάζαμε τον επάνω για να πάρουμε το μέλι,και τον ξανατοποθετούσαμε την Άνοιξη κάτω από την κατοικημένη κυψέλη.
Από αυτήν την ενέργεια η δουλειά του μελισσοκόμου έγινε ποιο απλή.Την Άνοιξη,αρχίζουμε καθαρίζοντας το πάτωμά αφού προηγουμένως έχουμε μετακινήσει την κυψέλη, χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι.Δεν καθαρίζουμε τα πλαίσια και δεν ανανεώνουμε τις παλιές κερήθρες.Κάνουμε αυτήν την δουλειά στο εργαστήριο όταν κάθε δυο χρόνια αφαιρούμε τον κάθε θάλαμο.
Η επιμήκυνση της κυψέλης,με την προσθήκη ενός θαλάμου από κάτω,είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.Δεν είναι αναγκαίο να βγάζουμε το καπάκι της κυψέλης για να δούμε τι συμβαίνει.Αυτή η εργασία μπορεί να γίνει πολύ νωρίς,χωρίς τον κίνδυνο να παγώσουμε το σμήνος,ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε την σμηνουργία, και την εφαρμόζουμε σε όλες τις κυψέλες συγχρόνως, δυνατές και αδύνατες.
Ωστόσο οι μέλισσες δεν γεμίζουν πάντα τον πάνω θάλαμο με μέλι. Υπήρχε μερικές φορές λίγος γόνος στην βάση του πλαισίου και λίγο μέλι στην κορυφή.Η συγκομιδή ήταν δύσκολη.Και οι βοηθοί μου συχνά μου έλεγαν ¨Θα ταν καλά αν μπορούσαμε να πριονίσουμε αυτόν τον θάλαμο στα δύο".
Και έτσι εμείς αντικαταστήσαμε αυτόν τον θάλαμο με δυο κουτιά του ίδιου σχήματος και όγκου.Το ίδιο κάναμε και με τον κάτω θάλαμο.Παίρναμε τους θαλάμους γεμάτους με μέλι από πάνω,έναν ή δύο και αφήναμε τους άλλους δυο για τον χειμώνα.Την Άνοιξη βάζαμε έναν ή δυο θαλάμους από κάτω.
Σε ένα βολικό χρόνο εκτρέφαμε βασίλισσες και πουλούσαμε σμήνη.Αλλά ένα πρωί μια παραγγελία από 12 σμήνη ακυρώθηκε.Είχα άδειες κυψέλες για να τα βάλω, αλλά τα τυπωμένα φύλλα κερήθρας αρκούσαν μόνο για δυο. Αποφάσισα τότε να χρησιμοποιήσω οδηγούς από ακατέργαστο κερί κομμένου σε λεπτές λωρίδες, τοποθετημένες πάνω στους κερηθροφορής,με την βοήθεια του μαχαιριού μου.Και παρατήρησα ότι σε αυτούς τους οδηγούς οι μέλισσες κατασκεύασαν της κερήθρες τους τόσο γρήγορα όσο και στο τυποποιημένο φύλλο κερήθρα και ότι αυτές οι κερήθρες ήταν ποιο ομοιόμορφες.Από τότε αποφάσισα να χρησιμοποιώ μόνο οδηγούς από ακατέργαστο κερί και είναι κάτι για το οποίο δεν μετάνιωσα.
Η κυψέλη του λαού έτσι σχεδιάστηκε.
Και εάν μια μικρή κυψέλη με πλαίσια κάνει οικονομία στις προμήθειες τον χειμώνα και διευκολύνει την ανάπτυξη του γόνου την Άνοιξη,μια κυψέλη με σταθερή κερήθρα το κάνει καλύτερα γιατί ο όγκος της είναι μικρότερος, 36 λίτρα αντί για 44.Και έτσι σχεδιάσαμε την "κυψέλη του λαού" με σταθερή κερήθρα.Τώρα,παρατηρήσαμε ότι η κυψέλη του λαού με σταθερή κερήθρα γλυτώνει 3 κιλά προμήθειες σε σύγκριση με την κυψέλη του λαού με πλαίσια.Και έτσι έχουμε δυο κυψέλες,την κυψέλη του λαού με σταθερή κερήθρα, μια τέλεια κυψέλη,αλλά όχι βολική σε εμπορικό επίπεδο γιατί δεν επιτρέπει την χρήση του μελιτοεξαγωγέα, και την κυψέλη του λαού με πλαίσια,πολύ ανώτερη από τις σύγχρονες κυψέλες,κατώτερη ωστόσο από την κυψέλη του λαού με σταθερή κερήθρα, βολική για εμπορική χρήση.
Από τότε,ψάξαμε και τελικά βρήκαμε απλά κλουβιά που μας επιτρέπουν να βγάλουμε το μέλι από τις σταθερές κερήθρες με την βοήθεια του μελιτοεξαγωγέα.
Και ως εκ τούτου είναι τώρα η Κυψέλη του Λαού με την σταθερή κερήθρα που αξίζει την προσοχή όλων μας,γιατί είναι μια οικονομική κυψέλη κατεξοχήν, εύκολη στην κατασκευή, σε κάθε περίπτωση λιγότερο δαπανηρή-όχι πλαίσια και τυποποιημένη κερήθρα,λιγότερες επισκέψεις,ανοίγουμε την κυψέλη μια φορά τον χρόνο,12 κιλά προμήθειες αντί 15 ως 18,με σεβασμό στους νόμους της φύσης,και έτσι χωρίς ασθένειες.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χρονοοικονομική μελέτη

Μεταξύ κυψέλης κινητών πλαισίων και κυψέλης Warre

Πατώντας εδώ θα δείτε έναν πίνακα που υπολογίζει το κόστος ενός κιλού μελιού παραγομένου από μια κυψέλη κινητών πλαισίων και από μια κυψέλη Warre.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χρόνος που δαπανάτε για τις διάφορες εργασίες μεταξύ των δυο κυψελών.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (34-38)

Η μικτή κυψέλη

Μελισσοκομία χωρίς αρχές

Δεν αγνοώ ότι στην πραγματικότητα πολύ μελισσοκόμοι δεν διαχειρίζονται τις κυψέλες τους βάση των αρχών της μελισσοκομίας που έχουμε συζητήσει.
Αυτοί βάζουν ένα σμήνος μέσα σε μια κυψέλη.Την Άνοιξη προσθέτουν ένα μελιτοθάλαμο.Τον Φθινόπωρο μαζεύουν το μέλι από τον μελιτοθάλαμο. Και αυτό είναι όλο.
Πιθανόν να υπάρχει πολύ μέλι στην γονοφωλιά και οι μέλισσες να σμηνουργίσουν την Άνοιξη, λόγο ελλείψεως χώρου.Ή να μην υπάρχει αρκετό μέλι και οι μέλισσες να πεθάνουν από πείνα εάν κάποιος δεν δοκιμάσει να τις σώσει με κάποιο είδος τροφή που πιθανών να τις κάνει και κακό.
Οι μέλισσες που εκκολάπτονται στις παλιές κερήθρες είναι αδύναμες,δεν έχουν άμυνα στις ασθένειες και είναι επικίνδυνες για τα γειτονικά μελισσοκομεία.
Επιπλέον τα πλαίσια στην γονοφωλιά πολύ σύντομα παύουν να είναι κινητά.

Λογική μελισσοκομία

Οι μοντέρνες κυψέλες δεν ταιριάζουν σε ένα τέτοιο μελισσοκόμο.Αυτοί πρέπει να υιοθετήσουν την μικτή κυψέλη.Η μικτή κυψέλη είναι ένα κοφίνι με σταθερές κερήθρες στου οποίου την κορφή βάζουμε έναν μελιτοθάλαμο με κινητά πλαίσια.Το κοφίνι, ή γονοφωλιά, μπορεί να γίνει από άχερο, λυγαριά ή
ξύλο.
Μια θολωτή κυψέλη θα μπορούσε επίσης να τους ταιριάξει, αλλά εγώ σθεναρά προτείνω ότι αυτές οι κυψέλες έχουν μόνο ένα σημείο υπεροχής,δηλαδή είναι φτηνές στην κατασκευή τους, αλλά αυτές οδηγούν στην καταστροφή γιατί οι κερήθρες τους δεν ανανεώνονται και οι προμήθειες τους δεν ελέγχονται.Εάν οι προμήθειες δεν είναι αρκετές οι μέλισσες πεθαίνουν.Εάν οι προμήθειες είναι πολλές οι μέλισσες σμηνουργούν γιατί τους λείπει χώρος.Σε κάθε περίπτωση οι μέλισσες δεν ανεβαίνουν ούτε στο μελιτοθάλαμο αλλά ούτε και στον θόλο γιατί αποφεύγουν να περνούν πάνω από το αποθηκευμένο μέλι.


Το κοφίνι

Οι οπαδοί

Πολύ ερασιτέχνες μελισσοκόμοι υιοθετούν τις σύγχρονες κυψέλες λόγο των πλαισίων και της εμφάνισης.Από την άλλη ένας μεγάλος αριθμός από ιδιοκτήτες κοφινιών μένουν πιστοί στο σύστημά τους.
Η πλειοψηφία αποτελείτε από σοφούς ανθρώπους της υπαίθρου που προτιμούν την βεβαιότητα, ακόμη και την πιθανότητα.Αλλά τα χρόνια περνούν χωρίς να δουν αποδείξεις του λάθους τους.
Εδώ είναι μια παρατήρηση που οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.Στο χωριό που εγώ γεννήθηκα κάθε οικογένεια είχε και το δικό της μελισσοκομείο.
Κάθε Χειμώνα, όλοι οι παιδικοί μου φίλοι έτρωγαν μια αφθονία από γλυκό ψωμί και μέλι,όπως έκανα και εγώ. Είκοσι χρόνια μετά,εγώ ήμουν ο μοναδικός που είχε κυψέλες.Σε μερικούς κήπους ήταν εγκαταλελειμμένες μερικές κυψέλες Dadant ή Layens, αδειανές.Οι ιδιοκτήτες παρασύρθηκαν από τις διαφημίσεις των αγροτικών εκθέσεων. Στην πραγματικότητα εγκατέλειψαν την μοναδική κυψέλη που τους ταίριαζε.

Οι μέθοδοι

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν στα κοφίνια ήταν τόσο πολύ όσο και οι στόχοι που επεδίωκαν οι μελισσοκόμοι.Επιπλέον αυτοί οι μέθοδοι παραμένουν κατά το μεγαλύτερο μέρος ένα μυστήριο. Είναι πολύ δύσκολο να τις γνωρίσουμε λεπτομερώς.Σε κάθε περίπτωση, εδώ είναι αυτό που γινόταν στο μελισσοκομείο του πατέρα μου,όπου πάντα υπήρχαν 12 με 15 κοφίνια.
Οι κυψέλες κατασκευάζονταν τα χειμερινά απογεύματα,με άχυρο σίκαλης,δεμένα με λωρίδες από καλάμια ή σπάγκο.
Ο όγκος τους ήταν 40 λίτρα.Στα καλύτερά τους,την πρώτη Άνοιξη,τοποθετούμε σαν μελιτοθάλαμο,και μόνο από κάτω, ένα ξύλινο δακτυλίδι που μπορεί να είναι από ένα κόσκινο αφού έχουμε πρώτα αφαιρέσει το συρμάτινο πλέγμα.Τον Φθινόπωρο σε όλα τα κοφίνια που ζύγιζαν πάνω από 25 κιλά σκοτώναμε τις μέλισσες με θειάφι και συλλέγαμε το μέλι και το κερί.
Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού τα αδειανά κοφίνια δεχόντουσαν όλους τους αφεσμούς. Στην αρχή της Άνοιξης μερικές αδύνατες κυψέλες πέθαιναν από πείνα.Από αυτές συλλέγαμε το κερί.
Στο σπίτι των γονιών μου υπήρχε πάντα αρκετό μέλι για τα αφεντικά και τους εργάτες, ακόμη και για τα ζώα της φάρμας.Όλοι οι φίλοι μας στο χωριό είχαν το δικό τους μερίδιο από μέλι κάθε χρονιά.
Παρ'όλο που η διαδικασία ήταν απλή και κόστιζε λίγο, ήταν βάρβαρη, ασύμφορη και επίσης παράλογη, γιατί δεν παρήγαγε τη μεγαλύτερη απόδοση.Ωστόσο με αυτή τη διαδικασία παίρνουμε το μέλι χωρίς πολύ κόστος, και συγχρόνως υγιείς και δυνατές μέλισσες εποικίζουν τα άδεια κοφίνια.

Μια καλή μέθοδο

Για την υποστήριξη των κοφινιών,εδώ παραθέτω πως θα μπορούσε να γίνει.Στην αρχή της κύριας νεκταροέκκρισης υποχρεώνουμε τις μέλισσες να ανέβουν σε ένα άδειο κοφίνι, όπως θα περιγράψουμε στο κεφάλαιο "Οδηγώντας (μεταφέροντας) τις μέλισσες".
Μαζεύουμε μέλι, κερί και καταστρέφουμε τον γόνο.

Ας γίνουμε λογικοί

Διάφοροι λόγοι κάνουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την μελισσοκομία. Μερικοί γιατί θέλουν λίγο μέλι, άλλοι από ανάγκη για μιαν επικερδή εργασία.Μερικά μελισσοκομεία δημιουργούνται. Άλλα επεκτείνονται. Μικρά μελισσοκομία με βεβαιότητα θα εξαφανιστούν γιατί η ζάχαρη θα επιστρέψει στην ελεύθερη αγορά.Παρ'όλα αυτά θα παραμείνουν περισσότερες κυψέλες από ποτέ.Έτσι θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.
Αλλά θα μπορούσε η πραγματική κατανάλωση μελιού να διατηρηθεί? Ναι αν το μέλι πουλιέται στην ίδια τιμή με την ζάχαρη.Γιατί η ζάχαρη είναι ο κύριος ανταγωνιστής του μελιού.Ο κόσμος δεν αγοράζει μέλι αντί για βούτυρο, αλλά αντί για ζάχαρη.
Το μέλι είναι το μοναδικό υγιεινό γλυκαντικό, αυτό είναι βέβαιο.Αλλά η ζάχαρη έχει δυνατότερη γλυκαντική ουσία και είναι ποιο εύκολη στο χειρισμό της.
Οι πραγματιστές μας λένε ότι οι καταναλωτές υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μέλι για αρκετά χρόνια έχουν καταλάβει την ποιότητα του και θα παραμείνουν πιστοί σε αυτό, και ότι η έξυπνη διαφήμιση θα συνεχίσει να τους σπρώχνει προς το μέλι. Εγώ δεν πιστεύω τίποτα από αυτά.
Έχω κάνει πολύ διαφήμιση στην ζωή μου, για το μέλι και για τα φαρμακευτικά φυτά.Είχα ανταποκριτές όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και στην Τουρκία,στην Ινδία, στην Κίνα,στην Αμερική κ.λ.π.Και έχω παρατηρήσει ότι παντού υπάρχουν λογικοί άνθρωποι που γνωρίζουν πως θα υποταχθούν στους νόμους της φύσης και της υγείας, για να έχουν μια ζωή χωρίς ταλαιπωρίες και έναν θάνατο μετά από μακρόχρονο βίο χωρίς πόνους.Ναι, αλλά πόσο λίγοι! Η πλειοψηφία προτιμά ένα χάπι ή μια ένεση από ένα φλιτζάνι με ένα φαρμακευτικό βότανο, ένα κύβο ζάχαρης από μια κουταλιά μέλι,μερικοί το κάνουν από τον φανερό λόγο της οικονομίας,αρκετοί για λόγους ευκολίας,και άλλοι από μιμητισμό γιατί το κάνουν οι άλλοι.Και όπως όλοι οι άλλοι και αυτοί κολλάνε κάθε δυνατή αρρώστια,και όπως όλοι οι άλλοι ξοδεύουν τα λεφτά τους στους γιατρούς και τα φαρμακεία,όπως όλοι οι άλλοι πεθαίνουν νεότεροι και με πόνους.Μήπως κάποιος σοφός δεν έγραψε ότι ο κόσμος τρώει τον εαυτό του στον θάνατο!
Έχει μάθει ο κόσμος από τα λάθει του? Δεν το νομίζω.
Έτσι έρχονται οι μελισσοκόμοι να πουλούν το μέλι στην ίδια τιμή με την ζάχαρη, και ακόμη φθηνότερα εάν επιθυμούν να κάνουν καινούργιους πελάτες.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να είναι η μελισσοκομία επικερδής?Ναι,αλλά με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσουμε φθηνές κυψέλες και θα εφαρμόσουμε οικονομικές μεθόδους διαχείρισης με σκοπό να παράγουμε μέλι με το μικρότερο κόστος. Βέβαια αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να τα έχουμε με τις κυψέλες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε σήμερα και έχουμε αναφερθεί ήδη.Αλλά μπορούμε με την μέθοδο που θα σας παρουσιάσουμε.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (31-34)

Η κυψέλη Voirnot

Ο Abbé Voirnot θα έπρεπε να γνωρίζει τις δυο καλές Γαλλικές κυψέλες Decouadic και Palteau.Αυτός ήταν ικανός και επιτυχημένος όσο και εγώ, και θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο ώστε να εξάγει το μέλι από τις σταθερές κερήθρες αυτών των κυψελών, χρησιμοποιώντας τον μελιτοεξαγωγέα.Οι γνώσεις του και η επιμονή του,σε άλλες έρευνες, έδειξε ότι αυτός ήταν ισάξιος μου στην εργασία.
Αλλά ο Abbé Voirnot ποτέ δεν μίλησε για αυτές τις δυο κυψέλες.Γοητευμένος από τα πλεονεκτήματα του μελιτοεξαγωγέα, δέχθηκε άμεσα την κυψέλη με τα πλαίσια που του έδινε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον μελιτοεξαξαγωγέα.
Αλλά αυτός δεν δέχτηκε την κυψέλη Dadant όπως του παρουσιάστηκε. Κατάλαβε τα ελαττώματά της.

Μέγεθος

Το μέγεθος της κυψέλης Dadant ήταν αυτό που ενθουσίασε τους πάντες στην αρχή.Αλλά μετά από μερικές πολύ αξιέπαινες παρατηρήσεις, ο Abbé Voirnot συμπέρανε ότι 100 τετραγωνικά δεκατόμετρα (ένα δεκατόμετρο ίσον 10 εκατοστά)από κερήθρες έδιναν στην κυψέλη το αναγκαίο μέγεθος,που ήταν συγχρόνως και επαρκές για τις χειμερινές προμήθειες.Αυτό ήταν το μέγεθος που έδωσε στην κυψέλη του, το οποίο την έκανε καλύτερη από την κυψέλη Dadant.

Βάθος και σχήμα

Ο Abbé Voirnot έδωσε στα πλαίσια τις κυψέλης του ένα μεγαλύτερο βάθος έτσι ώστε οι μέλισσες να έχουν πάντα τις προμήθειες τους πάνω από το χειμερινό τους σύμπλεγμα.Έτσι αποφεύγουμε τους θανάτους από πείνα δίπλα σε κερήθρες γεμάτες με προμήθειες.
Ο Abbé Voirnot έδωσε στην κυψέλη του τετράγωνο σχήμα,γιατί ήταν το πλησιέστερο σχήμα με τον κύκλο, στον οποίο η διασπορά της θερμοκρασίας γίνετε ποιο ομοιόμορφα, αλλά του οποίου το κόστος της κατασκευής είναι μεγαλύτερο.
Το τετράγωνο σχήμα επιτρέπει την τοποθέτηση της κυψέλης με τον θερμό ή τον ψυχρό τρόπο, όπως εμείς επιθυμούμε και το οποίο είναι ένα μικρό πλεονέκτημα.
Ο Abbé Voirnot έδωσε επίσης στην κυψέλη του σχήμα κύβου που είναι το πλησιέστερο στο σχήμα της σφαίρας.Στην σφαίρα που η διασπορά του φωτός γίνετε ποιο ομοιόμορφα.Ο Abbé Voirnot έκανε ένα λάθος.Σε μια κυψέλη εμείς δεν πρέπει να επιτρέπουμε την είσοδο του φωτός γιατί οι μέλισσες προτιμούν να εργάζονται στο σκοτάδι.Και αυτό το κυβικό σχήμα εμπόδισε τον Abbé Voirnot να προωθήσει το πλαίσιο του τόσο όσο ο M. de Layens προώθησε το δικό του.Ένα ατυχές λάθος.

Επέκταση

Ο Abbé Voirnot επίσης είδε τις δυσκολίες επέκτασης στην κυψέλη Dadant.Σε αυτό το σημείο ήταν ευχαριστημένος με το να μειώσει στα 100 χιλιοστά το βάθος του μελιτοθαλάμου της κυψέλης του.Είναι ένα μικρό ζήτημα.

Εποικισμός της κυψέλης και προμήθειες

Βλέποντας το μέγεθος της κυψέλης Voirnot, ένα μελίσσι με βάρος 2 κιλά δείχνει αρκετό για τον εποικισμό της, καθώς και προμήθειες 15 ως 16 κυλά πρέπει να επαρκούν για τον Χειμώνα.Αυτά είναι δυο βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κυψέλη Dadant. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην δική μας κυψέλη 12 κιλά προμηθειών είναι αρκετά.
Εκτός από τα πλεονεκτήματα που είδαμε, η κυψέλη Voirnot διατηρεί όλα τα λάθει της Dadant συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων,της τυποποιημένης κερήθρας,του παπλώματος, των Ανοιξιάτικων επιθεωρήσεων,της επέκτασης,των προμηθειών και των καπακιών.


Η κυψέλη Layens

Όπως ο Abbé Voirnot,έτσι και ο M. de Layens έδωσε στο πλαίσιο του μεγαλύτερο βάθος, ένα βάθος των 370 χιλιοστών.Αυτό το πλαίσιο είναι καλύτερο από του Voirnot το οποίο έχει βάθος μόνο 330 χιλ.Με αυτό το πλαίσιο΄το οποίο είναι καλύτερο της κυψέλης Voirnot, οι μέλισσες έχουν πάντα τις προμήθειες πάνω από το σύμπλεγμα τους.Ούτε και εδώ θα παρατηρήσουμε τον θάνατο του σμήνους από την πείνα δίπλα στις προμήθειες.Η κυψέλη Layens μειωμένη στα 9 πλαίσια με την βοήθεια χωρισμάτων,μας δίνει ένα υπέροχο περιβάλλον για ξεχειμώνιασμα.
Το πλαίσιο Layens με διαστάσεις 370 Χ 310 χιλ. πλησιάζει τις διαστάσεις των δυο πλαισίων (το ένα πάνω από το άλλο) της δικής μας κυψέλης.

Εποικισμός της κυψέλης και προμήθειες

Την κυψέλη Layens,όταν την μικρύνουμε με την βοήθεια του χωρίσματος στα 9 πλαίσια, ένα σμήνος 2 κιλών είναι αρκετό, καθώς και προμήθειες 15 ως 16 κιλών αρκούν για τον Χειμώνα.Ας σημειώσουμε πάλι ότι η δική μας κυψέλη θέλει 3 με 5 κιλά λιγότερα.

Επέκταση

Ο M. de Layens είδε επίσης μεγάλες δυσκολίες με την τοποθέτηση των μελιτοθαλάμων πάνω στην κυψέλη Dadant.Είναι φανερό ότι κατάργησε τους μελιτοθαλάμους και τους αντικατέστησε με επιπλέον πλαίσια τοποθετημένα εκατέρωθεν της γονοφωλιάς.Ο M. de Layens έκανε εδώ ένα λάθος.Όταν οι μέλισσες γεμίσουν με μέλι το πλαίσιο που βρίσκετε δίπλα στον γόνο δεν μπορούν να το περάσουν για να μεταφέρουν νέκταρ στο επόμενο.Τα πλαίσια πρέπει να παρακολουθούνται και όταν είναι μισογεμάτα πρέπει να τα μεταφέρουμε δίπλα και να βάζουμε στην θέση του ένα πλαίσιο άδειο, αλλιώς οι μέλισσες θα σμηνουργίσουν λόγο περιορισμένου χώρου.Οι δυσκολίες της επέκτασης εδώ δεν μειώνονται αλλά πολλαπλασιάζονται.
Έτσι η κυψέλη Layens έχει σαν μοναδικό της πλεονέκτημα το βάθος του πλαισίου. Εκτός από αυτό έχει όλα τα μειονεκτήματα της κυψέλης Dadant συμπεριλαμβανομένων πλαίσια,τυποποιημένη κερήθρα,καπάκια,πάπλωμα,Ανοιξιάτικη επιθεώρηση,επέκταση και προμήθειες.

Παρατηρήσεις

Η κυψέλη Layens αναφέρετε σαν εκσυγχρονισμός. Αλλά πάνε 50 χρόνια από τότε που εμείς εγκαταλείψαμε αυτήν την κυψέλη των 9 πλαισίων με τους μελιτοθαλάμους.Είναι καλή για το ξεχειμώνιασμα,αλλά οι μέλισσες σπάνια ανεβαίνουν στον μελιτοθάλαμο.Στις κορυφές των βαθιών πλαισίων βρίσκετε συχνά μια μικρή ποσότητα από μέλι.Αλλά οι μέλισσες είναι απρόθυμες να διασχίσουν το μέλι. Προτιμούν να σμηνουργίσουν.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (28-31)

Τυποποιημένη κερήθρα

Το φύλλο τυποποιημένης κερήθρας που χρησιμοποιούμαι στις κυψέλες Dadant είναι ακριβό.Τα αξεσουάρ που χρειάζονται για την τοποθέτησή του είναι ακριβά.Η τοποθέτησή του είναι πολύπλοκη και χρειάζεται χρόνο.Έτσι η τυποποιημένη κερήθρα είναι ένας σημαντικός καταναλωτής χρόνου και χρημάτων ο οποίος μεγαλώνει το αρχικό κόστος της κυψέλης και με την σειρά του το κόστος του παραγόμενου μελιού.
Αλλά εκτός από την περίοδο με την μεγάλη ροή από νέκταρ, η τυποποιημένη κερήθρα μας επιστρέφει πολύ λίγα, μας κάνει οικονομία μονό σε μια μικρή ποσότητα μελιού, που χρειάζεται για το χτίσιμό της,και ακόμη λιγότερη με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι μέλισσες δεν αφήνουν πάντα τα κελιά όπως τους τα παραδώσαμε.
Κατά την διάρκεια της νεκταροέκκρισης,τον μοναδικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κερήθρες μπορούν να χτιστούν, η τυποποιημένη κερήθρα είναι ποιο πολύ επιζήμια από χρήσιμη.Το κερί δεν είναι τίποτα άλλο από τον ιδρώτα των μελισσών.Και κατά την διάρκεια της νεκταροέκκισης οι μέλισσες ιδρώνουν πολύ, γιατί βάζουν την μεγαλύτερη προσπάθεια στην δουλειά τους.Έτσι το τυποποιημένο φύλλο κεριού είναι άχρηστο αυτόν τον καιρό , και ακόμη επιβλαβές γιατί αποτρέπει τις μέλισσες να χτίσουν την δική τους κερήθρα κάθετη και ομοιόμορφη.
Το πλαίσιο με το άχτιστο φύλλο κεριού που βάζουμε στην κυψέλη, δημιουργεί μια διαφορά θερμοκρασίας από την βάση στην κορφή.
Επίσης οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο άχτιστο φύλλο καθώς και το μεταλλικό σύρμα που το υποστηρίζει έχει σαν αποτέλεσμα ανωμαλιών στην χτισμένη κερήθρα.Χωρίς το τυποποιημένο φύλλο οι μέλισσες κατασκευάζουν την κερήθρα σύμφωνα με τις ανάγκες τους,με το καλύτερο κερί (το δικό τους) και με το φυσικό πάχος της κερήθρας.Έτσι αυτές το σταθεροποιούν καθώς το χτίζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς δεν χρησιμοποιούμε τυποποιημένα φύλλα.Είμαστε ικανοποιημένοι με το να τοποθετούμε μόνο σαν οδηγό μια μικρή λουρίδα αγνού κεριού με φάρδος 5 μμ.
Και εμείς δεν υπολογίζουμε αυτόν τον οδηγό από κερί σαν εξοικονόμηση μελιού,αλλά σαν μια ενθάρρυνση προς τις μέλισσες ώστε να κατασκευάσουν τις κερήθρες στην ίδια κατεύθυνση για την διευκόλυνση του μελισσοκόμου.

Εποίκηση της κυψέλης

Για να εποικήσουμε μια κυψέλη Dadant ένα σμήνος των 2 κιλών δεν είναι αρκετό,ακόμη λιγότερο είναι ένα σμήνος 1,5 κιλού.Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ένα σμήνος 4 κιλών,και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προμηθευτούμε από το εμπόριο.Ένα σμήνος 2 κιλών χρειάζεται δυο χρόνια για να εγκατασταθεί και να μας δώσει παραγωγή.
Στην κυψέλη μας ένα σμήνος των 2 κιλών εγκαθιστάτε τον πρώτο χρόνο και μας δίνει μέλι μέσα σε τρεις μήνες μετά από την τοποθέτηση του.

Τα καπάκια

Η γονοφωλιά της κυψέλης Dadant σκεπάζετε ή με ξύλινο καπάκι ή με ελαιόπανο.Αλλά σε κάθε κυψέλη υπάρχει υγρασία που παράγετε από την εξάτμιση του νέκταρος και από την αναπνοή του σμήνους.
Και αυτή η υγρασία καθώς θερμαίνετε από την μπάλα του σμήνους, ανεβαίνει στην κορυφή της κυψέλης όπου και σταματά στο ξύλινο καπάκι και καθώς δεν μπορεί να το διαπεράσει απλώνετε στα πλευρά της κυψέλης όπου καθώς ψύχεται πέφτει σαν ομίχλη στα εξωτερικά πλαίσια καταστρέφοντας τις κερήθρες.
Εξ ου και η απώλεια. Αυτή η ομίχλη κρατά και τις μέλισσες σε ένα υγρό περιβάλλον το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία τους.
Το δικό μας σκέπασμα προφυλάσσει τα κεριά από μούχλιασμα και τις μέλισσες από αρρώστιες.

Το πάπλωμα

Το πάπλωμα που σκεπάζει την γονοφωλιά της κυψέλης Dadant είναι μόνο μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατοστών και περιλαμβάνει και από ένα ύφασμα , επάνω και κάτω.Αυτό το πάχος δεν είναι αρκετό για το πάπλωμα ώστε να εκπληρώσει τον ρόλο του σαν μονωτικό.Επιπλέον το ύφασμα που βρίσκετε επάνω δεν επιτρέπει σε κάποιον να δει αν το περιεχόμενο του συνεχίζει να μονώνει, γιατί αργά ή γρήγορα η υγρασία που μαζεύει του απαγορεύει να το κάνει.
Εμείς προτιμάμε ένα πάπλωμα με πάχος 10 εκατοστά και χωρίς κάλυμμα.Είναι ποιό αποτελεσματικό και η αλλαγή του περιεχομένου γίνετε ποιο εύκολα και ποιο γρήγορα.

Η Ανοιξιάτικη επίσκεψη

Είναι ανάγκη να ανοίξουμε την κυψέλη Dadant, όπως και όλες τις κυψέλες πλαισίων,την Άνοιξη,τον Απρίλιο στην περιοχή του Παρισιού, από τις 12 έως τις 2 η ώρα, και μόνο όταν έχει καλό καιρό.
Και αυτό είναι βασικό γιατί μπορεί λόγο εποχής η αποικία να μην είναι καλά αναπτυγμένη ή η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή.Η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάντα χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης.Γι'αυτό συνίσταται να γίνονται οι εργασίες της επιθεωρήσεως γρήγορα και με προσοχή.
Σε αυτό το άνοιγμα της κυψέλης,κατά αρχάς είναι αναγκαίο να καθαρίσουμε τα πλαίσια και τα εσωτερικά τοιχώματα.
Μετά όλα τα παλιά πλαίσια πρέπει να βγούνε.Η μέλισσες απεχθάνονται τους καινούς χώρους.
Οι μέλισσες προσπαθούν συνέχεια να γεμίσουν τα καινά μεταξύ των πλαισίων και των πλαϊνών τοιχωμάτων. Αν αυτή η πρόπολης, τόσο από τα πλαίσια όσο και από τα πλαϊνά δεν αφαιρείται κάθε χρόνο από το πρώτο έτος και μετά, τότε ο χειρισμός των πλαισίων γίνετε δύσκολος, και καταντά αδύνατος από το δεύτερο ή τρίτο χρόνο.
Γι'αυτό όταν ανοίγουμε την κυψέλη για την πρώτη επιθεώρηση είναι αναγκαίο να βγάλουμε ένα-ένα όλα τα πλαίσια έξω και να τα καθαρίσουμε με προσοχή από την πρόπολη.
Τα πλαίσια πρέπει επίσης να τραβηχτούν στο πλάι για να μπορέσουμε να ξύσουμε και τα τοιχώματα.Μετά από αυτήν την διαδικασία πρέπει να αφαιρέσουμε και όλες τις μαύρες κερήθρες.Στις παλιές κερήθρες,τα κελιά είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κουκούλια που απομένουν μετά από εκκόλαψη των μελισσών.Εάν κρατήσουμε τις παλιές κερήθρες, οι μέλισσες που θα εκκολάπτονται από αυτές θα βγαίνουν όλο και μικρότερες, ασθενέστερες για δουλειά και ανίκανες να αντισταθούν στις ασθένειες.Τώρα, αυτά τα πλαίσια μερικές φορές έχουν γόνο.Είναι αναγκαίο να τα μετακινίσουμε στην περιφέρεια της γονοφωλιάς μέχρι να εκκολαφθούν και μετά να ξαναεπιστρέψουμε για να τα αφαιρέσουμε.
Όλες αυτές οι εργασίες ενοχλούν τις μέλισσες των οποίων ο γόνος ψύχεται, και χρειάζεται να καταναλώσουν από τις προμήθειες για να ξαναζεστάνουν την γονοφωλιά. Καθώς επίσης είναι και σπατάλη χρόνου από την μεριά του μελισσοκόμου.Επίσης δεν διστάσουμε να τονίσουμε ότι ένας μοναχικός μελισσοκόμος θα δυσκολευτεί να κάνει όλες αυτές τις εργασίες κάθε χρόνο για περισσότερες από σαράντα κυψέλες.
Αλλά η δική μας μέθοδο υποβιβάζει την ανοιξιάτικη επίσκεψη σε μια ασήμαντη εργασία η οποία,επιπλέον, θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε χρόνο και θερμοκρασία,γιατί δεν χρειάζεται να ανοίξουμε τη κυψέλη.Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι λένε για τις κυψέλες Dadant ότι είναι αυτόματες,αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτόματες μόνο στο ξυλουργείο.Στο μελισσοκομείο δεν είναι έτσι.

Η επέκτασή της

Ενώ τον χειμώνα ο όγκος της κυψέλης θα πρέπει να περιορισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, το Καλοκαίρι θα πρέπει να παρέχει στις μέλισσες έναν αρκετά μεγάλο χώρο ώστε να αναπτυχθεί το μελίσσι και συγχρόνως να μπορούν αποθηκεύσουν το εισερχόμενο νέκταρ.Αυτό σημένει την προσθήκη μελιτοθαλάμων (ρηχά κουτιά).Αλλά για να αποφύγουμε να κρυώσουμε τον γόνο και να σταματήσουμε την γέννα, δεν πρέπει να τα βάλουμε πολύ νωρίς.Και για να καταφέρουμε να αποφύγουμε την σμηνουργία που έχει σαν επακόλουθο την μειωμένη παραγωγή, δεν πρέπει να τα βάλουμε ούτε πολύ αργά.Κατά κανόνα εμείς μπορούμε να προσθέσουμε ένα μελιτοθάλαμο τότε μόνο όταν όλα τα πλαίσια είναι καταλυμένα εκτός από ένα σε κάθε πλευρά της γονοφωλιάς.Είναι συχνά αναγκαίο να προσθέσουμε και δεύτερο μελιτοθάλαμο όταν ο πρώτος γεμίσει κατά τα τρία τέταρτα.Και για να το κάνουμε αυτό είναι αναγκαίο να επιθεωρούμε συχνά τις κυψέλες για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.Και ακόμη όλες οι κυψέλες δεν βρίσκονται στον ίδιο βαθμό ανάπτυξης.Έτσι πρέπει να ανοίγουμε τις κυψέλες αρκετές φορές με αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου, κρύωμα της γονοφωλιάς,κατανάλωση των προμηθειών,στρεσάρισμα και ενόχληση των μελισσών.
Ωστόσο με την δική μας μέθοδο προσθέτουμε τα κουτιά κάτω από την γονοφωλιά και χωρίς να ανοίξουμε την κυψέλη.Εμείς μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από ένα πάτωμα κάθε φορά όποτε το επιθυμούμε, ακόμη και κατά την Ανοιξιάτικη επιθεώρηση, και με οποιανδήποτε θερμοκρασία.Κατά συνέπεια έχουμε μεγάλη οικονομία χρόνου.

Οι προμήθειες

Βλέποντας το μέγεθός της και το πλήθος των επιθεωρήσεων που επιβάλλονται,η κυψέλη Dadant χρειάζεται 18 κιλά προμηθειών για τον Χειμώνα.Κάποιοι λένε 20 κιλά.
Στην δική μας κυψέλη 12 κιλά είναι αρκετά.Η διαφορά είναι σημαντική.
Μετά την παραπάνω παρουσίαση, δεν χρειάζονται γνώσεις μελισσοκομίας για να καταλάβουμε ότι κατά την διαχείριση της κυψέλης Dadant, οι μέλισσες περιορίζονται ακατάπαυστα από της επιθυμίες τους, σπρώχνονται ανελέητα για μια υπερπροσπάθεια σε έναν δρόμο που δεν συμβαδίζει με την φύση τους,και στο να καταναλώνουν μέλι άσκοπα.Έτσι οι μέλισσες γίνονται ποιο επιθετικές και λιγότερο ανθεκτικές στις ασθένειες.Από την μεριά του ο μελισσοκόμος χάνει αρκετά κιλά από μέλι και από χρόνο.